Gyurkity Péter

Elkészültek az emberi fehérjekatalógus első változatai

A humán genom mintájára közzétették a teljes emberi fehérjekatalógus első előzetes változatait.

Az elmúlt néhány napban két kutatócsoport is közzétette munkájuk eddigi eredményeit, amelyek bár nem tekinthetők végleges dokumentációnak, mégis fontos előrelépést jelentenek a teljes emberi fehérjekatalógus feltérképezésében. A szakemberek eltérő számokat kaptak, a munka azonban folytatódik, hogy minden, az emberi szervezetben előforduló fehérjét egy helyen jegyezzünk fel.

Az első (nemzetközi) kutatócsoport tagjai a szervezet minden lehetséges pontjáról igyekeztek mintákat venni, ezekből pedig felmérni a teljes fehérjeállományt. 17 különböző szervet vizsgáltak meg, az agytól a szemen át egészen az ivarszervekig, de nem hagyták ki a véráramot, illetve a korai stádiumban lévő magzatokat sem. Saját katalógusukban összesen 17 294, fehérjét előállító gént sorolnak fel, a legfőbb érdekesség, hogy ezek közül 2535 olyan fehérje előállításáért felel, amelyeket eddig egyetlen tudományos munkában sem írtak le. Mi több, 193 génről nem is gondolták, hogy szerepet játszanak a fehérjék előállításában, így az eddigi feltérképezéssel is jelentős mértékben növelték tudástárunkat.

A másik csapat 22 németországi szakemberből állt össze, ők szintén különböző intézményekben dolgoznak. Online gyűjteményükben jelenleg 18 097 gént sorolnak fel, amelyek összesen 86 771 különböző fehérje előállításáért felelnek, saját felmérésük szerint pedig 92 százalékos feldolgozottságnál tartanak, vagyis még némi időre van szükség, hogy a feltételezett 19 629 fehérje mindegyikét megfelelő módon dokumentálják. Fontos fejleménynek tekinthető, hogy eddig 193 olyan DNS-szakaszt azonosítottak, amelyeket korábban nem gondoltak géneknek - a "hasznos kódot" nem tartalmazó részek vagy evolúciós maradványok, vagy a fehérjék szabályozásában működhetnek közre.

Érdemes megjegyezni, hogy világszerte számos csoport dolgozik a teljes proteom megfelelő leírása érdekében, ezek jó része azonban nem publikál előzetes eredményeket. A most közzétett két anyag jelzi számunkra, hogy hasznos munka zajlik, ám itt nyilván évekre van még szükség ahhoz, hogy 100 százalékos eredményt mutathassunk fel, ahogy a humán genom 2001-es megjelenését is hosszú kutatás előzte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!