MTI

Tíz év börtön konzolok feltöréséért?

Akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a 27 éves amerikai egyetemista, akit Anaheimben vettek őrizetbe azért, mert feltörte játékkonzolok védelmi rendszerét és úgy árusította azokat.

Matthew Crippent, a kaliforniai Fullerton Egyetem tanulóját hétfőn vették őrizetbe az amerikai hatóságok Xbox 360, PlayStation 3 és Nintendo Wii gépek feltörése miatt. Crippen egy régóta ismert módszerrel olyan speciális chipeket helyezett el a konzolokba, amelyeknek köszönhetően kalózjátékokat lehet futtatni a gépeken. Az egyetemista két ízben is megsértette a digitális szerzői jogokat védő törvényt. Az ügyet súlyosbítja, hogy anyagi haszon reményében módosította a gép technológiáját, így tettéért akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

A nyomozást a játékok szerzői jogait védő Entertainment Software Association feljelentése alapján indították el. A hatóságok Crippen lakásán házkutatást tartottak és több tucat megváltoztatott Microsoft, Nintendo és Sony gépet találtak. "Ilyen módon játszani konzolon már nem játék... hanem bűntett" - nyilatkozta Robert Schoch, a Los Angeles-i vámhivatal speciális ügynöke. A kalózkodás, a hamisítás és a szerzői jogok megsértése nem csak több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak, hanem a vásárlóknak is jelentős károkat okozhat" - tette hozzá Schoch.

Az elmúlt években a kalózkodás sokkal nagyobb és komplexebb lett, mint korábban. A különböző kereskedelmi szervezetek kimutatásai szerint ez az illegális tevékenység az amerikai gazdaságnak évente 250 milliárd dollárnyi kárt okoz és 750.000 munkahely megszüntetését vonja maga után. Bizonyos számítások alapján a világszerte eladott konzolok 5-8 százalékát illegálisan megváltoztatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #14
    "évente 250 milliárd dollárnyi kárt okoz és 750.000 munkahely megszüntetését vonja maga után"
    Persze, amennyiben olyan hülyék, hogy nem vesznek figyelembe néhány dolgot az ilyenek kijelentésekor (mint pl. hogy nem mindenki venné meg eredetiben amit illegálisan szerzett be, valaki beszerez eredeti változatot miután kipróbálta és tetszik neki, és még elég sok mindent). Mennyivel több lenne a bevétel, ha nem cserélgetnék, adnák tovább a játékokat, hanem mindenki megvenné külön, az is jópár milliárd dollárnyi kár...

    5-8%, persze :D jóval több van ennél.
  • zola2000 #13
    "kár hogy itt nem vezették be a 3 csapást.."

    Nyugi, jövőre bevezetik.
  • Sanyix #12
    aha... pár államban. A nagyrészében nincs halálbüntetés.
  • carlos05 #11
    Meg 3x elkapnak mondjuk betörésért (nem kell gyilkosság hozzá) aztán szevasz életfogytiglan ( bár nem minden államban), kár hogy itt nem vezették be a 3 csapást.. amugy azért is fog sok évet kapni mert gondolom az ítélet meghozóit szépen megkenik a csóró multik
  • zola2000 #10
    Nem egészen, itt amerikáról van szó, ahol sokkal szigorúbb törvények vannak, gyilkosságért régen villamosszék, most méreg ijnyekció jár.
  • morden #9
    Imádom a törvényeket, konzolt feltöréséért annyit lehet kapni mint egy sima gyilkosságért...
  • Remetix #8
    Egyrészt az akár tíz évet is kaphat, az az újságírói leírása annak, hogy mondjuk 2 - 10 évet kaphat. Csak az kevésbé hangzik érdekesen. Másrészt USA-ról beszélünk, ott azért gyilkosok nem nagyon szokták 10 évvel megúszni.
  • zola2000 #7
    Mellesleg kicsit több kárt okoz, pl nintendo dsből amerikában eladnak 700ezer darabot havonta, xbox360ból meg csak 200ezret, mégis x360hoz sokkal több játékot vesznek mint dshez, amerikában emiatt (japánban meg szoftvereladásban is vezet a ds)...
  • Sanyix #6
    Hát igen a pénz beszél. Gyilkosok is kevesebbet kapnak annál mint aki megkárosít egy multit.

    13. parancsolat: Ne okozz kárt egy milliárdos multinak, mert az a legnagyobb bűn, a pokol legmélyebb bugyrába kerülsz... "és én lesújtok majd te reád hatalmas bosszúval"...
  • zola2000 #5
    jajj, asszem kicsit elszálltam, inkább haggyuk abba, míg jön egy modi, és büntipont osztogatásba kezd :)