Ötvös Tibor

Wii U - A Nintendo következő generációja

A Microsoft és a Sony után tegnap a Nintendo is megtartotta a maga prezentációját, melyen számos érdekességről rántotta le a leplet. A legnagyobb meglepetést azonban a következő generációs gépük okozta, mely a Wii U nevet viseli.

A Wii U olyan, mint egy kisebb Xbox (méretei: 4,5 centi magas, 17,7 centi széles és 26,6 centi hosszú), de a legmeglepőbb a kontrollere. A "joy" úgy fest, mint egy iPad. 16:9-es érintőképernyővel rendelkezik, de klasszikus gombok is lesznek rajta. Van rajta egy Power és egy Home gomb, egy D-Padet, A/B/X/Y gombok, L/R és ZL/ZR gombok is.



Emellett kamera, mikrofon, sztereó hangszórók és giroszkóp is helyet kapott az amúgy rezgő funkcióval is bíró kontrolleren. Ráadásul a Wii irányítóit is csatlakoztathatjuk a konzolhoz, így aki a régi "megoldások" híve, az sem panaszkodhat. A Wii U a legnagyobb előrelépést a grafikai megvalósításban könyvelheti el. A legnagyobb újdonság azonban az, hogy magán a kontrolleren is megjelenik a játék. Ez annyit jelent, hogy nem csak a tévén láthatjuk a programot, hanem azt a kezünk ügyében lévő joyon is nyomon követhetjük.

Míg a Wii-t sok kritika érte, mert kinézetben eléggé elmaradtak a játékok a két konkurensétől, addig a Wii U már az Unreal Tech 3 motorral készült játékokat is simán futtatja. A gép képes a HD grafika kezelésére (1080p, 1080i, 720p, 480p, 480i), de a régi tévék tulajdonosai SCART csatlakozóval is rácsatlakozhatnak a készülékre. A prezentáció során kiderült, hogy olyan külsős fejlesztések érkeznek a konzolra, mint a Darksiders II, az Aliens: Colonial Marines vagy a Batman: Arkham City.


A Wii U ráadásul beszáll az online versenybe is, hiszen a prezentációt tartó Reggie Fils-Aime elárulta, hogy "a géphez egy Live és PSN szintű online rendszer is készül". A Wii U elméletileg 2012-ben jelenik meg, de árcédulával még nem látták el a gépet. Mindenesetre ezzel a bejelentésével és a Wii U tudását tekintve az idei E3-as csatát egyértelműen a Nintendo nyerte. Most már csak az a kérdés, hogy a Microsoft és a Sony mikor jelenti be "saját" kijelzős kontrollerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #97
    Beteg a gyerek, ne bántsd : ( : D
  • Renátó1985 #96
    02-vel sem értenék egyet, mindenki el tudja dönteni mi tetszik neki jobban iq-tól függetlenül
  • Tobacco #95
    a cikk leglényegesebb mondata:
    Most már csak az a kérdés, hogy a Microsoft és a Sony mikor jelenti be "saját" kijelzős kontrollerét.
    Megint van mit lemásolni:)))
  • tibisan #94
    lényegtelen hány mag van egy processorban ..ezek a gépek már nem olyanok , mint az előző generáció gépei voltak ( dc , ps2 )..itt már pcszerü a belső felépítése az x360nak is és a ps3nak is..a wii meg dettó az előző xboxra hajaz felépítését tekintve, merevlemez nincs mondjuk benne.
    az előző generáció kiforrott volt, a gépek felépítése , architectúrája a játékokra volt kihegyezve , úgy tervezték meg ezeket a gépeket, hogy az fejlesztöbarát legyen...ezzel a pc-s vonallal nem tudott az xbox-sem anno mit kezdeni, hiába volt akkor a leg majd mindenben , mégis csak akkor csináltak "nagy..értsd exklúziv" játékot , ha csöngette a lóvét a konaminak capcomnak , segának a microsoft...
    a wiinél is ez volt a helyzet mióta fut ..viszont ezt tudta kezelni a nintendó az egyedi játékaival..
    ez hiányzik a mostani x-gépből is ..a sony ezért van versenyben vele az exkluzíz játékoknak köszönhetően..viszont a hasonló felépítés miatt hasonló a multis játékoknak köszönhetően a játékpaletta a két gépen..
    erre az útra szánja a wii-u-t a nintendo..a 3ds viszi a casualos mario vonalat , a wii-u-ra meg jön az eddig megjelent multis hd-s cuccok vegyes palettája..ditr 2006-7 után újra ..vegye meg , aki hiányolta az autós cuccokat wii-ről..
    ez a baj ezzel a géppel most ,mert az jön le , hogy csak azokért a játékokért kéne megvenni ezt a gépet , amik a wii-n nem jeleskedtek..
    aki megszerette , vagy arra gondol , hogy a hadonászós nunchakus irányitás meg fog maradni ezen a gépen lehet csalódni fog nagyot , fel fognak merülni plusz kiadások a géphez, és a party feelinges cuccuk se valószínű hogy tetszeni fognak ezzel a táblás irányitással..
  • Etinger #93
    Szerintem korrekt dolgokat írtál, konkrétan cikket lehetne belőle írni - vagy ha van blogod egy bejegyzést érdemes neki szentelni (nem iróniából mondom).. bár néhol nem értek Veled egyet. A Nintendo sikeressége szerintem mindenképpen abban keresendő, hogy a régi GC, N64 tulajokat nem riasztotta el, hisz egy teljesen kompatibilis gépet alkottak, ugyanakkor új rajongókat is sikerült szerezni, hiszen itt ezáltal tényleg egy "társasági" szórakozás alapkövei lettek letéve - virtuálisan. A processzor, a grafika.. stb.. erőssége relatív. Azok a fejlesztők akik komolyabban ráfeküdtek a minőségre.. teszem azt a Mario készítői.. azok azért szép játékokat csinálnak. Gondolok itt a Galaxy gumicukor világára.. az a színmélység orgazmus a szemnek... Negatívumként én a Fifa-t és társait tudnám felhozni, az EA baromi gyenge cuccokat hoz Wii-re, és ami elkeserítő, hogy ez nem a platform hibája.. A lehetőség adott lenne, de amit Fifa11 néven alkottak Wii.re, az valami szánalmas........... és nem a grafika a gond!! Mert az, hogy mennyi opció van, hogy pattog a labda, milyenek a cselek, hogy viselkedik a kapus.. ennek semmi köze a grafikához... a 2002-es FIFA szintjét nem tudta megütni!!! És ez csak egy. Van más ilyen EA termék is. De ne ezekből induljunk ki könyörgöm.
  • Goo #92
    Szerintem is szánalmas. Nem tudom hogy ez az illetőtől csak úgy jött, vagy a célzást nekem szánták. Szerintem amiket én írtam az igaz, és egyáltalán nem vagyok elfogult a témában, objektíven látom a dolgokat.

    Igazából másik kérdés még az optimalizálás. Szóval emiatt lehet, hogy a wii u-ra semmi rosszat nem lehet majd mondani, de még konkrétumokat egyáltalán nem lehet tudni. Ha jól tudom az xbox 360 is az optimalizálás miatt tudja felvenni a versenyt a ps3-val. Velem az a gond, hogy szörhasógató és telhetetlen vagyok, és emiatt számomra az optimalizálás önmagában kevés. Ps3 is azért tetszik jobban mint az x, mert az x-ben csak 3, viszont a ps3-ban 8 mag van. Számomra ebből kifolyólag sokat jelent a vas. Azt tudom, hogy a pc hardware-t sosem lehet jól kihasználni, még ez a hátránya pc-nek egy konzollal szemben.
  • Etinger #91
    A 04-es ponttal olyan hatalmas öngólt rúgtál, hogy szinte öröm volt nézni :))))
  • donceleger #90
    Szerintem pedig csak egy ismert veszélyes játékos van a világon, és az te vagy barátom!!! A 01. pontért! Remélem PS-el alszol és mindenhová viszed magaddal! Hallottam már olyat, azt hiszem japánban történt meg, hogy egy csávó annyira szerette egy tárgyeszközét, hogy feleségül vette azt. Amennyire elmebeteg népség, engedték is neki. Valami hasonlót tudok elképzelni nálad is PS terén, de azért a nagy eseményre légy szíves ne hívj meg!!!! Idiótákra ugyanis ennél több időt nem szánok!!
  • donceleger #89
    Gondoltad hajnali fél három körül bárki is hozzászól ehhez a témához rajtad kívül? Bár te is elálmosodhattál egy picit, mert az első és második hozzászólás között eltelt majd másfél óra. Ugyan a szöveg is hosszú volt, de ennyire azért nem! :))
    Legalább egy előnye volt a korai v. késői hozzászólásnak, rendesen kivesézhetted a dolgokat! :)
  • Old PS Fanboy #88
    4db, Általam ismert veszélyes játékos van a világon:
    01. Aki szerint a Wii egy konzol és játékosoknak készült.
    02. Aki szerint a Splinter Cell jobb mint a Metal Gear Solid széria.(ez már a mélypont, IQ 60 alatt)
    03. Aki mindenre azt mondja, jó ez a játék csak lehetne inkább FPS.
    04. A tényeket tagadó fanboy.