55
-
Szmályli jóember, szmályli!
;) -
ostoros #54 Beszéltem én az arányról? -
Én úgy tudom, hogy a halálozási arány egyes helyeken túllépi a 100%-ot is!
:) -
ostoros #52 Tartok tőle, hogy a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint amiről tudunk.
Európai kórházi felszereltséggel elképzelhető, hogy szinte minden fertőzött beteg előbb-utóbb eljut a kórházba, de Afrikában sokkal kevésbé van ez így. A fertőzöttek száma pedig még annál is nagyobb. -
Értelek én, csak ha már van ilyesféle ember a családban, érdeklőd meg tőle milyen betegség az amitől hip-hop 300e ember beteg lesz tőle..még ott Afrikában is alig 1-2 ezer beteg van 4 hónap alatt...ott nem terjedt el, pedig ugye, ott aztán 20-30 millió ember él, eléggé mocsokban zsúfoltan, szinte semmi ellátással..te azt gondolod, ma senki nem beteg, holnap meg 300e ember az??? vicces.
A nátha nem terjed ilyen gyorsan....amit írsz az nem valós helyzet, és értelmetlen ilyen példa...nem így működik a dolog...
leírtam már párszor..ha beteg emberek jönnek ide, és itt derül ki, max 5-600 embert fertőzhetnek meg mire megfogják a terjedést.....ne amcsi filmekre alapozd a véleményed :) olyan nincs amit írtál. nem létezik..csak ha célzottan támadás a dolog, erről is írtam már korábban..
és mint már írtam, ha nem ismered az ezzel kapcsolatos dolgokat, de persze nem gond....én is aggódom, mert a nyugati világ kissé tojik rá...szelekció, nem gondolod? :) -
gforce9 #50 A családban nem egy ember dolgozik egészségügyben. Ápoló, nővér, orvos, eszköz, gyógyszer és pénzhiánnyal küszködik szinte mindegyik egészségügyi intézmény. Pénzt lehet átcsoportosítani. Eszközöket, gyógyszereket is esetleg be lehet szerezni de az idő. Szakembereket viszont nem lehet ingujjból előhúzni egy országos méretű járványhoz. Főleg ha a környező országokban is az van és nem tudnak jönni segíteni máshonnan. A tiszti orvosi szolgálat elég arra, ha 1-2 városban felüti a fejét mondjuk a szalmonella. De te biztosan tudsz olyan rejtett egészségügyi potenciálról amiről senki se hallott. Szart se ér a mozgósítási terv ha az országban lesz hirtelen 300ezer beteg meg mellé 3 millió potenciálisan érintett és vizsgálatra szoruló ember. Katonaság? Ilyen esetben csak betegből 1 katonára jutna 10 beteg és 100 karantént igénylő. De persze azok a protokollok ilyen helyzetre is kiválóak... papíron. -
hát, remélem szakértője vagy a területnek :) Ismered a járványügyi szolgálat, a tisztiorvosi szakszolgálat lehetőségeit, a mozgósítási terveket, és protokollokat :) hogy ilyen véleménnyel lehetsz...én saját tapasztalatból írok..de készséggel elfogadom, ha te többet tudsz ezekről.
Ha viszont városi legendákból, meg utcai szóbeszédből veszed az infókat, akkor engedd meg nekem, hogy mosolyogjak ezen egyet. -
gforce9 #48 "Szakember, eszköz?? van rá..."
Aki ilyet ma Magyarországon kijelent az nem tudom hol él..... -
Most ezt nem igazán értem, ezt mért linkelted be? ez egy segélypénz oda, ez alamizsna pénz....ez semmi...piti kis összeg....és az a gond hogy ott nem nagyon izolált, ott a normál ellátás, és a járványügyi lezárás, az nem ugyanaz,
Már leírtam, de nem ismétlem magam, itthon ha ilyen felbukkan, teljesen más protokoll lép életbe..pl: belép a katonaság is, ha kell..
Szakember, eszköz?? van rá..és ehhez csak izoláció kell.
ne vitatkozzunk ezen, ha nem látsz rá a dolgokra, akkor elhiszem hogy nem érted, vagy másképp látod.
Ma szerencsére, egy ilyen dolog, még (még!!) nem veszélyezteti számottevően Európát, se Magyarországot jobban mint bármi más súlyos betegség.
-
gforce9 #46 http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-655894
Milliós nagyságrendek euróban egy viszonylag izolált járvány esetén. A szakembergárdáról nem is beszélve. Egy olyan országban, mint a mienk, ahol a kórházban nincs elég eszköz a normál betegellátásra se, ugyan honnan is lenne hirtelen elég szakember és eszköz? Ez még a fejlett országokban sem lenne egyszerű feladat, nemhogy a szegényebbeknél. -
Nem állítottam, hogy könnyen futnak ki, persze hogy lenne áldozat, de 10%-os halálozáshoz, valami iszonyat durva vírus kellene, ahhoz az ebola is kevés, a mai rendszerek, és állapotok miatt.
Pont azért irtott a spanyolnátha is, mert a higiéniai dolgok, és az orvosi ellátás, elkülönítés stb nem igazán léteztek akkoriban...ma már erre komoly forgatókönyvek vannak, és felkészült csapatok.....nem okozna akkora gondot ha egy ebolás leszállna ferihegyen és elsétálna a városba...és ne feledd ott afrikában sokan az ellátás teljes hiányába, és az iszonyatos higiéniai környezet miatt halnak bele....komoly kórházban, rendes ellátással, azért 80% körül van a túlélési esélyed. -
torreadorz #44 nem futnak azok ki olyan könnyen. A múltbéli járványoknál nem szabad elfelejteni hogy sokkal kisebb népsürüségről beszélünk, illetve az emberi továbbadás képessége is erősen limitált volt (nem voltak utasszállító repülőgépek, zsufolt reptereket, zsúfolt buszok, mozik, bevásárlóközpontok stb).
Ehhez képest a spanyol nátha is erősen írtott, a pestis pedig "csak" a fél kontinenst irtotta ki... Oké, más volt az egészségügy akkoriban, de sokkal nehezebben is lehetett elkapni egy betegséget.
Kihalásról meg senki nem beszélt, semmilyen járvány nem tudná kiirtani az emberiséget a genetikai diverzitás miatt, de már egy 10%-os halálozási ráta is 1 millió halottat eredményezne csak magyarországon. Szóval még egy "enyhébb" változat is felérne egy világháborús áldozatszámmal. -
ostoros #43 Ő, ezzel nem értek egyet. A hajléktalan összefogdossa a korlátot és kissé szaros a keze, és máris hepatitised van. Ez ebolával is működne. -
Semmi gond, persze hogy nem akarnék...ebolát senkinek se kívánnám (még innen se) hehe :)
De persze igazad van..ha mutálódik, akkor nagy gond lehet, de ez igaz bármely más komolyabb vírusra is..pl: marburg stb
Arra utaltam, hogy ma már ha egy kiindulási pont lenne, pl egy utas hurcolja be, és fertőzi meg ferihegyet, és pár ezer embert, az megfogható..bár sokan belehalnának... -
gforce9 #41 Az elejétől kezdve arról beszéltem, hogy ehhez elég egy mutáció, hogy virulensebb legyen és kész vagy épp megnőjön a lappangási ideje.
A pestist nem fogták meg.Azért nem szedett több áldozatot, mert akik megmaradtak azok vagy túlélték a fertőzést vagy épp annyira ritkult a lakosság, hogy nem volt kitől elkapni. Szó sem volt arról, hogy "megállítsák" Esélyük sem volt erre.
Nem haltunk ki persze. De szerintem te sem kívánnál egy olyan járványt, amely a családodnak "csak" a 60%-át viszi el. 40% megmarad. Elnézést az erős fogalmazásért. -
Először is, olyan nincs hogy megfoghatatlan...legdurvább óriási járványok is kifutnak, lásd spanyolnátha, pedig akkor nem voltak ilyen védelmi dolgok, és az se gyógyítható, és legalább annyira gyilkos volt mint ez..mégse haltunk ki.
Akkor lenne gond, ha célzottan egyszerre 100-200 helyen a világban lenne fertőzés, részben olyan helyen ahol alacsony a közegészségügy, és milliók élnek, pl: Peking, Szingapur, Moszkva..aztán meg minden nagyobb világvárosban, több helyen, merénylet szerüen..na ekkor lenne gáz...
a cseppfertőzésről hallottam, de az ha utánanézel max. un. óriáscseppekben terjed, és az még azért nem levegőben terjedő..ráadásul maga a vírus szabadban nagyon hamar elpusztul.... -
gforce9 #39 2 altípusa cseppfertőzéssel is terjed. Szóval annyira nem kell nyugodtnak lenni. Cseppfertőzés esetén pedig egy reptér vagy forgalmas vasútállomás és adios, onnantól megfoghatatlan. -
Aha..értem :) nos nyilván kijönne rajta a kór valamikor..és mikor beazonosítják, kezdődik a visszafejtés..nyilván addigra kijön a 3 csajon, a focicsapaton..meg még pár emberen, és ezeknek a rokonain ismerőseinek jó részén, ez kb 4-500 ember..ezeket izolálják, majd a környezetükben mindenkit zár alá vesznek...ez az első kör. utána nyilván akad pár ember aki kimarad az első szórásból, ezeknél lejátszódik újra, de nyilván kevesebb emberrel, és szépen lassan elfogynak a potencionális betegek, persze pár száz belehal..de kb így megy a dolog..
Haxoror:
Ehhez nem sok köze van politikai pártnak, ilyenkor a járványügyi szolgálat lép, és annak bezony felülbírálási joga van, még a miniszterelnökkel szemben is..bár tudom, ez ma Magyarországon hihetetlennek hangzik :):)
Higiéniával igazad van, de csak töltenél el egy kis időt mondjuk Kenya nyomornegyedeiben..máris jobban értékelnéd a Magyarországi helyzetet :) -
haxoror #37 Nem a tervekkel van a baj hanem a rideg valósággal, el tudod képzelni hogy bárki bevállalná hogy lezárja a pl a 10. kerületet? Politikai öngyilkosság, neki is és a pártjának is, még akkor is végük ha működne a karantén mivel "magára hagyták a bent lévőket blablabla"
A higiéniáról annyit hogy kezd el figyelni az embereket a mekiben, melóhelyen, étteremben stb hogy hányan mosnak kezet wc után vagy ha kezet is mosnak az egy tényleges kézmosás vagy csak egy "pancsolás", elég lesújtó...
mindegy, valószínűleg itt nem lesz ebből baj de azért ne érezzük magunkat túlzott biztonságban, egy új spanyolnátha megint letarolná a világ fejlettebb felét is -
Vol Jin #36 Bemegy a romkocsmába és lesmárol három tajtrészeg nőt, akiket este partiba megbasz egy focicsapat, köhög néhányat, és mellesleg le is hányja a padlót, meg dülöngél fél őrát a táncparketten. Kábé ötszáz emberhez ér eközben.
És akkor izoláld, hogy ki a faszt fertőzött meg. -
Ezzel nem tudom pontosan mire célzol.. -
Vol Jin #34 Aha, mondjuk bemegy egy romkocsmába. -
Cat #33 A hajléktalanok mindegyike fertőzési forrás, bazisok közöttük a TBC-s, tetvesek, stb.. Minden közterületen ott vannak, megfogják a korlátokat, kapaszkodókat, kilincseket, mégsem jelentenek nagy veszélyt, mert senki nem ölelgeti őket. Az ebolánál szerintem ugyanez lenne a helyzet. -
Hm..nem hiszem hogy egy pályaudvaron nyálcserét vagy vizelet cserét hajtana végre több tízezer emberrel..vagy ennyi embert csókolna meg...értem amit írsz, de szerencsére nem így működik még.....elvileg ha senkivel nem érintkezik, nem fertőz meg senkit....
és de, felderítenek minden egyes embert, és egész városokat izolálnak ha kell....járványügyi szervezet sehol nem vacakol, láttam pár tervet erre nézve...hát nem semmi...
persze hogy komoly gondot okozna, de egyelőre még izolálható a dolog...ha megjelenne Magyarországon, szerintem 20 embernél több nem halna bele....és megoldanák -
gforce9 #31 Elég 1 ember aki megfordul egy vasútállomáson vagy reptéren eltölt ott pár órát és csak másnap vagy harmadnap derült ki hogy ott járt és fertőzött volt. Több tízezer ember lehet érintett, akiket egyesével lenyomozni fizikai képtelenség. Természetesen csak akkor, ha van lappangási ideje, ami alatt fertőz. Nem véletlenül próbálják a járványt ott tartani ahol van most. Ha egy nagyvárosba beszabadulna egy ilyen onnan tömegközlekedéssel bárhová eljuthat, szívnánk becsülettel. -
Igen, igazad van, de ilyenkor komoly felderítés folyik kivel hol érintkezett az alany, és mindenkit lezárnak, akár városrészeket is..és szerencsére, egyelőre levegőben nem terjed, (még) addig azért megoldható a dolog, persze áldozatok lennének.
Meg vedd hozzá, ilyenkor azonnal teljes lakossági felhívás van, hogy mire vigyázzanak, és higiénia azért nálunk, még messze jobb mint Afrikában..szerencsére :) -
torreadorz #29 Egészen addig amig nem terjed levegőben.
http://sg.hu/cikkek/93492/ugy-tunik-a-levegoben-is-terjedhet-az-ebola
Okozhat problémát az időbeli izoláció ha az illető pl. náthás vagy allergiás. És jön az allergia szezon, egyre több ember fog tüsszögni.
Na mindegy, reméljük ide nem jut el. -
gforce9 #28 Ha egy betegségnek van pár napos lappangási ideje, amikor tünetmentes az alany, de már fertőz, azt karanténnal megállítani nagyjából lehetetlen. -
igen, de gondolj bele, bejön 1 vagy több beteg, megfertőznek 50 embert pl ..ez kiderül, komoly karantén, aki beteg lett, teljesen izolálni..és nem fertőz tovább, aki túléli, túléli, aki nem, nem. A terjedést kell megakadályozni, és az itt nem annyira nehéz, mert csak karantén kell hozzá. -
torreadorz #26 Én azért nem vagyok túl nyugodt. Afrika nincs messze, nem olyan nehéz azt behozni ide. Főleg hogy az ottani kormányok felkészültsége igencsak minimális.
-
Vol Jin #25 Ja, és vírusszerűen terjed. És még mindig nem az ebolára gondoltam. A tájékozottság lassítja a terjedését. Ez még mindig nem az ebola. -
Vol Jin #24 Van már erre gyógyszer. Nem az ebolára gondoltam. Meg szakirodalom is. Most sem az ebolára gondoltam. -
Amergin #23 "1. A végtelen természet egyensúlya érdekében tartsd az emberiség létszámát 500.000.000 alatt." -Georgia Guidestones
Ehhez az ebola nem elég hatékony, valami olyan kell, ami lappang egy kicsit, azután 99%-osan halálos és minden lehetséges módon terjed.
Szorgos kezek bizonyára már fáradoznak a megvalósításán -vagy talán csak fáradoztak és már a következő fázist készítik elő...de persze ez csak egy újabb összeesküvés elmélet, ami kizárólag primitív elmék torz agyszüleménye. Na és persze a fejlett világ, a Nyugat ilyeneket nem csinál. Ó, nem-nem! Ilyet csak a csúnya-gonosz vérbenforgószemű dzsihádista-tenorista bácsik csinálnak, mert csak nekik van meg a felszerelés, a személyi és tárgyi háttér, az elméleti és a szaktudás az ilyesmihez...na és persze az indíték, -
Azért ez szerintem nem így működik sajnos...csak azért mert "jól menő" országban kezdene pusztítani, nem biztos hogy másnap már ott az oltóanyag....
igazából szerintem az izoláció hiány a gond.. ha bekerülne valami "jól menő" országba, akkor nyilván megbetegedne, és belehalna jó pár ember, de elkülönítés jobban működne, meg az emberek felfogják errefelé mi az hogy védekezés, meg óvatosság. sokkal nagyobb ilyenkor nálunk az állampolgári fegyelem.
Te, pl simán fel tudod fogni, hogy moss kezet, és ha ilyen járvány van mire kell vigyáznod. Ott ez nem működik..sajna -
halgatyó #21 Érdekes megfigyelés a hatósági nyilatkozók véleményeiről, ha összehasonlítjuk az ebolánál ezerszer veszélytelenebb madárinfluenzával.
OTT, akkor folyt a pánikkeltés. (el kellett adni a sok vakcinát)
Itt most nagyobb a veszély. Afrika a repülés korában nincs már messze. Az ottani fertőzöttek pedig szétvihetik a fertőzést MINDENHOVÁ.
Azt értem, hogy a nyugat-európai kórházakban haaaatalmas a rend, fegyelem, tisztaság.... de nemcsak kórházak vannak Európában, hanem szegénynegyedek is, ahová rendőr be sem teszi a lábát. Az Afrilkából idemenekültek pedig aligha egy tiszta rendes kórházban kezdik. Mire odakerül a paciens, már megfertőzött ezer embert, akik aztán tovább-szétviszik, mert menekülnek a betegség elől.
Megfigyelhető az ügyben nyilatkozók stílusa: nyugi, nem kell betojni, teljesen veszélytelen az egész, az a vírus el sem lát idáig, nomeg itt oszt rend vagyon és fegyelem meg tisztaság meg minden (nekünk már megvannak az izolált bunkerek több évre elegendő levegőkészlettel, ti meg amúgyis túl sokan vagytok ... -
Nos: ha nem lesz oltás, akkor a gazdag nyugati és távolkeleti országokban majd mindenki maszkban járkál, így nem tud a levegőben terjedni ... de hidd el, ha elkezd egy ilyen halálos járvány jól menő országokban pusztítani, akkor szerintem gyorsan megoldják, hogy legyen oltás. -
Igazából az a gond vele, hogy szinte minden alkalommal mikor felbukkant, már mutálodott változat volt..több kísérleti ellenszert is alkottak a kevés túlélő véréből..de a folyamatos mutációk miatt nem igazán müködnek, mostanában sikerült olyat kifejleszteni ami majmokon nagy többségében bevált, de embereken még nem müxik..sajna
Meg az a gond, hogy nem találják a vírusgazdát, egyszerűen fogalmuk sincs mi és hol fertőz elsőnek...évekre eltűnik a vírus, aztán valahol kipattan megint..és mivel iszonyat gyorsan öl, és amilyen körülmények vannak afrikában, szinte mindenki belehal..bár most nem annyira erős a mortalitás, de 50% felett van..
az lesz a gáz, ha úgy mutálodik egyszer hogy a levegőben is terjed, akkor asszem hamar kihalóágra kerülünk... -
Vol Jin #19 Igen, a kígyő mérgek elleni ellenanyagot is úgy termeljük, hogy a mérget kis mennyiségben benyomják egy lóba, az szenved, de túléli, és levesznek tőle literszámra vért, és abból kiszednek egy adag ellenanyagot, tehát nem futószalag mellett készül, mint az okostelefon. Vírusnál a ló nem jó alany, úgyhogy tíz betegből ki is lehetne bányászni a szükséges ellenanyagot és hurrá, elég lenne egy embernek talán. -
Vol Jin #18 Hát szerintem az ok, hogy a nyugati világban nem terjed annyira az AIDS, annak az az oka, hogy a felvilágosult emberek vadidegennél gumit húznak a faszra, illetve egy kurva nem enged gumi nélkül faszt a pinájába. -
gforce9 #17 Igen, csak az AIDS járványszerű terjedése ellen jórészt elég annyi, hogy médiában nyomják, hogy nyílt sebre vigyázni, használj gumit stb. Fejlettebb régiókban ennyivel a járvány lényegében meg is van állítva. Viszont egy cseppfertőzéssel terjedő és mondjuk 1 hetes lappangási idejű vírus egészen más eset.