Szasza

Pirates of the Caribbean



Kiadó: Bethesda Softworks
Fejlesztő: Akella

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 800 MHz-es PIII vagy AMD Athlon, 128 MB RAM, 32 MB-os GeForce 2 vagy Radeon szintű videókártya
Ajánlott: 1.2 GHz PIII vagy AMD Athlon processzor, 384 MB RAM, 64-os GeForce 3 vagy Radeon 8500 szintű videókártya
Hasonló játékok: Sea Dogs
Kategória: szerepjáték

A Karib-tenger kalózai című film ugyan nálunk még nem látható a mozikban, de az orosz fejlesztő és az American Bethesda Softworks együttműködésével már megjelent a hasonló című számítógépes játék. A majd három éve napvilágot látott Sea Dogs folytatása és a film között azonban kevés kapcsolódás van.

A Karib-tenger kalózai a 17. században játszódik, amikor a kalózkodás az aranykorát élte. A főszereplő Nathaniel Hawk, a Viktória hajó kapitánya. A játék elején a francia erők betörnek az angol gyarmatokra, ezért a brit kormányzó a főhőst bízza meg hogy kémkedjen. Természetesen részt kell vennie a kereskedésben, a csetepatékban és a diplomáciai eseményekben is, amelyek az ominózus területen zajlanak. A Pirates of Caribean a szerep- és a harci játékok sajátos ötvözete.

Klikk ide! Klikk ide!

Hawk népszerűségének fenntartása a játékban nagyon fontos: ha véghez viszel valamilyen hősies cselekedetet, a kalózok kivételével mindenki csodálni fog, viszont ha magad is kalózzá válsz, szembe kell nézned a civilizált nemzetek haragjával. Kis szerencsével szerezhetsz nagyobb és ütőképesebb, akár még páncélozott hajókat is, amelyek megkönnyítik a küzdelmet. Folyamatosan növelheted a hajó legénységének számát, mivel rájuk is szükség lesz a harcokban, de ha nem tartod őket jól, lázadásra is számíthatsz.

Klikk ide! Klikk ide!

A hajón különböző felszerelések vannak: lőszerek, fegyverek, ágyúk, pisztolyok, és persze kardok. A karakter tíz képességgel rendelkezik, melyeket lehet fejleszteni: vezetőképesség, támadási készség, navigáció, precizitás, ágyú használat, közelharc, hajójavítás, kereskedelem, védelem, és szerencse. Ezek a képességek győzelem esetén vagy a küldetés teljesítése esetén fejlődnek. Minden egyes fejlődés érezhető változást eredményez az adott területen.

Klikk ide! Klikk ide!

A kereskedés viszonylag egyszerű: egy kereskedelmi napló mutatja hogy mit lehet importálni és exportálni az adott szigeten, illetve ebből kaphatunk képet a csempészárukról is. Nagyon fontos a jó viszony fenntartása a csempészekkel, ugyanis ha dühösek lesznek az akár az életünkbe is kerülhet. A cél természetesen az, hogy a lehető legolcsóbban vásároljunk, és a legdrágábban adjuk azt el, így lehet nagy nyereségre szert tenni. Sokféle áru közül válogathatunk: drágakövek, ruházat, dohány, élelmiszerek. A Karib-tenger kalózaiban nyolc fő szigeten kell megfordulnia a játékosnak, melyek mindegyikén szépen kidolgozott homokos partokat, városokat, őserdőket, börtönöket, és erődítményeket kell végigjárni. Különösen érdekesek a dzsungelek, az elhagyatott bányák és barlangok, melyek mélyén kincs rejtőzik. Természetesen a városok dugig vannak jobbnál-jobb kocsmákkal, ahová betérve hasznos híreket csíphetünk el, ezen kívül bérelhetünk embereket a legénységhez, megvehetjük ami szükséges és megjavíttathatjuk a hajónkat.

Klikk ide! Klikk ide!

A Sea Dogsal összehasonlítva, ebben a játékban a helyszínek nagyobbak, a környezet tágasabb, és nem érezhetjük korlátok közé szorítva magunkat. Azonban egyes helyeknek az előző részhez hasonló a megjelenítése, és a szigetek elrendezése is mintha ismétlődne.

Az óceánon a gyorsabb haladás érdekében térkép segítségével tájékozódhatunk, és az utunkba eső hajókkal akár csatázhatunk is. Majdnem ilyen veszedelmesek a nagy tengeri viharok. Ha véletlenül keresztülhaladunk rajtuk, meg kell küzdeni a fenyegetően hullámzó tengerrel és a széllel, amely csaknem olyan veszélyes, mintha ellenséges erőkkel harcolnánk. Viharral vagy anélkül, a hajó kormányzása önmagában sem egyszerű.

Klikk ide! Klikk ide!

A tengeri harcok némileg lassú lefolyásúak, néha ismétlődőnek tűnnek: becélozni, lőni, és elkerülni, hogy az ellenség eltaláljon. Előfordulhat, hogy karddal kell közelharcot vívni, ami talán a legnehezebb rész a játékban, de ez teszi gördülékennyé és izgalmassá a cselekményt. Nagyon nagy kürültekintéssel kell megválasztani a fegyvereket, és a célpontot, hogy végül mi kerüljünk ki győztesként.

Klikk ide! Klikk ide!

A játék kellemes élményt nyújt, ritka az olyan játék ahol a gép előtt ülve hosszú órákra elmerülhetünk és megfeledkezhetünk a körülöttünk lévő világról. A küldetések nagyon izgalmasak, nem beszélve arról, hogy folyamatosan fejlődik karakterünk. Közben részt vehetünk egy virtuális tengeri utazásban, mesés kincsekre vadászhatunk, és a tengeri ostromok kellős közepén érezhetjük magunkat. A harcok nem hasonlíthatók más játékokhoz, mert itt nem juthatunk tovább tervek nélkül. Grafika: A Karib-tenger kalózainak grafikája nagyszerű, még a Sea Dogs grafikájánál is szebb. A tengeri színhelyek különösen emlékezetesek: a hajó ábrázolás, és a tengeri távlatok megjelenítése nagyon gondos kidolgozásra vall. A partok felépítése magával ragadó látványt nyújt: a változatos táj és növényzet még inkább valósághű környezetet teremt. A panorámák olyan festményszerű hatást keltenek. A tenger megrajzolása az eddigi legszebb: ahogy a víz visszatükrözi a holdfényt, vagy viharban elsötétedik az ég, és a hatalmas hullámok felcsapnak a hajóra, a játékos mintha ott lenne a fedélzeten. Az ütközetek alatt a szétszóródó hajótestek, a monumentális robbanások, ahogy a hajó legénysége menekül, akár egy filmbéli jelenetnek is beillene. Az árnyékolás dinamikus, a fény effektek egyenletesek, még a fű is hajladozik, amikor keresztülhaladunk a tájon.

A szárazföldön és a tengeren is perspektívikus az ábrázolás. Néhány helyzetben változtatható a nézőpont a jobb körültekintés érdekében, vagy hogy a tüzér szemszögéből láthassuk mi történik a tengeren. Ez részben jó, részben pedig nem túl előnyös, mert ha egy másik személy nézőpontját használjuk akkor arra az időre nem tudunk figyelni a saját karaktererünkre. Ami teljesen hiányzik azok a film betétek, amelyek fokoznák a hangulatot. A STORM 2 garafikai motor biztosítja a játék gördülékeny menetét, azonban a rendszerkövetelmények a Sea Dogs óta jelentősen megnövekedtek.

Kezelőfelület: A Karib-tenger kalózaiban egyszerre kell használni a billentyűzetet és az egeret. Az irányítás belső és külsőnézetes módban is történhet. A kezelés kifejezetten esetlen, főleg harc közben. Gyakran keresgélni kell a menük között, hogy mit kell csinálni, emiatt könnyedén el lehet bukni a csatákat.

Játékmenet: Nagyon marketing ízűnek tűnik, hogy az a játék amely eredetileg Sea Dogs 2 néven is megjelenhetett volna, ugyanazt a címet kapta, mint a film. Valószínűleg a kiadók szeretnének a játékhoz a közönség soraiból is vevőket toborozni, ami azért lehet rossz, mert a Pirates of Caribbeant nehéz új játékosoknak megtanulni.

Többjátékos mód: nincs.

Hangeffektek: A játékban sajnos a hangeffektek nem fokozzák a fantasztikus vizuális látványt. Lehet néhány hangot hallani a fő karaktertől, de ez tömör, rövid, és egyfolytában ismétlődik. A környezeti hangok sem dominánsak: például a tenger, vagy a vihar hangja nem elég meggyőző. A csaták alatt azonban kiválóak a hanghatások: a robbanás zaja, vagy az ágyú dörelye valóban élethű.

Zene: Élvezhető. A domináns dallamok nincsenek kihangsúlyozva. Annak ellenére hogy nincs túl sok különböző dallam, a cselekmény előrehaladásával párhuzamosan a hangsáv változik, így a korábban már ismert számokat újként ismerhetjük fel. Van néhány motívum, amit a Sea Dogs-ban is használtak már, talán ezzel próbáltak némi nosztaligaérzetet biztosítani.

Mesterséges intelligencia: A játék indításánál a főszereplőt ellátják néhány tanáccsal, de mindezt rögtön az elején kicsit nehéz értelmezni, és túl sok ahhoz, hogy megtudnánk jegyezni. Mint ahogy minden játékban, itt is rengeteg opciót lehet beállítani, és sok türelemre lesz szükség hogy megértsük mi mire való, mert nagy valószínűséggel számtalanszor meg fogunk halni mire rájövünk a beállítások helyes használati módjára. Nem ajánlom azoknak, akik nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal a játékok terén.

Az ellenség mesterséges intelligenciája megfelelő, valódi kihívást jelent legyőzni. A legjobb tanács amit adhatok, hogy ha megtámad valaki próbáld a lehető legnagyobb távolságot tartani. Ne merészkedj közel, csak ha már van rutinod.

Összegzés: A Pirates of Caribean bepillantást nyújt az igazi kalózélet rejtelmeibe. Ha szeretnél izgalmas helyzeteket átélni, vagy szereted a tartalmas szerepjátékokat, akkor semmiképp se hagyd ki Pirates of Caribbeant, mert garantáltan az egyik kedvenceddé fog válni.
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackPirat #97
    Hogy kell telepíteni a build 13-mat?????????????????????????HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Flamin #96
    Egy egyszerű kérdés: hol lehet felbontást állítani mert nekem alapból 800x600-on játsza és rohadt idegesítő hogy kilóg a kép fele!:S Lehet hogy a vasam gyenge? Helpppp!!!
  • manutdfanboy #95
    na elmondom mi hogy van,ha kérdésetek van nekem tegyétek fel!
    1.Artois Voyseytsokan kérdezitek.amikor megmentjük elrendezzük ott a dolgokat elmegyünk silehardhoz.ő elküld conceiaco-ra ott van voysey.el kell menni a kocsmába,beszélni a pultossal.innen tudni fogjátok
    2.a szentély:ide csak annyit:a gyöngyöt nem kell felvenni!!!!!odakell menni danielle-hez beszélni vele és jön egy videó a végét nem árulom el.ENNYI!!!
  • manutdfanboy #94
    a
  • cucmurgány #93
    Hello nem tudjátok megmondani hogy hogyan lehet elmenteni a játékot?
  • Kugler Dávid #92
    Sziasztok akinek van végigjátszása légyszi küldje el erre a címre:

    [email protected]

    És még egy kérdés nemtudjátok hogyan lehet a Greenfordy erődöt belül legyőzni mert az embereim azonal meghalnak és én egyedül kevés vagyok olyan sok ellenség ellen!

    Légyszi segitsetek!!
  • ggergo33 #91
    hogy kell fölvenni az inka templomnál a gyöngyöt??
  • szek #90
    wwwwwwww
  • maiden92 #89
    hy!

    Nem tom ti hogy vagytok vele de én az inka templomnál egyzserűen nem tom fölvenni a gyöngyöt az oltárról! Plz vki segítsen! Előre is thx!
  • barcsayb #88
    Császtok!!!

    Valaki nem tud véletlenül egy végigjátszást hozzá??

    Előre is Köszönöm!!