Ötvös Tibor

Az energiaital hatása egy óra után kimutatható

Az energiaitalok negatív hatással bírnak az emberi szervezetre, kimondottan a szívre, mely már a fogyasztás után egy órával kimutatható - állítja egy friss tanulmány.

Egy korábbi kimutatás alapján a 2007 és 2011 között a kórházak sürgősségi osztályára beérkezett, energiaitalok fogyasztásával kapcsolatos szívpanaszokkal rendelkező betegek száma megduplázódott (az utolsó évben elérte a 20 ezret ez a szám), ennek ellenére nem lehetett tudni, pontosan hogyan is hat a szervezetünkre az ital. Ma azonban az éves Radiológiai Közösség gyűlésén Jonas Dörner, a Bonn Egyetem radiológus rezidense közzétett egy kutatási anyagot, mely alapján bizonyítást nyert, hogy a taurin tartalmú italok már egy órával a fogyasztásuk után hatással van az emberi szívre.

A kutatás során 18 éves emberek szív MRI vizsgálatát végezték el mielőtt és miután magas taurin tartalmú italokat fogyasztottak. Az egy órával később kapott eredmények alapján kiderült, hogy bár a vérnyomás és a szívverés száma nem változott, de a bal kamra összehúzódása sűrűbb lett. "Azt még nem tudjuk pontosan, hogy a szív gyorsabb összehúzódásai milyen szinten befolyásolják a napi rutint vagy a sportolói teljesítményeket. Ugyanakkor a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél felléphetnek komoly mellékhatások is." Dörner szerint a szabályozások is komoly hiányossággal bírnak, hiszen láthatóan nem használnak azok, melyek már érvényben vannak.

"Kimutattuk, hogy az energiaitalok fogyasztása rövid távú hatással bír a szív összehúzódására" - folytatta Dörner. "További kutatások szükségesek azonban annak kiderítésére, milyen eredményeket kapunk a hosszú távú fogyasztás esetén, illetve milyen hatással van a taurin a szívelégtelenséggel küzdő emberek számára." Bár Dörner is elismerte, hogy a kutatás folytatódik tovább, ennek ellenére zárszavában arra kér minden olyan embert, aki szívritmuszavarral küzd, hogy mellőzzék eme italok fogyasztását, hiszen a szív összehúzódásainak gyorsulása tovább ronthat az állapotukon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #59
    csak vodkát!
  • scarabeus86 #58
    Életemben kétszer ittam energiaitalt, akkor is csak azért mert megkínáltak. Első alkalommal bombát, másodjára red bullt. Mindkétszer álmosság és melankólikus érzés fogott el utána, szóval belőlem épp az ellenkező hatást váltja ki. Ezért nem fogok én többet soha ilyet inni. Ha sok a meló és nincs idő pihenni, akkor jöhet a jó erős angol tejes tea, kávézni sem szoktam soha.
  • Irasidus #57
    Egy tininek nincs felelősségérzete, ezért sem büntettető, hiába írod rá: káros! annál inkább issza (gondolom azért te is lázadtál). Természetesen mindig vannak kivételek, és a nevelésnek nagyon nagy szerepe van, ezzel egyet értek! Sőt a szülők felelősséggel tartozik a gyerekéért (büntetőjogilag is), de mégiscsak egyének vagyunk, egyéni döntéseket hozunk, és a szülő nem tud ott lenni mindig. És sajnos a többségi család ilyen. Az ember és főleg a társdalom egy kicsit bonyolultabb mint ahogy itt kommunikálod.
  • Mardel #56
    Plusz ha a gyerek emiatt hal bele az nagy reszben a szulo felelossege.
  • Mardel #55
    Rairjak a dobozra, hogy nagy merteku fogyasztasa karos, stb.
    Ennel tobbet nemtudnak tenni.
    Vagy vigyek le a koffeint 2 mg/100 ml-re?
    Es igen siman mondanam a gyerekemnek, hogy nem ep elmeju.
    Egyebkent is ez nevelesi problema, ha a szulo nemtudja nevelni a gyereket, arrol nem az energia ital vagy a gyartoja, vagy az allam tehet.
  • Irasidus #54
    Igen a kávé és a dohány is függőséget okoz, és mértéktelen fogyasztása káros. De ugye most az energiaitalokról van szó, és arról a szokásról, hogy napi több dobozzal, szinte víz helyett fogyasztják a fiatalok? A probléma azzal meg nincs megoldva, hogy aki hülye haljon meg, ezzel csak a társadalmat rombolod, és teret engedsz a hülyeségnek. A társdalom nem így működik, és hidd el egy olyan társadalomnak te sem örülnél hiába hangoztatod ez itt most. Összetettebb a probléma, ami prevenciót kíván, és nem azt, hogy hagyjuk a másikat meghalni, csak mert nem tudta, hogy ez lesz a következménye, vagy csak mert tinédzser és lázad... (Egyébként ha te gyereked kerülne emiatt bajba, nyilván nem azt mondanád neki, hogy hülye vagy, igaz?)
  • Mardel #53
    A kave meg kilos kiszerelesben, a dohany meg kartonnal.
    Nagy mennyisegben ezek is karosak.
    Ha meg valaki liter szamra issza udito helyett, az megerdemli ha belehal.
  • WoodrowWilson #52
    Ennek a listának az átlaga is csak 40 mg körül van. Az átlag vásárló nem fog 75+ mg-os energiaitallal találkozni, csak az, aki direkt erre megy rá. Értem, hogy mit mondasz, csak felhívom a figyelmet, hogy túldramatizálod a helyzetet, és fals adatokat közölsz.
    Attól, hogy literes kiszerelésben lehet venni, nem kell meginni az egészet egyszerre. Vagy te a kétliteres ásványvizet egy húzásra iszod?
  • Irasidus #51
    Ja és még egy dolog, az energialatok 500 ml kiszerelésben is kaphatók, megy egy literesben is - így a 32 mg/100ml nagyon nem stimmel.
  • Irasidus #50
    Tájékozódj, és próbáld meg felfogni a mondatom értelmét: a világ nem csak Magyarországból áll, a neten akármit vehetsz. De, ha csak itthonról beszélsz, itt a gond leginkább azzal van, ha rendszeresen, napi több dobozzal, szinte víz helyett fogyasztják. Mond csak érted te amit írok?

    Link