Alex

A Nintendo nyeri a 2007-es karácsonyt

Míg a boltok raktáraiban bálákban áll az Xbox 360 és PS3, addig a Wii világszerte hiánycikk, a cég képtelen kielégíteni a keresletet.

A Nintendo és a Sony tavaly adták ki újgenerációs konzoljukat. Akkor még mindenki a lelkesen várta a jövevényeket, de az általános vélemény egyértelmű volt: a Wii ötletes, kizárólag a játékélményre koncentráló gépe hosszútávon esélytelen lesz a piacon, és a Sony erős, Blu ray olvasóval is felszerelt masinája gyorsan átveszi a piacvezetői pozicíót az Xbox 360-tól. Ehhez képest a PS3 elterjedését megbénítja a drága alkatrészek miatti magas ár, a Nintendo pedig gyakorlatilag nem tud annyi Wii-t termelni, ami nem fogyna el szinte azonnal a boltokban. A cég jelenleg 1,8 millió Wiit gyárt havonta, és reményeik szerint 2008 márciusára az eladásokat 14-ről 17,5 millió darabra tudják növelni.

A Microsoft konzolja ugyan műszakilag egyértelműen magasabbrendű, de csak a fanatikus játékosok körében népszerű. A Nintendonak sikerült a mozgásérzékelő nyújtotta újszerű kezelési móddal a számítógépjátékoktól eddig tartozkodó tömegeket maga köré vonni, így az idei karácsonyi szezon nyertesének vita nélkül ez a társaság tekinthető, olyannyira, hogy a vállalat kénytelen volt beszüntetni Angliában karácsonyi reklámkampányát, mivel képtelen elegendő Wii leszállítására. A hatalmas kereslet ráadásul nem csak helyi jelenség, világszerte, így például Ausztráliában is nehézségekkel küzd a cég.

A piac a kereskedők szerint is megváltozott: Európa legnagyobb játékszoftver forgalmazója, a Game Group jelentése szerint éves forgalmuk 44%-al nőtt, főként a Nintendo DS és Wii gépekre eladott termékeknek köszönhetően. "Teljesen más a piac, mint néhány évvel ezelőtt. Ugyan most is nagy az igény az olyan hagyományos játékok iránt, mint a Need for Speed, de a Brain Training és a High School Musical családi játékok is a TOP20-as listára kerültek." nyilatkozta Lisa Morgan, a cég vezetője.

A trendfordulóra a Microsoft is reagál: a 4 millió fontos angliai hirdetésözön nem a Halo 3-mat, a konzol húzónevét állítja középpontba, hanem azokat akarják megnyerni, akik Wiit akarnának venni, de mivel azt nem kapni a boltban, nem tudnak. A reklámok kulcsszavai szerint az Xbox "összehozza a barátokat és a családokat", illetve "mindenkinek" ajánlják a gépet. Steve McGill, a Microsoft képviselője szerint "ugyan büszkék vagyunk, hogy mi ajánljuk a legjobb címeket a játékos közösségnek, de ezeken kívül számtalan olyan játékunk van, amikkel bárki jól szórakozhat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #36
    Crysis miért is bukás?:D LEhet hogy még nem adtak el belőle eleget, de nem azért mert rossz a játék, hanem mert annyi embernek van meg hozzá a gépigénye. Nem kéne különböző dolgokat összekeverni..
  • cateran #35
    A Sim Citynél vagy Civnél nem c64-re gondoltam:P De említhettem volna bármelyik gazdasági managerprogit(grafika abszolút nem követelmény), kalandprogit(inkább legyen hangulatos mint szemkápráztató)
    Éleslátás?:D inkább önigazolás....ha már a játék szar,legalább a graf legyen jó....meg is van az eredménye(pl. crysis bukta)Az Elite meg nem viccből lett az évtized játéka anno (és nem is azért, mert fizettek érte:D)
    Olyasmi ez szvsz, mint a hd felbontás a drámai filmekhez....jó ha abban nézed,de nem igazán dob a film lényegén..bezzeg az akció filmeknél...na ott odabasz:)
  • NEXUS6 #34
    Valszeg tényleg így van. Tanulságos nézni a vgchartz statisztikáit még ha valszeg nem teljesen korrektek, de a trendeket azért tükrözik. A gazdag országokban és régió átlagban a wii megy mint az állat. De érdemes elidőzni az európai statisztikáknál, ahol országonkénti bontást is kap az ember, és ekkor már más is kiderül.
    Pl ott vannak az angolok, vagy a skandinávok, ahol 1. a wii, második a Box és harmadik ehhez képest nem sokkal lemaradva a PS, ez a kép hozza a világátlagot.
    Na de ott ahol kevesebbet keresnek az emberek és meg kell gondolni, hogy a 3 közül mit vesznek, mert csak 1-re van pénz, ott rögtön előjön, hogy azt veszik, amelyik ár/érték arányban a jobb.
    Pl Spanyoloknál/Olaszoknál 1. a PS3 aztán jön az X és a Wii. Szal valószínűsíthető, hogy amcsiban átlagban ugyan azok vesznek wii-t, akik X-et vagy PS-t is vettek, ők pedig HC játékosoknak számítanak és nem kazualnak.
    A kazual az egész Világon még mindíg inkább PS2-t vesz és valszeg ugyan abban az arányban veszi valamelyiket a három NG konzol közül.
    Majd ha valamelyik konzol eléri a 20 milliót, akkor lehet azon gondolkodni, hogy a HC gamerek már bevásároltak és már tényleg inkább a kazuál veszi, de addig csak mi fanboyok hülyítjük egymást, amikor ilyen cikkek megjelennek az olyan oldalakon, amiket csak mi olvasunk!;))))

    Szerintem.
  • barnie1990 #33
    Azért a képeket elnézve gugliban nem olyan vészes a graf.,de én személy szerint inkább spórolnék akkor már ps3-ra.Egyszer játszottam rajta,de a játékélmény nagyonis magas volt.
  • Tinman #32
    C64-en... hagyjuk már ezt. Engem is érzelmi szálak fűznek a masinához, de nem hagyom, hogy az éleslátásomba belezavarjon.
    Az Elite azért volt sikeres, mert iszonyat munkával alkották meg, és ettől olyan beltartalommal bírt, amitől magasan kimagasodott a gagyitengerből.
    De könyörgöm, ennek már lassan negyed százada!
  • cateran #31
    Igy van! C64-en is ezért tarolt az Elite..mert ütös volt a grafikája..a Sim City-t már meg sem említem....vagy a Civilzation...vagy....
  • Loverman #30
    Értsd már meg hogy a szép grafika része az élménynek! Mellesleg bármilyen jó a játékélmény, 2 hónap után tényleg a tulajok fele tette sarokba a Wii-t.
  • narumon #29
    "Akkor ugytünik nyugaton nemcsak antiszociális gémerek vannak."

    Hát inkább ott nem számit, hogy egykét hétre / hónapra kiadtak ennyi pénzt. Meg kell nézni mennyi szoftvert adnak rá. Az a pár 1st party cim az megy de semmi más nem fogy rá. Ha más nem, majd ez kinyirja. Persze akkor is meg fogják venni, de csak egy másik konzol mellé.
  • narumon #28
    Hát azért Ps3 és linux. Ez mellé erősen elkel még egy pc is otthon.
  • Vorpal #27
    Akkor ugytünik nyugaton nemcsak antiszociális gémerek vannak.