Balázs Richárd

Az eddigi legsúlyosabb Ebola járvány tombol

Terjed az Ebola, a jelenleg Nyugat-Afrikában pusztító járvány eddig több mint 670 életet követelt, ami a kór eddigi legsúlyosabb felszínre törése.

Sierra Leone, Guinea és Libéria már fertőzött, a járvány pedig elérte Afrika legnagyobb városát, a nigériai Lagost is. Ha a vírus elszabadul a 21 milliós lakosú városban, az egyértelmű katasztrófát jelent. A nagyváros lakossága összezsúfolódva él, ami segíti a kór továbbterjedését.

Az Ebola egy filovírus, kiterjedt belső és külső vérzést idéz elő, a vérzéses sokk a fertőzöttek halálához vezet. A kór lefolyásának első szakaszában a fertőzötteknél magas láz, izomfájdalom, gyengeség, fej- és torokfájás, valamint hányás és hasmenés alakul ki. A fertőzés súlyosbodásával, ahogy a vírus elkezdi lebontani a vérerek sejtfalait, kialakul a belső- és külső vérzés. Az Ebola rendkívül fertőző és a fertőzöttek halála után is képes a testnedvekkel továbbterjedni, akár fajok között is. Halálozási rátája 90 százalékos. A természetes vírusgazdák a gyümölcs denevérek lehetnek, ez magyarázza a vírus afrikai dominanciáját.

Libéria az érintett falvak elszigetelésével, valamint a határok lezárásával próbálja megállítani a járványt. A nigériai hatóságok mindenkit megvizsgálnak, aki nemzetközi repülőtereire érkezik, a módszerek azonban elég egyszerűek, a tünetek felőli érdeklődéstől mindössze a testhő méréséig terjednek, vérvizsgálatot nem végeznek.

Daniel Bausch, a Louisiana állambeli Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Betegségek karának tanára, aki nemrég tért vissza Sierra Leonéból az Egyesült Államokba, úgy véli, az elsődleges feladat a fertőzöttek összes kapcsolatának felderítése lenne. "Lagos nem különösebben tranzitállomás, azonban elég nehéz megállapítani, hol lehetnek az utastársak. Egyszerűnek tűnik, de a kapcsolatok felderítésének logisztikája rendkívül összetett" - mondta Bausch, aki szerint valószínűtlen, hogy a járvány átterjedne Európára vagy más kontinensekre, ha egy fertőzött egy nemzetközi repülőgépen el is jutna ezekre a területekre. "Megtörténhet? Szerintem igen. Tartanunk kell a terjedéstől? Nem hinném. A repülőterek szűrése fontos, azonban nem kell pánikba esnünk addig, amíg az egészségügyi hatóságok fenntartják a szokásos óvintézkedéseket"

A vírus ellen jelenleg nincs orvosság. A kezelés csupán a tünetek enyhítésére korlátozódik. Bausch szerint a mostani járvány még több hónapon át tombolhat. "A fő kihívás a betegség terjedésének megállítása, biztosítva a fertőzöttekkel kapcsolatba került összes ember azonosítását és izolálását, bár ez egyrészt rengeteg erőforrást, másrészt a lakosság együttműködését igényli" - magyarázta. "Nehéz bármilyen jóslatba bocsátkozni, mivel egyszerűen képtelenség lemodellezni a terjedést befolyásoló összes tényezőt, így marad a bizakodás, hogy sikerül kontrollálni a járványt"

"Sierra Leonéban igen fenyegető volt a helyzet" - összegezte helyszíni tapasztalatait Bausch. "Egy nagyon bonyolult szituációval próbáltunk megbirkózni, azonban nem állt megfelelő erőforrás a rendelkezésünkre, mivel igen nagyszámú egészségügyi dolgozó is megfertőződött, ami rossz hatással van az emberek moráljára"

Sierra Leone egészségügyi ellátásával szemben alapvetően is egyfajta általános bizalmatlanság tapasztalható a lakosság körében. Egy beszámoló szerint egy fertőzött asszonyt a családja hazaszállította a kórházból. A 32 éves fodrásznő egyike volt az elsőknek, akik a fővárosban megfertőződtek. Az asszony később egy ambulancián halt meg, miután a család visszavitte a kórházba.

Az érintett területek erőforrásai is rendkívül szegényesek, van olyan intézmény, ahol 55 betegre csupán egy ápolónő jutott, a többiek ugyanis vagy megfertőződtek, vagy nem hajlandók felvenni a munkát. Ennek ellenére Bausch optimista. "Remélhetőleg az elkövetkező hetekben érkező külső támogatásoknak köszönhetően fokozatosan úrrá tudnak lenni a helyzeten"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #55
    Szmályli jóember, szmályli!

    ;)
  • ostoros #54
    Beszéltem én az arányról?
  • NEXUS6 #53
    Én úgy tudom, hogy a halálozási arány egyes helyeken túllépi a 100%-ot is!

    :)
  • ostoros #52
    Tartok tőle, hogy a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint amiről tudunk.
    Európai kórházi felszereltséggel elképzelhető, hogy szinte minden fertőzött beteg előbb-utóbb eljut a kórházba, de Afrikában sokkal kevésbé van ez így. A fertőzöttek száma pedig még annál is nagyobb.
  • Kelta #51
    Értelek én, csak ha már van ilyesféle ember a családban, érdeklőd meg tőle milyen betegség az amitől hip-hop 300e ember beteg lesz tőle..még ott Afrikában is alig 1-2 ezer beteg van 4 hónap alatt...ott nem terjedt el, pedig ugye, ott aztán 20-30 millió ember él, eléggé mocsokban zsúfoltan, szinte semmi ellátással..te azt gondolod, ma senki nem beteg, holnap meg 300e ember az??? vicces.
    A nátha nem terjed ilyen gyorsan....amit írsz az nem valós helyzet, és értelmetlen ilyen példa...nem így működik a dolog...
    leírtam már párszor..ha beteg emberek jönnek ide, és itt derül ki, max 5-600 embert fertőzhetnek meg mire megfogják a terjedést.....ne amcsi filmekre alapozd a véleményed :) olyan nincs amit írtál. nem létezik..csak ha célzottan támadás a dolog, erről is írtam már korábban..

    és mint már írtam, ha nem ismered az ezzel kapcsolatos dolgokat, de persze nem gond....én is aggódom, mert a nyugati világ kissé tojik rá...szelekció, nem gondolod? :)
  • gforce9 #50
    A családban nem egy ember dolgozik egészségügyben. Ápoló, nővér, orvos, eszköz, gyógyszer és pénzhiánnyal küszködik szinte mindegyik egészségügyi intézmény. Pénzt lehet átcsoportosítani. Eszközöket, gyógyszereket is esetleg be lehet szerezni de az idő. Szakembereket viszont nem lehet ingujjból előhúzni egy országos méretű járványhoz. Főleg ha a környező országokban is az van és nem tudnak jönni segíteni máshonnan. A tiszti orvosi szolgálat elég arra, ha 1-2 városban felüti a fejét mondjuk a szalmonella. De te biztosan tudsz olyan rejtett egészségügyi potenciálról amiről senki se hallott. Szart se ér a mozgósítási terv ha az országban lesz hirtelen 300ezer beteg meg mellé 3 millió potenciálisan érintett és vizsgálatra szoruló ember. Katonaság? Ilyen esetben csak betegből 1 katonára jutna 10 beteg és 100 karantént igénylő. De persze azok a protokollok ilyen helyzetre is kiválóak... papíron.
  • Kelta #49
    hát, remélem szakértője vagy a területnek :) Ismered a járványügyi szolgálat, a tisztiorvosi szakszolgálat lehetőségeit, a mozgósítási terveket, és protokollokat :) hogy ilyen véleménnyel lehetsz...én saját tapasztalatból írok..de készséggel elfogadom, ha te többet tudsz ezekről.
    Ha viszont városi legendákból, meg utcai szóbeszédből veszed az infókat, akkor engedd meg nekem, hogy mosolyogjak ezen egyet.
  • gforce9 #48
    "Szakember, eszköz?? van rá..."

    Aki ilyet ma Magyarországon kijelent az nem tudom hol él.....
  • Kelta #47
    Most ezt nem igazán értem, ezt mért linkelted be? ez egy segélypénz oda, ez alamizsna pénz....ez semmi...piti kis összeg....és az a gond hogy ott nem nagyon izolált, ott a normál ellátás, és a járványügyi lezárás, az nem ugyanaz,
    Már leírtam, de nem ismétlem magam, itthon ha ilyen felbukkan, teljesen más protokoll lép életbe..pl: belép a katonaság is, ha kell..
    Szakember, eszköz?? van rá..és ehhez csak izoláció kell.
    ne vitatkozzunk ezen, ha nem látsz rá a dolgokra, akkor elhiszem hogy nem érted, vagy másképp látod.
    Ma szerencsére, egy ilyen dolog, még (még!!) nem veszélyezteti számottevően Európát, se Magyarországot jobban mint bármi más súlyos betegség.
  • gforce9 #46
    http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-655894

    Milliós nagyságrendek euróban egy viszonylag izolált járvány esetén. A szakembergárdáról nem is beszélve. Egy olyan országban, mint a mienk, ahol a kórházban nincs elég eszköz a normál betegellátásra se, ugyan honnan is lenne hirtelen elég szakember és eszköz? Ez még a fejlett országokban sem lenne egyszerű feladat, nemhogy a szegényebbeknél.