Berta Sándor

20 éves a Tetris

Általában a legegyszerűbben megvalósított dolgok egyúttal a legzseniálisabbak is. Nincs ez másként például a számítógépes játékoknál sem. Ezúttal egy nagy öreg, a Tetris ünnepli a születésnapját, méghozzá a huszadikat.

Talán nincs is olyan számítógéppel rendelkező ember a Földön, aki ne játszott volna már legalább egyszer a Tetrisszel, amit egykor két orosz programozó talált fel. Alekszej Padsitnyov ötlete meglehetősen egyszerű volt, és a Pentamino orosz játékon alapult. Az akkor 29 éves férfi egy üvegbe dobott különböző hosszúságú négyszögletes rudakat. Ha az egyik ráesett a másikra, akkor az adott sor telítődött és így tovább. A játéknak akkor volt vége, amikor valamelyik sor elérte az üveg peremét.

Az "élő programot" Alekszej Padsitnyov barátja, Vagyim Geraszimov írta meg számítógépes nyelvre úgy, hogy az alkalmazás bármelyik IBM számítógépen futtatható volt. A két férfi órákon át játszott az új játékkal. Akkor még nem is gondoltak arra, hogy a szoftvert el kellene adniuk vagy terjeszteniük kellene.

A Tetris így elindult világhódító útjára. Akkor még nem voltak szoftverboltok, a játék egyszerű mágnes­le­me­zeken cserélt gazdát és megfertőzött mindenkit, aki a közelében volt. Az akkor csupán 16 éves Geraszimov büszke volt a játékára, miként Padsitnyov is, utóbbi azonban ekkor még hiába próbálta meg eladni valakinek a Tetrist - az senkinek sem kellett. A megoldást az jelentette, hogy Padsitnyov a Szovjet Tudományos Akadémiának dolgozott és a találmányra hamar felfigyeltek. Kis idő múlva ez a játék lett a Szovjetunió egyik legsikeresebb exportcikke.

A logikai program terjedését a vasfüggöny sem tudta megállítani és sokan felismerték a Tetris értékesítésében rejlő lehetőségeket: sok pénzért eladták vadidegen cégeknek azokat a tulajdonjogokat, amelyekkel nem is rendelkeztek. Az 1980-as évek nem kevesebb mint egy féltucat vállalat jelentkezett, mint a szoftver tulajdonjogainak kizárólagos birtokosa. A Tetris több száz millió dolláros bevételt hozott a konyhára, akár mobiltelefonban született újjá, akár a Nintendo Game Boy készülékében.

A két orosz azóta az Egyesült Államokban él és programozással foglalkoznak. Geraszimov 16 éves korában írásban lemondott a Tetrisszel kapcsolatos minden jogáról. Lehet azóta megbánta ezt, bár alighanem sem ő, sem Padsitnyov nem gondolták, hogy a találmányuk ilyen sikeres lesz. A Tetris az 1980-as évek végén jutott el Magyarországra. A játék népszerűsége azóta is töretlen annak ellenére, hogy nem három dimenziós (bár ilyen is készült már), nincsenek komoly hardverigényei, nem kell a kezeléséhez kézikönyv sem - egyszerűen csak szórakoztat.

Ma már számos Tetris létezik, akár az Origo Szoftverbázisában vagy a Honosítóműhely oldalán nézünk szét. De léteznek flashalapú játékok is és van olyan cég, amelyik még most is fejleszti a játékot. A Tetris-őrület húsz esztendő elteltével is folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spk202 #27
    Hát igen.....ez meg a Pac Man.........igazi játékok......minden játék ősatja: aki ezeket lenézi az a mai (pl.:gta;GofFhater stb.)játékokat nézi le.Ezeket nem lehet lenézni!!!!
  • Ádám79 #26
    Boldog Szülinapot!! Ha A Tetris Plustól Jobb Játékot Csinálnának Nagyon Boldog Lennék!
  • Sidewinder #25
    Boldog Szülinapot Tetris!
    Hajrá Oroszok,remélem még sok ilyen jó játékot csináltok nekünk!
  • SFKS #24
    Szerettem, sokáig el tudtam vinni de már egyáltalán nem játszom vele és nem is fogok
  • Jagi #23
    LOL! :DDDDD
  • Buco #17
    Mi mostanában baromi sokat tetris-ezünk, egész konkréten Quadra-zunk! Ismeritek? Neten játszható egymás elleni "frag" alapú tetris:

    http://quadra.sourceforge.net/

    Iszonyat jó!
  • schrank #16
    azért két full laikusnak 1 vs 1 rubikkockázni elég hosszadalmas lenne akkor maradok a tetrisnél
  • Hegyikecske #15
    nekem a rubukkocka jut eszembe róla. Annak is megvolt a maga kalandos története, bármilyen hihetetlen az magyar találmány volt, mégis egy hasonló ballépés folytán nem a magyarok húzták belőle a legnagyobb hasznot
  • joofiu17 #14
    Szerintem is tuti jatek es nem fikazni mert mindig kez ala kerulhet es meg lehet kedvelni, sot ezt kell is kedvelni!!!
  • schrank #13
    az ne fikázza ezt a játékot aki még nem játszotta egymás ellen ugyanis megunhatatlan