Ötvös Tibor

Medal of Honor - az első benyomások

Ha azt mondom, Medal of Honor, akkor a többségnek bizonyára az első, Allied Assault című rész partraszállós jelenete ugrik be.

A PC-re 2002-ben megjelent rész nyitotta meg a világháborús FPS-ek áradatát és ezért olyan címeket köszönhetünk neki, mint a Call of Duty vagy a Brothers in Arms. Ám sajnos az évek múlásával a sorozat hírneve eléggé megkopott és a legutóbbi, Airborne címet kapott rész megjelenésekor sem keltett túl nagy érdeklődést.

A stratégiáján láthatóan nagyot változtatott Electronic Arts ezért úgy döntött, hogy megújítják a Medal of Honor nevet, mielőtt az végképp összefonódna a gagyi szóval. Épp ezért szakítottak a világháborús vonulattal (mondjuk ebben a Modern Warfare sikere is komoly szerepet játszott) és a játékmeneten is alapvető változtatásokat eszközöltek.A Medal of Honor eddig szinte végig a folyamatos harcokról, tűzpárbajokról szólt, ám az új, alcím nélküli epizód változtat ezen. A bemutatott előzetes alapján a játékban alapvető szerepet kap a lopakodás és az álcázás, de vége a vérmentes jeleneteknek is. Az új rész 18 éven felülieknek besorolást kapott és a demó alapján ez elég indokolt.

A bemutatott pályán Nyúl, a Tier 1 Operator csapat egyik tagjának bőrébe bújhattunk bele. Ez az egység a legjobbak legjobbjaiból tevődik össze, közvetlenül az elnöknek tesznek jelentést és csak akkor vetik be őket, ha már minden más megoldás kudarcot vallott. Ezúttal Nyúl és csapata Afganisztánban harcol, ahol az Al-Qaida feltételezett táborát kell felkutatniuk.És itt jött az első váltás. Csapatunk nem katonai ruhában kezdett el féktelen pusztításba, hanem a helyi lakosok rongyait magunkra öltve, hangtompítós fegyverekkel felszerelkezve vettük körbe a tábort és egyenként, a feltűnést kerülve kezdtük el leszedni a terroristákat. A bemutatót vezető producer, Greg Goodrich itt megjegyezte, hogy a játékban természetesen lehetőség lesz az eddigi részekben megtapasztalt tűzpárbajokra is.

Ez rögtön be is következik, mikor egy ellenséges konvoj közelíti meg a tábort, amit Nyúlnak kell hatástalanítania. Első feladatunk a közeli légvédelmi ágyúk kiiktatása, majd légi támogatást kérve egyszerűen elsöpörtük az ellenfelet. Küldetés befejezve, ám az adrenalin majd szétveti az embert. A Medal of Honor azonban tartogat még meglepetéseket.Az új részben ugyanis nem Nyúl lesz a főszereplő. Sőt, igazi fő karakter nem is lesz - lásd Modern Warfare. A producer elárulta, hogy több szereplő (köztük a borítókról figyelő szakállas katona) bőrébe kell majd bebújnunk és mindegyikük más és más küldetést tartogat majd. Így fordulhat elő, hogy míg egyik percben légi támogatást kérve hasalunk Nyúllal a Tier 1 Operator tagjaként, a másikban már Rangerként rohanunk páncélököllel a vállunkon az ellen felé.

További jó hír - főleg a Battlefield rajongóknak -, hogy míg az egyjátékos kampányt az EA LA végzi, addig a multis részt a DiCE programozza. Érdekesség, hogy míg előbbi az Unreal 3 motort használja, addig a Bad Company 2 készítői saját Frostbite rendszerüket vetik be a multiban.


A Medal of Honor új része egyszerűen lenyűgöző és bár sok eleme ismerős a Modern Warfare sorozatból, de ezt megbocsátjuk neki. Az eddig látottak alapján a Treyarch idei Call of Duty kiadása komoly ellenfelet kapott a nagy öreg személyében és eme párviadalnak csak mi, játékosok lehetünk a győztesei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RoyalPredator #10
  KLIKK!
  http://irevolutiondesign.wordpress.com/2010/10/15/medal-of-honor-2010-kritika/#more-162
 • Adr74 #9
  Értem.Hát kinek mi.Nálam nem jelentkeztek ilyen problémák a PA-ban.
 • Balumann #8
  Szerintem mindegyik részben volt valami olyan, ami így feldobta rendesen az egész játékot, igen valahogy jöhettek volna így egyben.
  A Pacific Assaultal csak 2-3 dologra emlékszem, a gyógyítási rendszer, az AI is hülyén "dolgozott2, a fegyverekkel/célzással is gondom volt, de már nem emlékszem hogy mi, meg úgy nem volt élvezetes nekem.
 • Adr74 #7
  Igen a Terminátoros részt én se szerettem :D Viszont későbbi a COD és lehet amiatt tetszik sok embernek...Tudjuk a technika sokat fejlődik...A Pacific Assaultal nem tudom mi bajod volt, szerintem kellett egy ilyen Pearl Harbori rész a MOH családba.Az egész játékot megdobta egy kicsit :) Valahogy a COD részeknek is úgy kellett volna jönniük, hogy 1,3 (jöhetett volna PC-re is), 6(MW1-2 egybegyúrva).Így szerintem nem lett volna olyan lapos a dolog.
 • Balumann #6
  Ezt a véleményt csak én érzem kicsit elfogultnak, MoH részek sokkal jobbak mint a CoD részek? :o Allied Assault még nagyon jó volt anno, mondhatni legenda, de a Call of Duty felülmúlta (persze mert későbbi is) mindenben szerintem, a MoH Pacific Assault meg szerintem szörnyű volt, én egy percig sem tudtam élvezni. Airborn-t egy ideig (kb. 3. pályáig) élveztem, aztán amikor jöttek a terminátorok akkor uninstaláltam. CoD 1, 2, 4 szerintem mindent üt (legalább a maga idejében), a CoD 5 és 6 -ban mondjuk már én is találtam kifogásokat (5-ben a hibák, amikor így beszorítanak a társak egy helyre és nem elhet elmozdulni, és vissza kell menni a checkpointra azért igencsak kitud lökni a játék folyamatából, 6-ban meg a kihajlás kivétele), de még így is nagyon jók.
 • Adr74 #5
  Még anno konzolon ismertem meg a sima Medal Of Honort.Azóta PC-n az összes rész megvan ami csak napvilágot látott.Reméljük ez is durranni fog! :) Én úgy vagyok vele, hogy sokkal de sokkal jobb mint a COD részek.Valahogy a COD 5. rész után már csak ismételgetést lát az ember (MW2)...
 • Balumann #4
  Az a rész tényleg igencsak fail lett, de reméljük hogy tanultak belőle és nem követik el mégegyszer ugyanazokat a hibákat.
  Ez nagyon jónak ígérkezik.
 • Gascan #3
  Nem tudom... én szkeptikus vagyok... az Airborne neken nagyon nemjött be, és ott is jött a reklámszöveg, hogy ilyen jó meg olyan jó. Olyan alapvető hibák voltak a játékban, ami rendesen hazavágta az élményt.

 • asde3 #2
  Még mindig tolom kezd óta, az alap moh:aa multiba ha engedi az idő.
  Codal régen nyomtam csak 1,2 az új részeket még nem próbáltam sajnos, de biztos jo. :)
  De medal.. medal of honor igen, várjuk. :)
 • PAtr0n #1
  Én várom. Bár jó játék lett a BC2 is, van hangulata, de mégis hiányzik belőle valami... talán ez majd megadja.
  MW2 is tetszett, de az MW1 jobb volt a maga idejében, a sztori is jobban tetszett abban.