Alex

Battlefield Heroes: MMO vagy RPG?

A Battlefield márkanévre építkező ingyenes, webes EA játékról már sok mindent tudunk, de bekategorizálása mégsem egyszerű.

A képregényszerű grafikával bíró FPS lazára veszi majd a dolgokat, amit jól jellemez, hogy a háttértörténet szerint a két fél, a National és a Royal Armies közötti konfliktushoz egy sporteredmény miatti vita vezetett. A közösség egy nagy háború részese lesz, ennek célja, hogy minél tovább odakössék a résztvevőket. A DICE a játékot egy az eddigi célcsoportjától teljesen eltérő közönségnek szánja.

"Az ebédidőben, vagy délután, munka helyett játszó réteget akarjuk megfogni" - nyilatkozta James Salt vezető fejlesztő, utalva arra, hogy a Sony Planetside MMO-ját másolnák le ezzel. A humoros stílusból következően rengeteg találat kell valakinek a kiejtéséhez. "Azt szerettük volna, ha a játékosok nem halnak meg olyan gyakran. A Battlefield 2-nél az a tapasztalat, hogy újraéledés után pár másodpercen belül ismét könnyen meghalhatunk, majd megint 15 másodpercet kell várni arra, hogy ismét játszhassunk. Ezt meg akartuk szüntetni, ezért megnehezítettük egymás megölését."


A gyors halál kiküszöbölésére olyan szerepjátékokban előforduló képességeket vezetnek be, amikkel egy rövid időre megnövelhetjük sebességünket, védelmünket vagy célzásunkat. Ezek az effektek kiegyensúlyozzák a tudásbeli különbségeket, nem a nyers fejlövésen lesz a hangsúly. Salt ezt a kő-papír-olló játékhoz hasonlította: "Te kijátszod ezt a kártyát, felhúzod a pajzsod, de én tudom, hogy 30 másodpercen belül nem tudod ismét használni." A képességek fejlesztési pontokkal javíthatók és módosíthatók lesznek, ezeket pedig küldetések teljesítésével gyarapíthatjuk. "Jóval több fejlesztési út lesz, mint amennyi pontot elkölthetünk, így a játékosoknak el kell dönteniük, mindenhez érteni akarnak egy kicsit, vagy inkább egyvalamiben merülnek el mélyen." Tehát a karakterek testreszabása nem csak külső ruházat váltásával lesz lehetséges, hanem a fejlesztési fa pontjainak rakosgatásával is.

A Battlefield Heroes a szerepjáték elemeken túl MMO hatásokat is mutat. A weblap nem csak a játék indítására, reklámok elhelyezésére és tárgyak megvételére szolgál majd. Lesz rajta karakterkészítő felület, profiloldalunkon nyilvántarthatjuk küldetéseinket és barátainkat, a híroldalon pedig a játék univerzumában zajló eseményeket közlik, de belenézhetünk mások profiljába is. Ezen túl jönnek a stratégiai elemek: "Olyan lesz, mint a Rizikó társasjáték egyszerűsített változata" - nyilatkozta Salt. Kiválaszthatjuk a 16 ország egyikét, és minden játékunkban területeket szerezhetünk hadseregünk számára. A térképet vörös és kék zónákra osztjuk, és amelyik fél a hét végéig nagyobb területet szerez meg, pénzszerű pontokat kap. Egyelőre ennyi. Vannak még terveink vele, de mielőtt bonyolítanánk, látni szeretnénk hogyan működik a gyakorlatban."

Jelenleg még nem létezik női avatár, mint ahogy fejlesztés alatt áll számtalan játékmód, jármű, térkép (például egy csak gyalogosok által használható kis pálya), közösségi szolgáltatás és még sok minden egyéb. Ezek beépítését csak az határozza meg, hogy a játékosok mire tartanak majd igényt. Mivel ingyenes játékról van szó, csekély a fejlesztői nyomás, az újabb dolgok szervesen, a közösség reakcióinak figyelésével kerülnek majd be.


A webes projekt nagyratörő, és a DICE semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik ilyen téren. "Teljesen sötétben repülünk, de rengeteget tanultunk az utóbbi nyolc hónapban" - ismerte el Salt. "Fejlesztői szempontból egy hagyományos dobozos cím hatalmas hazárdjáték, rengeteg dolgot beépítünk, kiírjuk egy lemezre és reménykedünk, hogy az embereknek tetszeni fog. Ennél viszont keveset adunk, kiadjuk, és megkérdezzük hogy mit akartok még? Megnézzük milyen sikeres lesz, talán a weblapon is több dolog lesz, például kiterjedt klántámogatás, vagy több játékmódot építünk be."

A Battlefield Heroes tehát nem csak egy rakat térképből áll majd, a végső cél egy valódi, élő online világ létrehozása. Nem csak különleges üzleti modellje teszi szokatlanná, a weblapra és a játékra jutó fele-fele arányú hangsúly, hanem a felhasználói visszacsatolásokra reagálás is. Az idei egyik legelőremutatóbb vállalkozás, melynek sikere, tekintve hogy a világ legnagyobb kiadója, az EA áll mögötte, és kipróbálásához csak egy 250 MB-os csomagot kell majd letölteni, előre borítékolható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oreal #26
    Sziasztok, lehet hogy ez itt nem a reklam helye
    de szeretnem felhivni figyelmeteket a klanunk
    weboldalara.Mi egy mindennel jatszo klan vagyunk
    1999-ota.Az uj orulet a Battlefield Heroes ami
    minket is magaval ragadott.A weboldal meg fejlesztes
    alatt all.De egyenlore az elso hivatalos
    magyar battlefield klan vagyunk,oldalunk cime megtalalhato
    a hivatalos oldalon is.Uj hirezoket,szerkesztoket keresunk,
    valamint klan tagok jelentkezeset is varjuk.Ha unod mar
    hogy egyedul jatszol, nezz be hozzank,itt jo tarsasagra
    talalhatsz garantaltan ( nem a 14-20 eves korosztaly )
    Szerverunk mar ki van fizetve, aprilis vege elott mar
    elesben is mehet a jatek.A szerver valamint teamspeak
    igeny szerint ventrillo cimet az oldalunkon megtalaljatok.
    A napokban egy Battlefield Heroes Beta Key jatekot is
    hirdetunk azoknak akik meglatogatjak oldalunkat.
    Addig is mindenkinek jo jatekot kivan a B52 clan!
    B52 Magyar Battlefield Heroes klan hivatalos honlapja :

    http://theb52clan.com/

    Sós perec
  • trogerzsiger #25
    Emberek.. Az Ea ügyes és gazdag, az már hogy ezt kissé ronda módszerekkel érte el, de szerintem őket nem érdekli.. Akárki akármit mond, nem lehet majd rossz!
  • b4dluckboy #24
    No offense,de miért kell húzni a száját pár embernek? Elindul egy/szerintem nagyon jó dolog/és egyből orrvérzésig fikázni kezdi...úgyis fizetős lesz később...és akkor?Ha 3 hónapig ingyenes,akkor 3 hónapig ingyenes,amíg ingyen van addig megéri az árát,nem?:) Különben meg nem értek a gazdasághoz,marketinghez,de szerintem az EAnek van elég pénze ahhoz,hogy ilyen "jótékonysági" akciót vigyen véghez ami ha nagy durranás lesz és sztem minden esély megvan rá eddig akkor elég jó reklám is lehet,főleg abban az esetben ha a casual playereket is figyelembe veszik pl. a nehezített elhalálozással és akár új playereket is elcsábíthat akikből aztán vásárló is lehet. Szerintem ez egy egész jó lehetőség lenne ahhoz,hogy a picit idősebbb korosztályt is megcélozzák,hiszen látszik,hogy ez a játék nem veszi magát túl komolyan:). Azt hiszem nagyjából ennyit akartam leírni,kíváncsian várom.:)
  • HUmanEmber41st #23
    Nah újabb rókabőr lenyúzás...Mivel a Battlefield szó világszinten elismert játéknév, mindenféle ratyit is el lehet adni vele. Ez majd biztos ingyenes lesz. Az etetési időszakban..ahogy a Silkroad is..Az EA mindig is a nagy emberségéről volt híres...
    Akkor most kapunk egy újabb BF 2142 részt, ahol viccesre vesszük a figurát?
    Ó köszönjük néked EA...sok sikert hozzá..
  • Anakyn #22
    Ha ténylég ingyen lesz, akkor nem kell ellopni :) Az EA okosabb mint az MS. Legyen Windows Heroes is! Ha a windows sem halna meg olyan gyorsan... :)))))))
  • Énvagyokazapád #21
    de itt csak "esztétikai" cuccokat lehet venni, mint pl ruházat, stb, nem erősebb fegyvereket (ha fegyvereket is lehetne majd esetleg, azoknak is csak a külsején változtatnak, a tulajdonságain nem)
  • Icegod #20
    szerintem egyáltalán nem nagy szám a grafikája ... de ez kifejezetten tetszik benne :) legalább nem kell hozzá erőmű.

    A messerschmitt szárnyán ülő fickó elég érdekes látvány :D
  • Lordboxi #19
    és mi ebben az rpg?
  • joebacsi #18
    itteni topikja
  • kukacS3K #17
    nagyon jó a grafika
    az ötlet is
    kíváncsi vagyok