Gyurkity Péter

50 millió ATI-chip a Wii konzolokban

Az AMD jelezte, hogy grafikus részlegük eddig 50 millió chipet szállított le a Nintendo számára, amely rekordot jelent a gyártó konzolos történetében - eddig ez a legjobban szereplő termékek a szegmensben.

A hivatalos közlemény kiemeli, hogy ezekben a napokban az 50 milliomodik grafikus chip is elhagyta az AMD (időközben kiszervezett) gyártósorait, hogy a Nintendóhoz kerülve, egy Wii konzolban teljesítsen szolgálatot. Ez nemcsak utóbbi fejlesztés hihetetlen sikerét, hanem a két cég közötti kapcsolat erősségét is jelzi.

Ezek után nem csoda, ha az AMD kiemelt fontosságú partnerként kezeli a Nintendót, amellyel nem mellesleg egy több mint 10 éves viszonyt ápolnak, hiszen korábban szintén az ATI szállította a szükséges chipeket a GameCube termékekhez. Rick Bergman, a grafikus termékekért felelős igazgató kihangsúlyozta, hogy a csendes és hűvös Hollywood chipek nagyban hozzájárulnak a konzol sikeréhez, a jövőben pedig folytatják az együttműködést partnerükkel, hogy továbbra is élvezzék az egyre fontosabbá váló konzolpiac által kínált előnyöket.

Nem vitás, hogy a Nintendo Wii a jelen konzolgeneráció legsikeresebb versenyzője, hiszen az eladásokat tekintve messze túlszárnyalja mind az Xbox 360, mind pedig a PlayStation 3 platformot. Ebben a visszafogott belső, valamint a nagyobb, laikusok számára is értékelhető játékélményt kínáló vezérlő is szerepet játszik, miközben a vetélytársak egyelőre hiába igyekeznek magukhoz láncolni hasonló méretű tömegeket saját, a megjelenítésre kihegyezett specifikációjukkal. Nem mehetünk el azonban az ár mellett sem, hiszen a 250 dolláros címke (amely Európában lazán 250 eurónak felel meg, a gyártók szokásainak megfelelően) az indulástól kezdve nagyon fontos tényező volt.

Arról persze most nem esett szó, hogy a két cég milyen további fejlesztésekkel készül az elkövetkező években - ebben nyilván nem lesz hiány, hiszen az igazgató is kiemelte a további munka jelentőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #25
    Én meg arra,hogy semmitől sem 10 év....hanem 3 év...:)lásd eredeti post:
    "mitol 50 millio dollar?? de megnagyobb kerdes mitol 10 ev? Wii-rol van szo!! van vagy 3 eve:)" mitol 50 millio dollar?? de megnagyobb kerdes mitol 10 ev? Wii-rol van szo!! van vagy 3 eve:)Vagyis felmerütl a kérdés miért emlegetett vki 10 évet mikor a Wii-ről van szó...erre te:
    "A cikket is olvasd már el :D
    "hiszen korábban szintén az ATI szállította a szükséges chipeket a GameCube termékekhez." Csakhogy az nem a cikkben szereplő chip volt, igy számunkra érdektelen....
    Erre irtam én,hogy tiszta legyen a kép:)
  • dez #24
    (Más szóval az R3xx családot.)
  • dez #23
    Tovább pontosítanék: az ATI a 9700 szériát köszönhette az ArtX csapatának. Az tényleg ütős volt. De azért a korábbi szériák sem voltak olyan gyengék, mint pl. a Matroxok, 3D teljesítményben.
  • valaé valaé ná #22
    Legyünk pontosak.
    A nintendónak az gamecube chipjét az ArtX nevű cég fejlesztette ki.
    Ezt a céget vette meg az ATi és ezután kezdett jó 3D-s kártyákat gyártani, mert előtte igencsak harmatos volt e téren. (Ha még valaki emléxik a Rage szériára)
    Szóval az egy jó kis vétel volt, mert anélkül kb. a Matrox jutott volna az ATi.
  • neoG #21
    "úgy gondolta"
  • Aramir #20
    Te meg tanulj meg szöveget értelmezni :D Erre válaszoltam: "de megnagyobb kerdes mitol 10 ev? ". A kérdésnek köze nincs a chip nevéhez.
  • Sir Ny #19
    "Ha csak 1 dollárért adnák"
  • neoG #18
    Szerintem úgy gondolta,hogy az 1 dollár a tiszta haszon!
  • Zenty #17
    nem ártana figyelni :D

    50 milliót három év alatt adtak el, és tuti nem csak 1 dollárt kérnek Atiék, és fogadok hogy a jövőbeni nintendo kézi konzolokba is Ati lesz. Szóval dúskálhatnak...
  • Zenty #16
    És még emelik is a wii árát, hogy a nintendo mindegy egyes dolgozójának legyen egy külön magán szigete :D
    Amíg úgy veszik mint a cukrot nem lesz árcsökkentés. A wii pedig minden centije nyereséges.
    Szóval van pofájukon bőr :D