Alex

Felháborító a Rock Band európai árazása

A hatalmas sikereket arató Guitar Hero III riválisa megérkezett Európába, de mégis alig valaki örül a hírnek, mivel ára több, mint duplája az amerikainak.

Az Electronic Arts bejelentette, hogy a Rock Band, melyben barátainkkal egy teljes együttes szerepébe bújhatunk bele, május 23-án fog megjelenni Európában. Ez az Xbox 360 verzió kiadásának ideje, a többi változat néhány hónappal később jön. De a legfontosabb, és a legnagyobb botrányt kavaró tény a játék hihetetlen magas ára: 70 euró, melyhez még hozzájön a dob, a gitár és a mikrofon 169 eurós költsége. Ez összesen 240 euró, ami még a kontintens gazdagabb felén lakó játékosokat is kiakasztotta, főleg, hogy az Egyesült Államokban ugyanez a csomag 169 dollár, azaz kevesebb, mint a fele: 107 euró. Az Eurogamer ennek kapcsán egyből letámadta a Harmonix fejlesztőstudió egyik igazgatóját, a Rock Band vezető dizájnerét, Rob Kay-t.


A játékban egy valódi rockegyüttest alakíthatunk

"Ha 240 eurót akarnék költeni, igazi hangszert vennék és csatlakoznék egy együtteshez." - hangzott egy fórumozó idézett véleménye, amit Kay meglehetősen arrogáns stílusban utasított el: "Hajrá, menj és csináld... Ha valaki inkább egy inkább egy igazi gitárt vesz, az csodálatos, csak támogatni tudom." Véleménye szerint az emberek nemcsak a magas ár, hanem a késés miatt is dühösek. "Valós választási lehetőséget akartunk nyújtani az embereknek. Megvehetik csak a játékot és használhatnak hozzá egy USB mikrofont vagy a 360 headsetjét, és éneklés terén így is teljes élményben lesz részük. Vagy megvehetik a drótnélküli Fender gitárt, vagy csak a dobszettet."

"Vagy, ha a teljes Rock Band életérzést akarják megtapasztalni, megvehetik a teljes hangszercsomagot. Az egyesített ár valóban magas, de ez nem egy normál videójáték. Ez egy teljesen új dolog. Úgy vélem, az embereket kissé túlzottan visszariasztja a fizetendő költség, de hiszem, hogy a vásárlóknak olyan csodálatos élményben lesz részük, amit másképp nem tudnának megtapasztalni." Közlése szerint a magas ár részben az ÁFÁ-nak is köszönhető, mely Nagy Britanniában 17,5 % - az Egyesült Államokban az adót nem számolják bele az árba. "Mindig bosszantó összehasonlítani az elektronikai termékek árát a két országban, mintha a dollár és a font jelét megcserélték volna. Én is osztom az ezzel kapcsolatos frusztrációt."


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A felvetésre, hogy a 17,5 százalékos ÁFA nem magyarázat a több mint kétszeres árkülönbségre, nem tudott mit válaszolni. "Nem tudok nyilatkozni a pontos árazásról, hogy az milyen módon oszlik meg a kereskedők és forgalmazók között, mivel én sem tudok sokat róla. De azt biztosra tudom mondani, hogy azt akartuk, az emberek érezzék, a játék megérte számukra a befektetést. Állítom, hogy megéri a pénzét. A Rock Band egy fantasztikus társasági játék."


Öröm az ürömben, hogy a letölthető számok ára viszont azonos lesz Európában és az Egyesült Államokban. Mivel a rendszer ugyanaz, már május 23-án 70 dallal lesz frissíthető a játék (eredetileg 66 dal van benne), mely szám hétről-hétre három újabbal fog nőni. "Azt szeretnénk, ha a jövőben bármely együttes elhelyezhetné számait a Rock Bandban. Ez nem a közeljövőben lesz, de egy olyan dologról van szó, amit tervbe vettünk. Ha az emberek megveszik a programok, tudniuk kell, hogy hosszútávra gondolkozunk, nem fogunk mindent egy év múlva megváltoztatni. Olyan módon kívánjuk a későbbiekben is támogatni a játékot, hogy az ebbe befektetett pénz ne csak egy újabb játékot jelentsen." Kay reményei szerint a dalok a PlayStation Network és az Xbox Live hálózatán azonos időben fognak megjelenni, de ez a két multicég hozzáállásától is függ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #39
    Ez az árazás erkölcsi alap a warezre.
    A sors iróniája, h ezt pont nem lehet letölteni :D (nem az isora célzok)
  • AnarchoiD #38
    ps3 nem regiokodos ? (+ pal/ntsc ) ?
  • Su0my #37
    te hülye nyomorék még büszke is vagy arra, hogy lopsz... aztán meg biztos máshol meg fanyalogsz, hogy jaj kihal a PC, etc... vagy pl ha téged rövidítenek meg egy forinttal, akkor már jaj akasszák fel kínozzák meg, mi? szerintem jobb, lenne, ha a szoba sarkában kukoricán térdepelnél és hallgatnál... oké, hogy nincs rá pénzed, de legalább ne verd a melled, illetve ha lejjebb megy az ára pl egyik warezolt játékodnak, vedd meg.

    ülj le, egyes.



  • bitbandita #36
    240 Eu? én a feléért oda adom a léggitár gyűjteményem légdob- és légmikrofonnal...
  • Warton #35
    Miért kéne kitiltani? Nem kell megvenni.

    Ha valakinek szar az árpolitikája akkor az úgyis visszaüt, mert nem veszik, nincs nyereség stb. Ha meg ennyiért is megveszik akkor jó volt az árpolitika és saját magukkal ****tak volna ki, ha nem ennyiért adnák. Ennyi.
  • rigidus #34
    Aztan sir a szajuk, hogy fellendul a feketekereskedelem.
  • Palinko #33
    EA games, vagyis a húzzunk le sok bőrt minden játékról, basszuk el a legjobb sorozatokat is, és áruljuk rohadt drágán cégétől mi mást várnánk?
  • Tinman #32
    Nem kötötted ki, milyen kategória nem lehet.
    Tessék.. ügyességi: Zuma, Audiosurf utóbbi zenés ^^
  • szombi #31
    Aki ennyi lét kiad erre a SZARRA, az meg is érdemli!

    GH-ra is ugyanez a helyzet. Ráadásul bugos is...
  • rolika #30
    csak egy javaslat: ne vegye meg senki. akkor majd olcsóbb lesz.