SG.hu

Komoly lépést tett a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlása felé

Az Egyesült Királyság szabályozói nem tartanak attól, hogy a verseny csökkenne a konzoljátékok terén.

A Microsoft nagyot lépett előre az Activision Blizzard megvásárlásáról szóló 69 milliárd dolláros tervében: a brit szabályozó hatóságok bejelentették, hogy a felvásárlás nem károsítja a versenyt. A brit versenyhatóságot nem a Microsoft igérete győzte meg, miszerint a Call of Duty még hosszú évekig elérhető lesz a PlayStation konzolokon, hanem az, hogy miután részletes információkat kapott a Call of Duty játékosok költéseiről, egyértelművé vált, hogy a sorozat Xbox-exkluzívvá tételével a Microsoft rengeteg pénzt veszítene. "A CMA vizsgálati csoportja frissítette előzetes megállapításait, és arra az ideiglenes következtetésre jutott, hogy összességében az ügylet nem eredményezi a verseny jelentős csökkenését az Egyesült Királyságban a konzoljátékok terén" - írja sajtóközleményében a CMA.

A szabályozó hatóság még mindig vizsgálja az üzlet felhőalapú játékokkal kapcsolatos részét, a végső ítéletet/döntést nem hozza meg április 26-ig. A Call of Duty tűnt azonban a CMA legfőbb problémájának, és úgy tűnik, hogy a Microsoft mostanra eloszlatta ezeket a félelmeket. A Microsoft emellett a felhőalapú játékfronton is igyekezett megerősíteni a védelmét: több kisebb versenytárssal is megállapodott, hogy garantálja, hogy játékai más szolgáltatásokon is elérhetők lesznek.

Nagy kérdés továbbra is az, hogy a Microsoft és a Sony közötti végleges megállapodás hogyan fog kinézni. Az Activision szóvivője korábban azt állította, hogy a Sony vezérigazgatója, Jim Ryan nem hajlandó tárgyalni és egyetlen célja az akvizíció ellehetetlenítése. Mivel ez az eredmény egyre valószínűtlenebb, úgy tűnik, a PS5 gyártójának nem marad más választása, mint a Microsoft 10 évre szóló Call of Duty-ajánlatának elfogadása. (A Microsoft hatóságnak küldött érvelése szerint a Sonynak 10 év bőven elég idő arra, hogy elkészítse saját Call of Duty-versenyzőjét, ha annyira aggódik a veszteség miatt.) Az Activision Blizzard-játékok, például a Diablo IV és a közelgő Black Ops folytatásának a Game Pass versenytárs PS Plus-on való elérhetőségének meghatározása kulcsfontosságú lesz.

A brit részsiker fontos, de a Microsoftnak még meg kell szereznie az európai és az amerikai szabályozó hatóságok jóváhagyását is. A befektetők azonban úgy tűnik, jobban várják az üzletet, mint valaha: az Activision Blizzard részvényeinek árfolyama a CMA bejelentését követően rekordmagasra emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #6
    Nevetséges ez az egész. Mindenkinek nyilvánvaló csak a döntéshozóknak nem, hogy ez a business nem kedvez a játékosoknak. Akármit is ígérgetnek meg mondanak. Sőt másoknak sem mert végén a Vulcan is megy a levesbe. Az aztán de jó lesz.
  • Vanek úr #5
    Volt valami hír valahol, amiben benne volt, hogy a PS-t vásárlók nagy része CoD-dal együtt vette a konzolját. És mivel a PS-en voltak exkluzív dolgok a CoD-hoz (az Xboxos és a PC-s kiadáshoz képest - talán valami skinek, meg fegyverek, meg a fene tudja, mik, amiket csak a PS-en voltak elérhetők), így mondhatjuk azt is, hogy a CoD miatt vették meg. Aztán persze biztosan voltak egyéb PS-exkluzív játékok is, amiket utána megvettek, de a fő itt mindig az, amivel együtt veszik. (Szintén jól fogyott még a Fifa-s bundle is, meg még 1-2 másik játékkal adott csomag is a Sony oldalán, de a CoD szintjét nagyon nem érte el egyik sem.)
  • Ellaberin #4
    És itt a pont, bár a COD egy érv lehet, de mindinkább az lesz a valós, ha a sony-nak nem lesz ki gyártson játékot.
    Csak úgy a semmiből nehéz lesz összeverbuválni egy COD szintű játék fejlesztésére alkalmas csapatot - még ha az a tíz év elég sok is.

    Nekem ugyanakkor nem a sony az érdekes, ha nem hogy a DX mennyire fogja kinyírni a Vulkan-t.
  • takysoft #3
    Mergers are bad. Always!
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "A PS-es tulajok nagy része a COD miatt veszi a konzolját." Szerintem nagyon kis részük és ők amennyiben más játékot nem vesznek a konzolra, akkor egy PC-s játékoshoz képest nem hoznak szinte semmit. Akinek meg nincs exkluzív konzolja, inkább nem fog CoD-ot meg CoD-os skineket venni, így még akár igazuk is lehetne. A probléma ott van, hogy nem feltétlen bevételmaximalizálás a cél, hanem versenytársak kinyírása pl., így valamilyen szinten megalapozottak a félelmek.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.03.27. 07:28:29
  • Vanek úr #1
    Hűha. Az indoklás része számomra kicsit érthetetlen...
    "hanem az, hogy miután részletes információkat kapott a Call of Duty játékosok költéseiről, egyértelművé vált, hogy a sorozat Xbox-exkluzívvá tételével a Microsoft rengeteg pénzt veszítene"
    Már miért is? A PS-es tulajok nagy része a COD miatt veszi a konzolját. Ha ez után Xbox exkluzív lesz, akkor nem PS-t fognak venni, hanem Xbox-ot. Innen nem hogy nem veszítenek pénzt, hanem még nyernek is az egészen. Vagy ennyire nem voltak ilyen módon képben a döntéshozók? Ennyire fel sem merült bennük ez a lehetőség?