Gyurkity Péter

Elrajtolt a Sony PSPgo

A Sony piacra dobta legújabb hordozható konzolját, amely a szegmensben elsőként jelenik meg optikai meghajtó nélkül - a legtöbben a készülék és a játékok esélyeit mérlegelik.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a sikerre hivatott hordozható konzol, a PSPgo, világszerte október első napján jelent meg a boltokban, ezzel pedig fontos változás vette kezdetét. A videojátékokra szakosodott készülékek közül ugyanis ez az első olyan változat, amely már nélkülözi a beépített optikai meghajtót, ehelyett pedig kizárólag az interneten keresztül letölthető játékokra támaszkodik.

A Sony komolyan készült a rajtra, amire szükség is volt, hiszen alaposan fel kellett duzzasztani az online áruház kínálatát. A végleges szám mégsem mondható hatalmasnak, hiszen mintegy 100 különböző címet szerezhetünk be a PlayStation Store internetes gyűjteményében válogatva, a kereskedelmi ár pedig 5 és 40 dollár között mozog. Nagy kérdés, hogy mennyire sikerült meggyőzni a játékosokat a váltás szükségességéről és hasznosságáról, vagyis mennyire lesz majd sikeres az új modell, amely teljes mértékben nélkülözi az optikai korongokat.



A megjelenést követő első tíz nap alatt minden újdonsült tulajdonos ingyen juthat hozzá a nagy hype közepette érkező Gran Turismo PSP játékhoz, a cég ezzel is igyekszik növelni az eladásokat és javítani a hordozható konzol esélyeit. A fogadtatás mégis vegyesnek mondható, hiszen egyesek szerint a készülék gyakorlatilag a megjelenés pillanatában halálra van ítélve, több áruházlánc bojkottálja azt (hiszen ők éppen a játékok, és nem a hardver forgalmazásából tettek szert nagy bevételre, így elúsznak a nagy pénzektől), mások pedig az iPhone/iPod Touch párossal hasonlítják össze a platformot, amely nagy sikert aratott a mobilos játékok terén saját modelljével.

Utóbbi összehasonlítás persze sántít, hiszen az Apple online boltjából játékok ezreit szerezhetjük be ingyen, vagy potom összegekért, arról nem is beszélve, hogy a cég soha nem közölte a játékok terén elért eredményeit, így nem tudni, hogy pontosan mennyivel is járultak hosszá a platform sikeréhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #19
    Igen pont erről beszélek. Nah mégegyszer: NEM LEHET ÖSSZEHASONLITANI A KETTŐT MERT MÁSRA VAN. Meg kell nézni, hogy egy iphone gameből mennyit adnak el. Igen igen több százezret, mert olcsó és mert olyan nincs pspn mondjuk. Tudom, hiszen nekem mindkettő van.
  • narumon #18
    Pont erről beszéltem, hogy nem ugyanazt a játékot kell összehasonlitani. Ahogy irtam is, civilization jellegű meg tower defence jellegű játékokban az iphone verhetetlen a touch miatt. Focizni meg autoversenyezni nyilván a pspn kell. Nálam viszont az a furcsaság állt elő, hogy stratégiázni, menedzserezni jobban szeretek és ebben az iphone jobb.
  • Dante73 #17
    Kb 2-3x jobb egy játék PSP-n, mint iPhone-on. Kár, hogy átlagosan 5x annyiba kerül egy PSP-s játék, mint egy iPhone-os. Emellett a PSP "csak" egy játékgép, míg az iPhone sokkal több, és kb 2x kerül annyiba, mint a "rivális". Holott a tudása legalább az ötszöröse.
    Mondom ezt úgy, hogy a magam részéről, nem szeressem az iPhone-t. Sőt, kissé parasztvakításnak érzem, egy átlagos, winmobile alapú készülékkel szemben.
  • cateran #16
    Basszus még mindig mp3-ról van szó...(a médiacenterekhez árulnak egeret,távirányitót,tv-t,tücsköt-bogarat...ja és meglepne ha nem lenne benne dvd lejátszó/iró is...igy máris filmeket,nyers lemezt is lehet hozzápasszintani )
    Mp3 lejátszóhoz max docking stationt meg fülest..
    A lényeg azonban,hogy ezek kiegészitők árusithatók ezer más dologhoz is,de pl PSP játékok CSAK PSP-hez...mint ahogy UMD filmek is csak ahhoz..,és lássuk be,akinek PSP-je van az vagy kockáztatott vagy megvette a gyári cuccost...(általában bizony megvették és itt nem Mo-ról beszélek,ahol annyian élnek mint Londonban..igy aztán mint felvevőpiac egyenlő a nullával)
  • Alien! #15
    ezt így nem lehet lesarkítani,de van benne vmi...Ha megnézzük a felhasználói réteget,akkor valszeg azok inkább játszanak handhelden egy GTA-t,Tekkent,Fifát,bármilyen platform játékot,mint stratégiait..már csak a jellegéből adódóan is...elég ha rákeresel a psp-s top eladásokra,hány stratégiai játék van az első 30-ban(megsúgom: egy se)...
  • Alien! #14
    te miről beszélsz?!? nemigazán vágod mit akartam írni...A jobb hasonlat mondjuk a merevlemezes médiacenter,amihez aztán végképp semmit nem tudnak eladni,mégis árulják,hiszen dvd.isoval,mkv-val,avi-val meg mp3-al kell etetni..Csupa warezformátum...az áruházak pedig roskadásig vannak cd-vel,csak menjél be,igaz sokan már nem vásárolgatnak....
  • Fórumharcos #13
    Szerinted m.tömből faragják??
  • Fórumharcos #12
    Mutass egy olyan játékot ami a pspt ki használja és a iphone-on jobb!!
    Yt-video megteszi mindenkinek szerintem!
  • Fórumharcos #11
    Hát a psp gt-nél volt mit ((hypolni))azt meglehet nézni mit nyújt a psp vagy psp go a gt-vel,60fps gyönyörű graffal !!
    Nem beszélve a tökéletesen kézi konzolra hangolt fizikai irányítással,nem is értem hogy lehet hozzá hasonlítani egy mobilos szegmenssel.
    Apple ingyen játék vagy olcsón?”hát persze de biztos nem olyan mint egy psp-mgs vagy psp gt,eléggé lehangolnak ezek az összeférhetetlen összehasonlítások nem is értem mi vezérli a cikk íróját’
    Vagy amikor az Xfos-t hasonlítják a Playstation3-hoz.
    Egyet meg kell érteni Sony a saját kategóriájában sőt márkán belül mutat újat,azoknak akiknek jobban bejön az online opció warez és flash-elés helyet,mer ez egy öreg téma!
    Az hogy sokat reklámozza a játékait futassa őket,csak azért csinálják hogy lássak az emberek milyen mérvadó kategóriát képviselnek hiszen én is reklámoznám ezeket az elért eredményeket.
    Nem leváltani akarják a pspt a psp go-val !
  • cateran #10
    Jah,de most mp3-ról van szó:D