SG.hu

Valójában csak egy hordozható kijelző a Sony kézi játékgépe

Habár a Sony már nem gyárt játékra szánt kéziszámítógépeket, a vállalat továbbra is igyekszik kihasználni a távoli játék képességeit, hogy új élményeket nyújtson és új hardvereket adjon el. Ennek érdekében bemutatták a PS5-öshöz készült, távoli játékra szánt kísérőeszközüket.

A Sony a PlayStation Portable eszközzel, ha nem is győzte le, de kicsit megszorongatta annak idején a Nintendót. Sokan szerették, hogy végre bárhová magukkal vihetik kedvenc PlayStation játékaikat, a GTA, Gran Turismo és sok más nagyszerű cím mindig velük lehetett. A később érkező Vita mellett bár több próbálkozás is volt a kézikonzol piacon a Sony-nál - például az Xperia Play -, de a vállalat összességében viszonylag hamar feladta ezt a piaci szegmenst. A Nintendo Switch sikere után mindenki reménykedni kezdett, hogy a Sony végre visszatér, kiad egy Nintendo konkurenst. Ehelyett viszont teltek az évek, a mobiltelefonokhoz egyre több olyan kiegészítő érkezett, amivel kézikonzolként is működtek, megjelentek a felhős szolgáltatások, majd az olyan konzol gépek, mint a Valve Steam Deck.  A Sony 2023 végére úgy látja, hogy megéri egy kicsit lecsípnie a hordozható konzolok piaci szeletéből, és kiadta a PlayStation Portált, ami valójában egy kontrollerbe olvasztott kijelző. 

Bár a PlayStation Portal egy saját SoC (system-on-chip) rendszerrel érkezik, ez csak az operációs rendszerét futtatja és gondoskodik arról, hogy Wi-Fi segítségével az internethez csatlakozzon. A Portal nem alkalmas arra, hogy önállóan futtasson játékokat, csak a távoli játékot teszi lehetővé a PlayStation 5-ön Wi-Fi segítségével. A 220 eurós termék a Nintendo Switch Lite árával fog versenyezni, de annak tudásának a közelébe se fog érni, ez a készülék tényleg csak egy irányítóval ellátott kijelző lesz, semmi más. Alapvető parancsokon kívül nem alkalmas másra, a célja egyetlen dolog: hogy az otthon lévő PlayStation 5 gépünkön elindított játék megjelenjen a 8 colos LCD kijelzőjén 1080p felbontásban, 60 FPS-sel. A Portal képes lesz az adaptív trigger és a Sense kontroller sajátosságait használni, de se a PS VR2-vel, se a felhő játékokkal nem lesz kompatibilis. Ahhoz, hogy használjuk, erős és stabil Wi-Fi hálózattal kell rendelkeznünk, nem is beszélve a korábban megvásárolt PS5 gépünkről. Ez tehát egy hordozható kijelző, nem egy kézikonzol. 


A PS5-ös élményt a lehető legjobban kibővítve a PlayStation Portal olyan kontrollereket tartalmaz, amelyek kialakításukban és funkcionalitásukban nagyon hasonlítanak a PS5 DualSense kontrollereihez. Ezek a beépített vezérlők a játékosok számára ismerős haptikus visszajelzést és adaptív kioldókat biztosítanak. A készülék a PlayStation 5 kezdőképernyőjével indul, amely egy külön szekciót kínál a médialejátszáshoz. Nem lesz kompatibilis a Sony felhőalapú streaming szolgáltatásával, a kézikonzol csak a felhasználó PS5 konzoljára már telepített játékokat képes streamelni, más forrásból nem.

A készülék általános egyszerűsége ellenére a Sony a hangképességek tekintetében is feltűnően furcsa döntést hozott. Röviden, a készülékből hiányzik a Bluetooth hangtámogatás. Az okos kijelzővel együtt a cég kiadott két vezeték nélküli fülest, a Pulse Elite wireless headsetet és a Pulse Explore wireless füldugót. A Pulse termékek az új vezeték nélküli PlayStation Link szabványt használják, és a "kézikonzol" hangját csak ezekre lehet továbbítani. Ha eltérő külső hangszórót szeretnénk használni, a 3,5 mm jack csatlakozót és egy vezetéket kell használnunk. Mindkét kiegészítő szinte azonnali hangátvitelre képes, a Pulse Elite pedig mindezt tömörítetlen formában közvetíti a gépről a fülünkre. A közlemény szerint a Sony audiofil-szintű hangélményt kínál, ezt pedig sík mágneses megoldással érik el.


Az eszközök MI segítségével szűrik majd a zajokat, így a túloldalon lévő játékos nem fog megzavarodni a háttérzajoktól.  Használatukhoz USB adaptert kell majd tenni a konzolba, de így akár PC-vel vagy Mac-kel is használhatóak lesznek. A Pulse Elite ára 150 euró lesz, míg a Pulse Explorer 220 euróért lesz beszerezhető. A készülékek vélhetően még idén megjelennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!