Gyurkity Péter

Könyörögnek a kiadók a PS3 árcsökkentéséért

Újabb játékkiadó cég vezetője árulta el, hogy számos alkalommal kérte a Sonytól a konzol árának csökkentését, konkrét választ azonban soha nem kapott a gyártó részéről.

Arról már több alkalommal beszámoltunk, hogy a játékfejlesztő és -kiadó cégek folyamatosan ostorozzák a Sonyt annak árpolitikája, egészen pontosan a PlayStation 3 konzolok árcímkéi miatt. Legutóbb egy meglehetősen nagy név, az Activision feje nyilatkozott a kérdésben, azzal fenyegetve meg a japán óriást, hogy bojkottálni fogják a platformot, amennyiben tovább késlekednek a szükséges lépések megtételével, most pedig egy szigetországi kiadó részéről hangzott el hasonló panasz.

A korábban külön tevékenykedő Tecmo és Koei cégekből április elsején megalakult Tecmo Koei vezérigazgatója adott interjút a CVG weboldalnak, ebben pedig kiemelte, hogy minden egyes kommunikáció, a Sony embereivel folytatott beszélgetése során rákérdez egy esetleges árcsökkentés valószínű időpontjára. Ezen kérdéseire azonban soha nem kapott konkrét választ, így (bár azt bevallja, hogy nem ismeri a cég pontos helyzetét) komoly aggodalom tölti el a konzol jelene és jövőre kapcsán. A fejlesztők és kiadók számára mindenképpen kedvező lenne egy ilyen lépés, a Sony azonban még mindig vár ezzel.

A kiadó nem ismeretlen név Japánban, sőt a nagyok közé tartozik, hiszen olyan címek megjelenése fűződik hozzájuk, mint a Dead or Alive, a Ninja Gaiden, a Tecmo Bowl, a Dynasty Warriors, a Samurai Warriors, illetve a Nobunaga's Ambition. A Sony valószínűleg a játékrészleg megrendült anyagi helyzetét szeretné stabilizálni a konzol árának befagyasztásával, ám ennek legfontosabb eredménye eddig az volt, hogy magabiztosan az utolsók a jelenlegi generáció versenyzőinek listáján, miközben a Wii és az Xbox is kedvezőbb eredményeket mutathat fel. Így hiába könyörögnek a kiadók az árcsökkentéséért, kedvező választ még mindig nem kapnak az óriástól.

Kérdés, hogy a Sony meddig tudja kihúzni a jelenlegi stratégiával - a könyörgés-követelés hamarosan olyan erőssé válhat, hogy nem fogják tudni lesöpörni azt az asztalról. Bár a múlt héten felmerült a pletyka, hogy olcsóbb megoldással készülnek, ezt egyelőre szintén nem erősítették meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #56
    hehh, innováció? miről beszélsz te? bár a playstation vonalon, szinte semmi innováció nincs, mégis több van, mint a nintendón meg az xboxon összerakva. azok csak újra eladják a SONY termékeit, csak nagyobb marketinggel, és több haszonnal. (lásd natal - pseyekoppintás, wiimote - sixaxiskoppintás)
  • Sir Ny #55
    "Az agymosott idióták biztosan...nyilván az évszázad üzlete megvenni 1 80ezer forintos konzolt 1-2 játékért...."
    valahol írta valaki, hogy ps3ra 104 exkluzívot számolt össze. mondjuk a negyede jó. 26 olyan játékért, amit biztosan nem játszhatsz az xboxon, már megéri ps3-at venni.
  • Sir Ny #54
    tudod, értelmes ember megnézi, hogy milyen játékok vannak egy gépen, mielőtt megveszi őket. a ps3on FPSek vannak, de majd valamikor jön egy ótós játék is talán, meg egy hack 'n' slash. nem tudom, milyen játékokat vettél ps3-ra, de a többség azért vesz ps3-at, hogy olyan játékokkal játsszon, ami nem fut xboxon (értsd: exkluzív).
  • Sir Ny #53
    talán az az oka, hogy aki multit akar játszani, annak muszáj előfizetnie? vagy ez nem számít?
  • Sir Ny #52
    hát sose értettem az olyan statisztikabuzikat, mint te. elárulnád nekem, hogy mi örömöd van neked abban, ha többet adnak el egy olyan készülékből, ami neked nincsen?
  • Sir Ny #51
    hát komolyan mondom, egy DC és egy xbox1 meg egy GC ellen nem volt túl nehéz nyernie a ps2-nek. nem a SONY rontott, hanem a konkurencia jött fel.
  • vasziszdasz #50
    Nem te vagy az első aki megpróbálja letagadni.
  • vasziszdasz #49
    Konzolon meg minden másra.
  • narumon #48
    De tök komoly! Pcn vadászni kell bármilyen értelmezhető / élvezhető autos stuffra.
  • kvp #47
    ""az xbox az csak egy PC marad nekem, semmi több."
    Ezt nem teljesen értem, hogy hogy marad egy konzol neked PC, főleg azért nem mert a Wii vagy a PS3 mivel konzolosabb mint egy xbox?"

    Mindharom gepban azonos cpu csalad van, ami az ibm powerpc processzora. A wii kapott egy regebbi generaciosat, az xbox360 kapott egy 3 magosat, a ps3 meg kapott egy 1 magosat 6+1 dsp egyseggel. Az xbox360 annyiban pc szeru, hogy ppc-s windows fut rajta (win2k leszarmazott), tehat alapvetoen ugyanugy lehet ra fejleszteni mint windows-ra. (van directx is) Ez nagyban megkonnyiti a fejlesztok munkajat, mert ha valaki tud pc-n window-os jatekot irni, akkor tanulas nelkul tud xbox360-ra is, mig ps3 eseten beagyazott dsp-s tudas nelkul jobb ha elkeruli az spe-ket, azaz rengeteget kell tanulni, hogy kihasznalhassa a gepet. A legtobb cegnek es fejlesztonek ez nem eri meg. A wii meg alapvetoen 2 gamecube egy dobozban, annak minden ismert hibajaval es hianyossagaval, de legalabb egyszeru.

    ps: Wii-bol van dvd player-es valtozat, csak itthon nem aruljak, de a chip-elt gepek egy resze is tud dvd player-t futtatni. (lejatszo szoftver dvd-n be, betolt, dvd-t kivesz, filmes dvd-be es mukodik)