Berta Sándor

Vietnamban éjszaka tilos az online játék

Vietnám az online játékok mellékhatásai ellen indított harcot. Az internetszolgáltatók kötelesek este 22 és reggel 8 óra között lekapcsolni a hálózatról az internetes játékokat.

Az elmúlt években az online játékok a legtöbb ázsiai országban a mindennapok részeivé váltak. A legtöbb felhasználó azonban nem otthon ül a számítógépe előtt, hanem internetkávézókat keres fel és ott tölti játékkal az idejét. Vietnam vezetői ennek hatására döntöttek úgy, hogy március 3-tól minden online játékot le kell kapcsolni este 22 és reggel 8 óra között.

A Viet Nam News állami hírügynökség közlése szerint az intézkedést Le Nam Thang helyi távközlési miniszter jelentette be. A politikus jelezte: a hivatala mindent el fog követni azért, hogy "mérsékelje az online játékok mellékhatásait". Arról azonban Le Nam Thang nem mondott semmit, hogy mit ért pontosan mellékhatások alatt, így csak valószínűsíteni lehet, hogy kormánya így akar véget vetni a túlzottan hosszú ideig tartó online játékoknak, amely már függőségnek is nevezhető.


A helyi kabinet tavaly szeptember óta harcol a jelenség ellen. Eleinte kevésbé szigorú intézkedéseket hoztak - ezek közé tartozott az internetes játékplatformokhoz való hozzáférések korlátozása -, ezek azonban nem hozták meg a várt eredményt. A mostani szigorú szabályozást várhatóan az esztendő végén vizsgálják felül és a tapasztalatok alapján döntenek arról, hogy folytatják-e a gyakorlatot vagy sem. Emellett az is felmerülhet, hogy esetleg módosítanak az időpontokon.

A szaktárca már február közepén tájékoztatta az internetszolgáltatókat az új szabályról és közölték azt is, hogy amelyik cég nem tesz eleget a kötelezettségének, az könnyen elveszítheti a működési engedélyét. A szabály betartását a helyi hatóságok fogják ellenőrizni. A minisztérium adatai szerint egyébként az országban jelenleg kereken 23 millió személynek van internethozzáférése, ez körülbelül a teljes lakosság 26 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolivok #11
    Vietnám az online játékok mellékhatásai ellen indított harcot. ,<--- lószarházik Vietnamnak írjuk nem Vietn..nem á betűvel hanem a val skillek.
  • TiElite #10
    Nem fognak lógni suliból, ott elég szigorú az oktatási rendszer meg a nevelés. Az éjjeliőrök meg rászoknak majd az offline játékokra. pont.
  • Cat #9
    Biztosan adott MMO-k ellen van ez a törvény, nagyon népszerű pedig max. néhány tucat lehet. Egyszerűen kijelölnek IP címeket, amiket elérhetetlenné tesznek a hálózatukon belülről.
  • thsanyi5 #8
    Most a nappal dolgozó és szabadidővel csak este rendelkező játékosok biztos szidják. Ha játszok azt én is inkább este teszem. Ilyen hülye szabályt, hogy lehet hozni. Ha nem akarnak függőséget akkor inkább legyen napi limit. Pl minden nap max 8 órát lehet függeni. De azt mindenki akkor tölti el amikor épp ráér.
    Mellesleg honnan tudja az internetszolgáltató, hogy éppen milyen adatok mennek keresztül rajta és azt "le kell kapcsolni"? Ha pedig valami módon figyelnék, hogy ki milyen programot futtat a gépén az adott időben az kicsit jogsértőnek tűnik számomra.
  • JaSoN HuNTeR #7
    hülyeség.
  • tomcsa4 #6
  • Szefmester #5
    Remélem ez nem egy friss kép... Ha jól látom azok super nintendók... az meg hát nem épp az online dolgaikról híresek. :)
  • opeca #4
    Szerintem ez hülyeség. Majd az iskolából fognak lógni, hogy játszhassanak. Az ember általában pont, hogy este szokott leülni játszani, de az sem ritka, hogy iskola előtt egy órát még elszüttyög.

    Ennek inkább úgy lenne értelme, hogy hajnali kettő és reggel 8 között.
  • viasz #3
    Nem gondolnak szegény éjjeli őrökre.
  • M2 #2
    Hmmm... még mindig marad 14 órájuk naponta.