SG.hu

Idén is elmarad az E3 játékkiállítás

Az egykoron szép napokat megélt Electronic Entertainment Exponak a koronavírus miatti korlátozások után a nagy kiadók távolmaradása tett be.

2019 óta most először lett volna személyesen megtartva a nagy nyári játékipari kiállítás, de olyan hatalmas játékcégek, mint a Nintendo, a Microsoft és a Ubisoft mind azt mondták, hogy nem vesznek részt az eseményen. Az E3 2023 június 13. és 16. között került volna megrendezésre a Los Angeles Convention Centerben, vegyesen iparági fókuszú napokkal és a nagyközönség számára nyitott napokkal. Az eseményt 2020-ban a COVID-19 járvány miatt törölték, és bár 2021-ben tartottak egy digitális változatot, 2022-ben ismét törölték az eseményt, hogy egy "újjáélesztett bemutatóra" összpontosítsanak, amely új mércét állítana fel a hibrid iparági események számára. Egy az alkalmazottaknak küldött e-mail szerint bár az E3 "továbbra is szeretett esemény és márka, a 2023-as esemény iránt egyszerűen nem volt akkora érdeklődés, hogy olyan módon hajtsák végre, amely megmutatná az iparágunk méretét, erejét és hatását".

Már a felkészülés során voltak aggasztó jelek, amelyek arra utaltak, hogy a show újjáélesztése nehézségekbe ütközhet. Már januárban felröppent a hír, hogy a Microsoft, a Nintendo és a Sony kihagyja a kiállítást, egy februári eredménybeszámolóban pedig a Ubisoft vezérigazgatója, Yves Guillemot jelezte, hogy az E3 talán egyáltalán nem kerül megrendezésre. A Ubisoft később azt mondta, hogy részt vesz a kiállításon, amit aztán visszavont. E hónapban az is kiderült, hogy a Sega és a Tencent sem lesz ott az E3-on.

"Nehéz döntés volt ez, mert mi és partnereink sok erőfeszítést tettünk az esemény megvalósítása érdekében, de azt kellett tennünk, ami az iparágnak és az E3-nak is jó. Nagyra értékeljük és megértjük, hogy az érdekelt cégek nem álltak volna készen játszható demókkal, és hogy az erőforrásokkal kapcsolatos kihívások miatt az E3-on való részvétel ezen a nyáron olyan akadályt jelentett számukra, amelyet nem tudtak leküzdeni. Azoktól, akik elkötelezték magukat az E3 2023-ra, sajnáljuk, hogy nem tudjuk olyan bemutatót tartani, amilyet megérdemeltek." - nyilatkozta Kyle Marsden-Kish, a ReedPop alelnöke.

Biztos nem tett jót, hogy egy rivális esemény, a Summer Game Fest június 8-án kerül megrendezésre, míg a Microsoft éves Xbox-bemutatója június 11-én lesz. A Ubisoft személyes Ubisoft Forward Live másnap, június 12-én lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Szerintem amit felsoroltál, mind hulladék, de felőlem kedvelheted ezeket...
  Én az RTS-eket meg egyéb stratégiákat kedveltem valaha.
 • takysoft #6
  What???!
  Ebbe azért hadd kössek bele :)

  Már csak az idei játékok közül is említésre méltó például a Hogwarts Legacy, ami szerintem egy egész élvezhető kis alkotás. Én teljesen jól szórakoztam vele, nagyon élvezetes játék. Nem lesz játéktörténeti klasszikus, de az nyilvánvalóan látszik, hogy hatalmas szeretettel és odaadással készült.

  Ugyan még nem jelent meg, de az kb borítékolható, hogy az új Zelda játék is fantasztikus lesz.

  Tavalyi játék például a Plague Tale: Requiem (az Innocence folytatása), ami egy remek játék remek folytatása. Igazlmas, élvezetes, fantasztikus a story, jók a fejtörők, imádom.

  Szintén tavalyi az Elden Ring, ami mondjuk nem az én stílusom, de kb mindenki imádta, aki kipróbálta.
  A tavalyi Horizon és a God of War folytatások is óriási sikerek lettek.

  Indie körökben pedig a Stray tarolt mindenkinél. És hát baszki, és in imádtam azt a kis cicát <3
  Retro játékosoknak pedig a Return to Monkey Island adott pár könnyes pillanatot.

  2021:
  It Takes Two: Az egyik legkirályabb játék a világon VALAHA. Soha életemben nem szórakoztam ilyen jól egyetlen multiplayer címmel sem. Soha. Szigorúan 2-személyes, szóval remélem vannak barátaid :D
  Psychonauts 2: Rétegjáték, de nekem az első rész is hatalmas kedvencem volt, alig vártam ezt is, és nem csalódtam egy picit sem.

  Hitman Trilogy: Hitman 3. Végre kijött a befejező széria. Ez a játék egyszerűen fantasztikus. aki szereti ezt a stílust, annak a legkötelezőbb darab a világon.
  Deathloop: Nem annyira jó, mint a csapatnak a Dishonored játékai, de fenejól el lehet lenni vele.

  2020:
  Last of Us 2, nem igényel sok reklámot.
  Desperados 3: Ez inkább személyes kedvenc. Bár alapvetően az összes cím itt az. A saját favoritjaimból mazsolázok objektíven is jókat.
  Cyberpunk 2077: MEgértem ha valakinek nem jött be a kezdeti bugos miatt, de én szerettem.

  2019:
  Outer Worlds, SW: Fallen Order, és Untitled Goose Game (az a cucc mekkora már :D )
  2018:
  AC: Odyssey, RDR2, Spiderman, God of War, Pillars of Eternity 2, Hitman 2.

  És ezenék még sokkal-sokkal többet is tudok javasolni, ha megmondod, hogy milyen jellegű játékokat szeretsz :)
 • takysoft #5
  "a nagy kiadók távolmaradása tett be"

  Hát nem segít sokat, hogy 3 nagy kiadó van: A Microsoft, a Sony és a Nintendo.
  Mindegyiknek ugye megvan a maga platforma. Xbox/windows, PS, illetve nintendonak most épp a switch.

  Az erősorrend attól függ, hogy épp hogy áll a Blizzard-Activision felvásárlás...

  Ezeken felül még van 1-2 kisebb, mint az EA, a Bandai-Namco, vagy a Take-Two. De Ezek csak ilyen 2-3 milliárd dollárosak a Sony vagy az MS-Activision 18-ához vagy a Nintendo 12-jéhez képest. (ergo kb 2-3%-of feledve)

  Konami, Ubisoft, Sega, Capcom pedig valahol a lista alján 1%-ot jó ha elérve.

  A Sony, az MS-Activision és a Nintendo A teljes videojáték-piac 49-50%-át fedi le. Az bevétel felét ez a 3(/4?) cég fedi le.

  És fontos hozzátenni, hogy a piacon jelen van még a Tencent és a NetEase, amik javarészt Kína-exkluzív cégek, és ez a 26% eleve nem is értintett a világ többi részén.

  Szóval röviden:
  A 3 fő cég a videojátékpiac fele, akik nem érdekeltek az E3-ban már.
  A 2 kínai cég meg a negyede, akik sose voltak.

  A maradék 25%-nek hülyeség megtartani, mert a világ vezető húzócímei közül alig pár lenne ott.

  Ez amúgy igen sajnálatos. De hát még mindig nem tanulta meg a világ, hogy "Mergers are bad".

  Most is vannak az MS pártiak ,akik annak drukkolnak, hogy az MS vásároljon fel mindent. A Sony pártiak, akik meg ugyanebben reménykednek azon az oldalon ugye.
  Meg vannak a Nintendo fanok, akik tojnak mindenre, nekik mindig is lesznek játékaik :D
 • ximix #4
 • Tetsuo #3
  Arról nem is szólva, hogy jó játék sincs már régóta.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.04.02. 17:51:57
 • zola2000 #2
  Most találtam adatokat a 2010es években 60ezer körüli látogatószám volt az e3makon
  https://www.ign.com/wikis/e3/Attendance_and_Stats (az e3 2006ban tiltotta be a booth babeket nézzétek meg a 2007es és 2008as adatokat : )

  A tokyo game show 2022n voltak 147ezren, a Taipei game show 2023mon 300ezren a Chinajoy 2022n 200ezren vettek részt szóval az e3 soha nem volt olyan fontos mint ahogy a magyar amerika rajongók láttatni akarták.

  Apropó Chinajoy:
  https://youtu.be/3f3a48IKGK8
 • zola2000 #1
  Nem csodálkozom, se cosplay
  https://youtu.be/gFTC1HQx6xQ

  Se booth babek
  https://youtu.be/F1MSH84sQwc

  Persze hogy senkit sem érdekel az e3.

  Míg a TGSen a japán piacon félig halott Xbox is csak összehozott egy ilyent https://youtu.be/yC7kvgjz6VE
  Aztán fura hogy lemondták a számukra hazai rendezvényt.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2023.04.01. 08:20:06