SG.hu

16 év és 2800 szám után befejezi a Rock Band frissítését a Harmonix

A Harmonix bejelentette, hogy nagyjából 2800 frissítés után az utolsó január 25-én jelenik meg, és ezzel egy közel 16 éves korszak zárul le a zenés játékok történetében.

A korábban megvásárolt dalok továbbra is játszhatóak lesznek a Rock Band 4-ben - írja Daniel Sussman, a Harmonix munkatársa a cég honlapján. A Rock Band 4 élő szolgáltatásai, köztük az online játék is a megszokott módon folytatódik. "Hosszabb távra visszatekintve, a Rock Band DLC-katalógusát a kitartás és elkötelezettség hatalmas teljesítményének tekintem" - írja Sussman. "Az évek során közel 3000 dalt írtunk át és adtunk ki DLC-ként, és jóval több mint 3000-et, ha a játék összes soundtrackjét beleszámítjuk. Ez vad."

Persze valószínűleg nem sokan tudták, hogy a Harmonix a mai napig rendszeresen megjelentetett letölthető, játszható Rock Band-dalokat. A cég utoljára a 2015-ös Rock Band 4 Xbox One és PS4-es kiadásásával akarta újraéleszteni a műanyag hangszerek 20 évvel ezelőtt berobbant mániáját, amely a Guitar Herót és a Rock Bandet is milliárdos franchise-okká emelte fénykorukban. Ennek ellenére a Harmonix a játék több mint nyolc évvel ezelőtti megjelenése óta mégis minden egyes héten kiadott egy-három új letölthető számot a hűséges rajongóknak. Ezt megelőzően a Harmonix 2007-ig visszamenőleg hasonló heti kiadási ütemtervet tartott a korábbi Rock Band-címekhez, amelyet csak egy 2013 áprilisától kezdődő 21 hónapos szünet szakított meg.

Ezek a rendszeres kiadások kulcsfontosságúak voltak ahhoz, hogy a Rock Band címek iránti érdeklődés a játéklemezeken található több tucat címen túl is megmaradjon. A játékosok dalonként néhány dollárért több ezer zeneszámra bővíthették ki a repertoárjukat, több száz indie és mainstream előadótól kezdve a legkülönfélébb műfajokig. És még ennyi idő elteltével is, a tavaly megjelent új DLC-k között még mindig akad néhány abszolút durranás olyan nagy együttesektől, mint a Linkin Park és a Foo Fighters.

A Harmonix azért is dicséretet érdemel, mert a DLC-ket több különböző játékban és rendszeren keresztkompatibilissé tette. A The Police Roxanne című dalának 2007-ben Xbox 360-ra megvett példánya a mai napig lejátszható a Rock Band 4-ben az Xbox Series X-en. A korábbi játéklemezeken rekedt daloknál a kiadó olyan exportálási lehetőségeket kínál, amelyekkel átvihető a tartalom az újabb Rock Band-címekre (a The Beatles nevezetes kivételével: Rock Band, amelynek dalai továbbra is az önálló játék adott verzióján ragadtak). Ezzel szemben ott van a Guitar Hero franchise, amely szintén 2015-ben indult újra online fókuszú Guitar Hero Live néven. Amikor az Activision 2018-ban bezárta a játék "Guitar Hero TV" szolgáltatását, a játszható számok 92 százaléka azonnal elérhetetlenné vált, így csak a 42 "lemezen lévő" dal maradt meg.


Miközben a Rock Band DLC-k hivatalos támogatása megszűnik, a Clone Hero mögött álló közösség nemrég elérte a PC-alapú ritmusjátékuk hivatalos 1.0-s verzióját, amely kompatibilis számos, a Rock Bandben és más ritmusjátékokban használt gitárral, dobbal, billentyűzettel, gamepaddal és adapterrel (a mikrofonok kivételével). Bár ez a játék nem rendelkezik a Rock Band hivatalosan licencelt dalainak listájához hasonlóval, egy kis keresgéléssel nem nehéz letölthető, rajongók által készített egyedi Clone Hero számok sokaságát találni.

Röviddel az Epic általi 2021-es felvásárlása után a Harmonix a "Fortnite Festival"-on, egy Rock Band-szerű minijátékon dolgozott. Sussman azt írja, hogy az ingyenesen játszható dalok "rotáló válogatása" továbbra is jelen lesz ebben a játékmódban, és a jövőben a Rock Band 4 hangszerek támogatása is érkezik a Fortnite-ba (a perifériákat gyártó PDP a Fortnite gitáros akciójába is beszáll). Ami az utolsó hetek Rock Band DLC kínálatát illeti, Sussman azt írja, hogy a Harmonix "néhány könnyfakasztó játékot tervez, amelyek összefoglalják érzéseinket ezzel a pillanattal kapcsolatban". Talán a November Rain hivatalos Rock Band-változata jön a zárás részeként, mert ahogy a Guns N' Roses emlékezetesen mondta: "Semmi sem tart örökké és mindketten tudjuk, hogy az érzelmek változhatnak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dregnarr1 #1
    Kiadnának a régi verzióhoz egy újabb csomagot, istenem, micsoda jó hír lenne.