Gyurkity Péter

Japánban decemberben rajtol a Wii

Immár hivatalos: Japánban december 2-án rajtol a Nintendo Wii, alacsony áron. A Sony eközben a PS3 prémium verzióját helyezi előtérbe.

A japán konzolgyártó csütörtökön közölte a sajtóval, hogy Wii névre keresztelt fejlesztését december 2-án, vagyis az ígéreteknek megfelelően az év végén dobja piacra a szigetországban. Az ár igen kedvező, hiszen a 25 ezer jen mintegy 215 amerikai dollárnak felel meg, ez pedig itthon 46 ezer forintot jelentene. Igaz, azt már korábban jelezték, hogy a tengerentúlon 250 dolláros induló ár a valószínű - Európában pedig ennél is többre számítanak - de esetükben legalább nincs szó késlekedésről.

A Nintendo tehát időben megkezdi konzolja terítését, azt azonban a szemfüles érdeklődők nem mulasztották el megjegyezni, hogy európai megjelenési dátumot nem említették meg a sajtótájékoztatón. Az viszont elhangzott, hogy a rajtra 16 játék készül el, mégpedig tíz különböző kiadótól. Köztük lesz a "The Legend of Zelda: Twilight Princess", amelyet házon belül fejlesztenek a japán cégnél. Az USA-ban november 19-re időzítik a rajtot, az év végére a 30-at is eléri majd a játékok száma. Jövő márciusig összesen hatmillió példányt szeretnének leszállítani a Wii-ből, ez éppen egybeesik a Sony ilyen irányú terveivel.



Más videojáték-gyártókkal ellentétben a Nintendo nem az erős, nagysebességű gépeken létrehozható részletes grafikai megjelenítés felé mozdult: ehelyett könnyen játszható játékokat kínál majd. A Wii egykezes távirányítója mozgásérzékelővel is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a játékos kardként, karmesteri pálcaként, baseball-ütőként vagy teniszütőként is használhatja. Ez szakértők szerint is jelentős lépés, hiszen valóban mindenki számára lehetővé teszi a játékot. A Wii bevezetését megelőző híresztelések a Nintendo árfolyamát az év eleje óta több mint 60 százalékkal emelték meg.

A PlayStation 3 fejlesztője háza tájáról is érkeztek hírek, amelyek szerint a gyártó a prémium változatot fogja előnyben részesíteni, már ami az értékesítést és utánpótlást illeti. Ezt a Lazard Capital Markets egyik elemzője említette meg, mégpedig a Sony Computer Entertainment amerikai részlegének vezetésére hivatkozva. Eszerint a 60 GB-os háttértárolóval, kártyaolvasóval és HDMI-kimenettel megspékelt prémium, illetve a 20 GB-os merevlemezzel ellátott olcsóbb verzió nagyjából 80/20%-os arányban jelenik meg a boltokban, vagyis a Sony az 599 dolláros ajánlatra helyezi a hangsúlyt. A spekuláció szerint ennek az az oka, hogy a cég a némileg nagyobb profittal szeretne lefaragni a gyártási költségekből.

A novemberi rajtra egyébként mindössze 400 ezer darab PS3 érkezik a tengerentúlra (köszönhetően a gyártási nehézségeknek), de az egyik vezető szájából elhangzott, hogy az év végéig ezt további 800 ezer követi majd. Érdekes, hogy továbbra is tartják magukat a márciusi 6 millióhoz, aminek teljesítése jelenleg kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #55
    A minel nagyobb tarkapacitas csak jol johet, elobb utobb meg fog telni. Az 50 kepkockas filmek pedig sima sztereo filmeket jelenthetnek. Ez 2 db progressziv 25 kepkockas kepet jelent, aminek a tomoritetlen merete pont a ketszerese az interlaced 25 kepkocka/sec-es filmeknek. Egy filmhez boven eleg lenne egy 8 Gb-os lemez. Ugyanez hdtv felbontasban mar egy 64 Gb-os lemezre is raferne. (tehat barmilyen tarolo jo csak raferjen 64 Gb)

    A hd felbontas pedig mar kaphato es eleg elfogadhato aron. Ha valaki ert hozza es vesz egy hd-s monitort, egy olcso szamitogepet (tehat nem jatekra valot) es egy olcso tv kartyat (5 ezer es meg digitalis vetelt is tud), akkor 2 millio (lasd: mediamarkt) helyett 200 ezerbol megvan a hd-s tv-je. Persze a 2 millios rendszer nagyobb kepernyovel rendelkezik es nem kell rajta operacios rendszert futtatni. Az olcso rendszer viszont konnyebben tudja kovetni a szabvanyokat mivel hazilag frissitheto a szoftvere, van benne merevlemzes dvd felvevo es meg internetezni is lehet vele.
  • BobaFett #54
    Nem egészen !
    épp ezt mondom, hogy monitoron tényleg jobban néz ki egy HRHD-s rip
    De egy kimodott házimozi projectoron amit nyilván MPEG2-re terveztek egyszerüen még mindig szebb egy dvd. természetesen direkt kihagsujoztam hogy nem ilyen dvdshrinkelt, meg olcso kiadásu szarokról beszélek ekkor, hanem a tényleg minőségi dvdkről.
    Érdekes hogy pl. egy full 720p-s XVID és a 720p-s tömöritetlen mpeg2 stream között is durván látszik a különbség természetesen az mpeg javára.

  • Sanyix #53
    Igen van olyan is amikor valaki azt képzeli hogy lát valamit ami nincs ott ;).
    Amúgy nehogy azt hidd hogy a méret a lényeg. Van tömörítési minőség is. Ha azt akarják hogy gyorsan tömörítsen, gyorstömörítésre állítják a kódolót, de ekkor bár gyorsabban, de rosszabb minőségben is dolgozik, és van a lassú tömörítés ami bár lassú de sokkal jobb minőségű képet csinál ugyanakkora helyigénnyel.
  • Sanyix #52
    Hát pedig hülyeség egy 700 megás cd-s album, egy 350 megás flac vagy akármilyen veszteségmentes tömörítés helyett, pedig ugyanaz a végeredmény, csak kisebb méretben. Na meg nem csak 128 kbites mp3 van, és nem csak mp3(12 éves formátum). Egyébként vannak teszprogramok(hangmintákat mutat veszteséges, és veszteségmentes tömörítéssel, és be kell jelölnöd, hogy szted mikor melyiket hallod) a neten, sztem teszteld le hogy tényleg vájtfülü vagy, mert sokan csak beképzelik, hogy hallják a különbséget ;) pedig igazából nem.
  • exxile #51
    nana, ezzel viszont nem ertek 1et, a tv-mel ellentetben egesz jo kis hifi-cuccom van, azon viszont siman nem mind1, hogy mp3-at, vagy igazi cd-t hallgatok e! Siman kihallatszik, hogy az elobbi tok dinamikatlan, terkitoltese a 0-hoz kozelit! Es meg ottvan az SACD, meg a DVD-Audio!
    Hehe, nekem nem a szemem eles, hanem a fulem vajt
  • psishock #50
    "Tömörítetlen anyagot addíg használnak, amíg utófeldolgozásra lehet szükség.",
    "Viszont amit te a boltban megveszel az mindíg tömörített."
    manapság még... de mintha úgy vettel volna ki a cikkekből, hogy a végcél a tiszta tömörítetlen anyag, mind hangnál mint képnél (lehetőleg minél nagyobb felbontásban), nem törődve a kiterjedéssel. Szerintem ez akkor is pazarlás, ha még nem is tökéletesek a mai szabványok akkor is ki lehetne fejleszteni egy különösen jót, amin a szúrós szemûeknek se tünne fel a különbség. (többet ésszel mint erővel szindróma :)

    "Ugyanis bár 1 tömörítés nem rontja nagyon a minőséget, de több ki-be csomagolás már igen.",
    "Egyébként veszteségmentes tömörítéssel közelébe se lehet érni a veszteségesnek."
    Természetesen, ezek mind nyilvánvaló dolgok.
  • BiroAndras #49
    Tömörítetlen anyagot addíg használnak, amíg utófeldolgozásra lehet szükség. Ugyanis bár 1 tömörítés nem rontja nagyon a minőséget, de több ki-be csomagolás már igen. Viszont amit te a boltban megveszel az mindíg tömörített.
    Egyébként veszteségmentes tömörítéssel közelébe se lehet érni a veszteségesnek.
  • Tinman #48
    "Nem mintha az új vesztességes tömörítő technikákkal nem lehetne olyan eredményeket elérni ami az emberi szemmel észrevehetetlen...."

    Akkor nekem robot szemem van. Éppen a minap volt alkalmam kicsit többet tapasztalni HD RDY tv-k ügyében.
    Az hagyj ám, hogy nincs olyan DVD a gyűjteményemben, melyre azt mondhatnám, hogy ez igen, ez karcol (pedig akad Alien Quadrology, LOTR 1-3 stb), hanem még a 9 giga környéki nagyfelbontású, 6000 kbps-os HD anyagokon 1.5 méterről is bizony meglátom a tömörítésből adódó "veszteséget".
    Persze ezek a HD anyagok 2 lábbal tiporják a legjobb DIV-x, X-vid anyagot és szépen elverik a DVD9-en terpeszkedő filmet is, de még mindig nem az tökéletesek... van még hová fejlődni!
  • psishock #47
    pedig pont így gondolkoznak, hogy mindent tömörítetlenül adnak ki, mert az "annyira" minőségessé teszi a látott képet. Nem mintha az új vesztességes tömörítő technikákkal nem lehetne olyan eredményeket elérni ami az emberi szemmel észrevehetetlen....és akkor még véletlenül sem merült fel az a lehetőség, hogy vesztességmentes módszert alkalmazzonak. Ahhoz a megoldáshoz csak erősebb proci kell ami a komolyabb alogaritmusból visszafelyti az adatot, de ugyanúgy lényegesen kevesebb a kiterjedés. Ha engem kérdeznek akkor ez a kb 2 óra hosszányi film kb 9tb kiterjedése már nevetségesen magas szintû pazarlás. Inkább pénzeljenek egy normális csomagoló technikát, annak minden téren nagyobb értelme lenne mint ennek a "tömörítetlen video/hang, 20drb 5rétegû blue-ray lemezen" őrületnek.
  • Sanyix #46
    Gondolod hogy stúdióból kikerülne egy ilyen 50 mega/képes dolog? Merthogy az azt jelenti, hogy nincs tömörítve. Olyan hülyék meg nem lehetnek hogy tömörítetlenül kiadják :)
    Amúgy már megvan az UHD szabvány is, ami 7200*4xxx valamennyi felbontást jelent.