Berta Sándor

A Kinect lett egy quadrocopter navigációs rendszere

A Berkeley Egyetem Hibrid Rendszerek Laboratóriumának kutatói az Xboxhoz készült mozgásérzékelős vezérlőrendszert egy quadrocopter 3D-s radarjaként alkalmazzák.

A Kinect lehetővé teszi, hogy a négy rotorral szerelt légi eszköz ne csak automatikusan, megadott pontok mentén repüljön végig egy útvonalon, hanem az útja során a felbukkanó akadályokat is ki tudja kerülni. A kaliforniai mérnökök egy Kinect-szenzort szereltek az Ascending Technologies egyik Pelican nevű quadrocopterére. Az érzékelő által szállított adatok egy térképen tüntetik fel a fix akadályokat, a talaj felszínének lemodellezésében pedig egy algoritmus segíti a szakembereket. Így a légi jármű a repülési magasságát közvetlenül az akadályok jellemzőinek figyelembe vételével állíthatja be. A quadrocopter a térképen láthatja, hogy mely akadályok vannak hozzá a legközelebb és képes kikerülni azokat, elkerülve így az ütközéseket.


A módszer még mozgó akadályok esetén is hatékony

Ha például egy kartonrudat állítottak a repülési útjába, akkor lebegni kezdett, majd ha eltávolították az akadályt, akkor folytatta az útját. Mindez azt jelenti, hogy az eredetileg játékokhoz tervezett mozgásérzékelős vezérlő kiválóan bizonyított fedélzeti navigációs megoldásként is.

A Kinect már korábban meghódította a PC-k világát, amikor az Evoluce cég november közepén bemutatta a Kinecten alapuló első Windows 7-es vezérlőrendszert. A vállalat ezután bejelentette a So Touch Air Presenter nevű prezentációs szoftverét is. Az Evoluce blogbejegyzése szerint a felhasználók a Kinectet immár a professzionális PowerPoint-prezentációkhoz is alkalmazhatják.

"A Kinect-kísérletek hétről hétre egyre izgalmasabbak. Úgy gondolom, hogy még mindig nagyon sok lehetőség kiaknázatlan" - kommentálta a bejelentéseket Thomas Kritsch, az Xbox menedzsere. A Kinect sikerére jellemző, hogy 25 nap alatt már 2,5 millió darab kelt el belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #5
    Én most szinte az egész hétvégét végigjátszottam haveromnál a Kinect-el és azt kell hogy mondjam nagyon jól szórakoztunk. Én nem bíztam benne hogy ilyen jó lesz de semmi probléma nem volt vele. Minden úgy működött ahogy mi akartuk,rendesen érzékelte a mozgást nem akadozott, nem volt megzavarodva hogy most éppen mit akarunk. Egyetlen negatívum hogy azóta izomlázam van:P:D
  • narumon #4
    Arról nem is beszélve hogy ha valaki autóversenyezni akar akkor az ne kinectet vegyen hanem kormányt. Nyilván a kinect egy másik célcsoport, és arra amire kitalálták szerintem kurvajó.
  • gneoka #3
    Bocs de most majdnm mindenhol az autós videóval jönnek ahol 1 pályán lehetséges végig menni kormányzás nélkül
    meg 1 1,5 éves tesztvideóval ahol a labdakerülős játékban nagy a lag ....
    amik egyébként bárki aki játszott i s már kinektel tudja hogy nem éppen helytállóak


    egyébként azt senki nem gondolja végig hogy játéknál pl nem muszály only kinect?
    fogod a kezedbe a kontrollert vagy gamepadot és mondjuk autós játéknál belső nézetben csaka fejmozgásodat követi

    vagy RPG vel játszol és az ütések mndjuk gombal vannak de a varázslás már hadonászással

    csak azt akarom érzékeltetni hogy ennél lehetséges az hogy a kinekt+valamilyen vezérlőt, tehát csodásan működik kiegészítőként is
  • Dzson #2
    Ez nagyon jó, de az átlag user nem akar robothelikoptert építeni, hanem otthon játszani a kanapén, és erre a kinetykt nem igazán alkalmas. Persze akinek bejön hogy álló helyzetben kormányozza a fix sebességű autót egy játékban...
  • NEXUS6 #1
    Csak nehogy ...!:)
    De most komolyan! Egyre könnyebb lesz sufnituningos robotrepcsit, meg cirkálórakétát összerakni.