Gyurkity Péter

Kísérleti szerrel kezelték az ebolával fertőzőtt két amerikait

Emberen eddig nem tesztelt injekciókkal igyekeztek meggyógyítani az időközben hazaszállított betegeket.

Az elmúlt néhány napban a sajtó folyamatosan beszámolt a két, ebolával fertőzött amerikai önkéntes hazaszállításáról, annak körülményeiről és a várható további intézkedésekről. A járvány eddig csaknem ezer embert ölt meg Nyugat-Afrikában, de a két hazaszállított betegnek jóval nagyobb esélye van a túlélésre – már amennyiben a kísérleti gyógyszerek az emberekben is hatásosnak bizonyulnak.

Az Emory Egyetemi Kórház saját oldalán tette közzé, hogy a második beteg már megérkezett intézményükbe, ahol természetesen karanténban tartják őt – a megfelelő körülményekről az amerikaiak által legyártott és értékesített, ám 2005-ben a dánoktól visszavásárolt és betegszállításra átalakított, speciális GulfStream III (F-313) sugárhajtású gép gondoskodott. Eddig két önkéntes fertőződött meg, mindketten a járvány által sújtott régióban dolgoztak, orvosként, illetve egy másik kórház fertőtlenítő egységének illetékeseként voltak ott. A hírekben kiemelik, hogy Afrikában eddig csaknem ezren haltak meg a betegségben, a járvány már több fővárosban is jelen van, ez a jelek szerint pedig a testnedveken keresztül, a fertőzött állatok elfogyasztása és a közvetlen érintés mellett olykor akár a megfelelő sterilizáció mellett is terjed – ez utóbbira ugyan nincs bizonyíték, de a fertőtlenítésen átesett betegekről valahogy egyes alkalmazottakra is átterjedt a kór.

A Science magazinban most arról olvashatunk, hogy a két amerikain még a hazautazásuk előtt a Mapp Biopharmaceutical által kidolgozott, ám embereken korábban nem tesztelt hatóanyagát próbálták ki, amely a megfelelő dózisban (2013-ban) egerekben és a kiválasztott majmokban hatásosnak bizonyult. Erre egy speciális jogszabály ad lehetőséget, amely az életet közvetlenül veszélyeztető kór esetén engedélyezi a kísérleti szerek embereken történő alkalmazását, dacára annak, hogy azok még az emberi tesztek első fázisán sem mentek keresztül (márpedig az FDA által előírt menetrendben az első fázisban csak a mellékhatásokat igyekeznek felmérni, a gyógyhatást a szintén akár évekig tartó második és harmadik fázisban vizsgálják).

Időközben a járvány által érintett régióban dolgozó külföldi szervezetek többsége igyekszik evakuálni a kiegészítő személyzetet (eddig legalább egy amerikai meghalt a betegségben), az amerikai járványügyi hivatal pedig – amellett, hogy figyelmeztetést adott ki az oda utazók számára - 50 további szakértők küld a térségbe, hogy jobban felmérjék a helyzetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • int #3
    Hát a H1N1 meg HyNx után ez már tényleg egy !valóban veszélyes! fertőzéses betegség
    Elnézést azoktól akik/akiknek valakije influenzában halt meg:(
  • NEXUS6 #2
    Pláne Afrikában!
  • Amergin #1
    Minmeghalunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2014.08.11. 02:28:39