Ötvös Tibor

2010 legjobb játékai - az angolok szerint

Az angolok idén is összeállították a szokásos Év játéka listájukat, melyen akadnak komoly meglepetések is. Az mindenesetre érdekes, hogy a felsorolt 10 cím közül mindössze egy olyan van, mely csak PC-re jelent meg. A többi vagy multiplatform vagy nem is jelent meg számítógépre.

2010 tízedik legjobbja a StarCraft 2: Wings of Liberty, mely épp az a játék, ami csak PC-re jelent meg. A Blizzard képes volt megismételni az első rész sikerét - sőt, alaposan felül is múlta azt -, ám nem minden rajongó volt teljesen elégedett a programmal. Ennek ellenére az angolok (is) imádták a programot, melynek második fejezete jövő év végén lát majd napvilágot és így indulhat a 2011-es Év játéka szavazáson is.

A kilencedik helyre került a Rock Band 3, mely jelen pillanatban a zenés játékok abszolút királyának számít a szigetországban. Ráadásul aki valóban megtanulja eljátszani a játékban szereplő számokat, az a beszámolók szerint egy valódi gitáron is képes lesz rá. Nyolcadik a Fifa '11, melynek helyezése szintén nem meglepő, hiszen az angolok elég nagy focidrukkerek, de azt azért el kell ismerni, hogy az EA Sports az idén valóban összekapta magát és végre egyértelmű győzelmet aratott a konkurenciája felett.



Hetedik helyre került a Castlevania: Lords of Shadow, mely szintén megérdemli a helyezését. A Kojima Productions keze alatt készült rész ugyanis monumentális, a mostani nevetséges 4-5 órás játékidők (lásd The Force Unleashed 2, Medal of Honor stb.) többszörösét nyújtja, elképesztő grafikával rendelkezik és a történet is nagyon érdekes. Sajnos a PC-s játékosok erről is lemaradtak.

Ahogy a hatodik helyre került Assassin's Creed: Brotherhood sem elérhető még a számítógépes rajongók számára. Mindenesetre erről a programról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen a Ubisoft a kétes fogadtatásban részesült első és a kirobbanó sikerű második rész után képes volt még kellő mennyiségű újdonsággal megpakolni ezt a mellékszálat. Ezek után várjuk, hogy mit tartogat a 2011-es év Assassin's Creed szempontból.

Az ötödik az angolok szerint a BioWare zseniális akció-RPG-jének folytatása, a Mass Effect 2, melyet számos helyen rögtön az Év játékának kiáltottak ki. A folytatás képes volt egy olyan közönséget is megszólítani, akik eddig irtóztak a "pontosztogatós, fejlesztgetős" játékoktól. Ráadásul a zseniális, epikus befejezés és a többféle fejlődési rendszer miatt elég magas volt az újrajátszhatósági faktora is.



Negyedik lett a Bungie utolsó (?) Halo játéka, a Halo: Reach, mely valóban méltó búcsút jelent a fejlesztőknek a sorozattól. A csapat visszatért az első részben lefektetett alapokhoz és megalkotta az eddigi legjobb Halo címet. Most már csak az a kérdés, hogy az új fejlesztők mit hoznak majd ki a franchiseból.

A bronzérmet - meglepetésre - a Call of Duty: Black Ops kapta, mely eléggé megosztotta a rajongókat is. Az Infinity Ward kiválásával az első számú CoD fejlesztő csapattá előlépő Treyarch is átlépett a modern korba, de a méltán híres zombi-módot hozta magával ide is. Ám a - rajongók szerint - félkész játék, a rengeteg bug, a Modern Warfare-ből áthozott pályák és az ötlettelen megvalósítás miatt sokan megkérdőjelezték a játék helyezését.

A Black Ops harmadik helye ugyanis hatalmas indulatokat váltott ki a honlap olvasói között, akik közül rengetegen úgy gondolták, hogy ennek a játéknak nincs helye a legjobb háromban, de még talán a tízben sem. Ugyanakkor a második helyen szereplő Super Mario Galaxy 2 ellen senki nem emelt komolyabb kifogást. A Wii-exkluzív cím már az első epizóddal is magasra tette a mércét, de a második résszel egy fokkal megemelte ezt a szintet. Ötletes, látványos, a rajongók számára megkerülhetetlen klasszikus.



És akkor következzen az Év játéka az angol sajtó munkatársai szerint. Ez pedig nem más, mint a Rockstar westernbe ültetett GTA-epizódja, a Red Dead Redemption. A játék rendelkezett az év legérdekesebb bugjaival, de ennek ellenére képes volt átadni azt az érzést, amit egy cowboy érezhetett a vadnyugaton. A játék PC-s megjelenéséről továbbra sincs hír, de az érdekes, hogy az egyik legnagyobb játékos rendezvény, a BAFTA Video Game Awards jelöltjei között sehol nem szerepel a Red Dead Redemption.

Mi nem szeretnénk abba a hibába esni, mint az angolok és épp ezért szeretnénk összeállítani az SG.hu olvasóinak 2010-es toplistáját. Várjuk a jelölteket a [email protected] e-mail címre "2010" jeligével és mindössze két kategóriában várunk maximum 3-3 címet: Az Év PC-s játéka és az Év csalódása. Jelölteket nem szeretnénk megadni, ugyanis ezzel szűkítenénk a lehetséges címeket. A lényeg, hogy 2010. január 1 és 2010. december 31 között jelenjen meg a PC-s változata a játéknak. Szavazási határidő: december 31.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crosscut #25
    Szerintem:
    1.Heavy Rain (PS3)
    2.Castlevania LoS (xbox360/ps3)
    3.Fallout new vegas (PC)
    4.BioShock 2 (PC)

    Most hírtelen reggel többet nem tudok ami emlékezetes lett volna :)
    Red Dead Redemption jó játék szerintem, de korántsem olyan jó mint amennyira mondják. Azaz jó persze, de valahogy úgy érzem hogy "rockstar" gta és ezért akkor ez kell hogy legyen az év játéka" miatt kapta meg az első helyezést mindenhol.
    Halo reach? No ne vicceljünk :) Azaz nem viccelnek, szimplán fizetik őket vagy csak agymosottak. Azon kívül hogy magyarul (is) beszélnek benne, semmi extra. Ennyi erővel akár az "új" AVP is lehetne azon a helyen. Ott legalább 3 karakter közül választhatunk, amire viszonylag kevés FPS játékban van lehetőség.

    Starcraft 2? Szép és jó, viszont ez a "külön lesz zerg meg protoss single kampány" hozzállással elérte nálam azt a blizzard, hogy gyüjtői kiadást még véletlenül sem veszek belőle.
    A többi játékról a véleményemet pedig DLC formájában letölthetitek 800MS pontért.
  • morden #24
    A farmville a legnépszerűbb, kb 10-20x többen játszanak vele mint a wowwal.
  • wsvap #23
    fura, hogy az a játék amivel a legtöbben játszanak a világon nincs közte :) konkrétan a wow
  • winnie #22
    "Pff, az angoloknak nincs ízlésük, ezek közül a játékok közül konkrétan egy sem tetszett különösebben, "

    és ebből empirikusan jött neked, hogy az angoloknak nincs ízlésük?
  • morden #21
    Én is ilyenre gondoltam ,de a cikkben kész tényként ráadásul múlt időben van írva, hogy felülmúlta az első rész sikerét a 2. Szerintem egy jövőben esetlegesen bekövetkező dolgot (annak a fényében, hogy még jön 2 rész) nem illik már most tényként leközölni.
  • zola2000 #20
    Na annak még csak nem is nagyon animés a grafikája, viszont a linearitást durván tulzásba vitték -> viszont japánon kívül majdnem sikeresebb lett mint japánban, szal nem a legjobb példa. lásd itt
  • RoyalPredator #19
    Hajrá Red Dead Redemption, várunk PCre!!
    Black Ops, lefizetni a zsűrit pár címért meglehet, de ettől nem lesz eladhatóbb a szutyok:)
  • FoodLFG #18
    JRPG = lineáris interaktív kardozós anime.
    http://www.gametrailers.com/video/review-hd-final-fantasy/62720
  • narumon #17
    Gondolom abban sikeresebb, hogy többet adtak el belőle adott idő alatt mint az elsőből. Az összes eladást még nem lépték túl, de egyértelmű, hogy több fog elmenni belőle mint az 1-ből.
  • narumon #16
    "Pedig a Galaxy keresztbe lenyeli az összes 2010-es játékot."

    Megint ízlés kérdése.