MTI

Minden idők legnagyobb brit hadihajóját avatta fel II. Erzsébet

Minden idők legnagyobb brit hadihajóját avatta fel a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő hivatalosan is az Erzsébet királynő - Queen Elizabeth - nevet adta a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában épülő repülőgép-hordozónak, amely azonban a tervek szerint csak 2020-ban áll hadrendbe.

A hajó vízkiszorítása 65 ezer tonna, hossza 280 méter, szélessége 70 méter, legénysége - a haditengerészeti és a repülőszemélyzettel együtt - 1600 főből áll majd. Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. A skóciai hajógyárban már készül a Queen Elizabeth testvérhajója, a Prince of Wales, és e két hadihajóval éled majd újjá a brit haditengerészet évekkel ezelőtt takarékossági okokból megszüntetett repülőgép-hordozó kapacitása.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Queen Elizabeth és a Prince of Wales együttes beruházási költsége 6,2 milliárd font (2400 milliárd forint), csaknem a kétszerese az eredeti előirányzatnak. A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítása végett reálértéken 8 százalékkal tervezi csökkenteni 2015-ig Nagy-Britannia védelmi költségvetését. Ennek már áldozatául esett a királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, több más hadihajóval együtt. Emellett kivonták a szolgálatból a hordozókról a helyből felszállni képes Harrier harci gépeket is.

Az Ark Royal leszerelése óta Nagy-Britanniának nincs repülőgép-hordozó kapacitása, csak egy helikopter-hordozó áll jelenleg hadrendben. A brit védelmi kapacitás szűkítését az elmúlt években nyíltan bírálta a brit hadvezetés több tagja, és azt is számos szakértő megkérdőjelezte, hogy repülőgép-hordozó kapacitás nélkül a brit fegyveres erők képesek lennének-e például ismét visszavívni a Falkland-szigeteket újabb argentin invázió esetén.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az Atlanti-óceán déli vizein, Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő szigetcsoportot Argentína 1982-ben lerohanta, és a brit fegyveres erők 77 napos háborúban hódították vissza. A brit hadműveletekben kulcsszerepet játszottak a hordozókról felszálló Harrier harci gépek. A pénteki királynői névadónak különös jelentőséget adott a helyszín, Skócia ugyanis - ahol a brit királyi haditengerészet több támaszpontot és hadiipari üzemet működtet - szeptemberben népszavazást tart függetlenné válásáról.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontja is Skóciában van. A skót kormány mindazonáltal már korábban bejelentette, hogy ha Skócia függetlenné válik, területén és felségvizein nem telepíthetők nukleáris fegyverek. Az udvar azonban a pénteki hajóavató ceremónián jelképes baráti gesztust tett: a királynő gombnyomására a hajótestnek csapódó palackban ezúttal a hagyományoktól eltérően nem pezsgő, hanem skót whisky volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!