MTI

Játék a klímaváltozásról

Nem kisebb kihívással, mint a világot fenyegető klímaváltozással kell majd megküzdeni egy februárban megjelenő videojátékban.

A nagyfokú szociális érzékenységet is igénylő Világ sorsa (Fate of the World) elnevezésű stratégiai játék célja a bolygó és vele együtt az összes energiaforrás megmentése, miközben a játékosoknak folyamatosan számolniuk kell az egyre növekvő népesség energia, élelem és élőhely iránti igényével. "A Világ sorsa egy forgatókönyvre épülő játék, amelyben 200 évig irányíthatjuk a Földet. A döntéseink befolyásolják, hogy a bolygó végül elpusztul vagy megmenekül. Minden hatalom a kezünkben van" - mondta Gobion Rowlands, a játék brit fejlesztője.

A játékos a fiktív Globális Környezetvédelmi Szervezet (GEO) vezetőjeként szabadon dönthet a világot érintő kérdésekben: betilthatja az Amazonas menti fakitermelést, kötelezővé teheti, hogy az összes európai tömegközlekedési eszköz elektromos árammal működjön, vagy az összes ázsiai országra kiterjesztheti a születésszabályozást. Tudnia kell azonban, hogy ezeknek a döntéseknek mind súlyos következményei lehetnek: ha például úgy dönt, hogy a természetes erőforrások megóvása érdekében csökkenti a születések számát, akkor számolnia kell azzal, hogy nem lesz elegendő munkaerő-utánpótlás, és az embereknek nyolcvan éves korukig kell majd dolgozniuk.

A játékosok látni fogják döntéseik súlyát és következményeit: megmentették az orángutánokat a kihalástól, visszaszorították egy fokkal a globális hőmérsékletet, de egy meggondolatlan mozdulat és máris áradásokat zúdítanak Európára, vagy pusztító háborút robbantanak ki Afrikában. "Még ha a világ elpusztítását választják is, legalább kicsivel többet megtudnak az egész dologról" - mondta a 35 esztendős Rowlands, aki a dél-angliai Oxfordban működő és 15 embert foglalkoztató Red Redemption videojáték készítő cég vezetője.


A játékot a NASA-tól, az ENSZ-től és az Oxford Egyetemtől származó tudományos, gazdasági és demográfiai adatok felhasználásával készítették. A Világ sorsa a cég 2007-ben piacra dobott és a BBC támogatásával elkészült Éghajlati kihívás (Climate Challenge) című játékának a folytatása, amely csak Európára koncentrált.

A globális szintre kiterjedő új játékot mind a környezetvédő szervezetek, mind a fejlesztő csoportok örömmel fogadták. "Ez a játék egy új lehetőséget ad a klímaváltozás történetének elmesélésére, és segít, hogy új célcsoportokat is elérjünk. A játékosok anélkül tanulhatnak többet a jelenségről, hogy unalmas szövegeket kellene olvasniuk" - mondta Ged Barker, a brit Oxfam segélyszervezet digitális kampányának vezetője. A próbaverzió már letölthető az interneten. A februárban megjelenő teljes játék 23,6 euróba (6500 forint) kerül majd. A francia, spanyol és német nyelvű változatok pedig márciustól lesznek elérhetőek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kasya #5
  Igazad van...

  Esetleg egy online modot is betehettek volna...
 • Merces #4
  teccik bár a kétszáz év kicsit kevés ehhez.
 • Szefmester #3
  Ha nagyobb cégek támogatnák akkor mehetne ingyenesen is..
 • joebacsi #2
  Ja a g*cik, nem ingyen güriznek neked egy programmal :)
 • Hegi90 #1
  Ha ingyen lenne, azt mondanám, hogy wow, nagyszerű világban élünk!

  Így viszont kapják be.