16
 • Tetsuo
  #15
  Nem vészes. Mobiltelefont és autót is vesznek kinézetre vagy más, nem praktikus okból...
 • zola2000
  #15
  Annak egy kicsit drága hogy valaki poénból vegye meg mint a sokadik cucca, a 256gigás deck 549euró, azt 220ezer forintnak számolom.

  Az Xbox series S 104ezer forint és az 512gigás, a switch lite az 89ezer forint és még mindig belefér akcióban pár játék is hogy elérjük konzolokkal a 256gigás deck árát.
 • Tetsuo
  #13
  Nerdeknek egy újabb gadget. A PC-s handheldek mindig erről szóltak, legalábbis nekem.
 • zola2000
  #13
  Három világ, mivel handheld, és a pc játékok fejlesztésekor nem nagyon gondolnak arra hogy handheld módban is futhat a játék, ezért switch játékokkal ellentétben sokszor olvashatatlanul kicsi a betűméret decken.
 • Tetsuo
  #12
  "A steamdeck pedig ügyesen ötvözi a két világ minden hátrányát azok előnyei nélkül."
  Nekem is hasonló a véleményem.
 • asgh
  #11
  A PC játék piacra épülő konzol eleve fából vaskarika.

  A PC gaming lényege, hogy az upgradelhető hardverre mindig a csúcskategória képességeit maximálisan kihasználó tartalmat fejlesztenek. Így a PC gamer számára a hardver upgrade nem lehetőség, hanem kötelező. Ha megáll egy szinten, akkor a frissebb tartalomkínálatról is le kell mondania.

  A konzol ezzel szemben egy hosszú távra szánt hardver _szabvány_, aminél a tartalom minőségén csak optimalizációval lehet javítani. Ez olcsó és kiszámítható keretrendszert biztosít mind a játékosoknak, mind a fejlesztőknek, cserébe a grafikai (és nem játékélmény!) kompromisszumokért.

  A steamdeck pedig ügyesen ötvözi a két világ minden hátrányát azok előnyei nélkül: gyorsan elavuló, limitált képességű hardver optimalizálatlan tartalommal.
  Az egyetlen esélye a túlélésre, ha az eladások elérik a kritikus tömeget és onnnatól a kiadóknak megéri külön steamdeckre optimalizált verziókat kiadni játékokból. Ez nem teljesen esélytelen, hiszen Switch-re is megérte nekik AAA címeket portolni sokkal több szenvedéssel, de csak miután a Switch több tízmilliós eladásokat produkált.
  Ha viszont megjelennek a külön steamdeck portok, akkor az már nem egy handheld PC hardver lesz, hanem egy önálló konzol platform.
 • Vanek úr
  #10
  Csak egy apróságra hívnám fel a figyelmed: a Geforce Now nem egy platform. Gyakorlatilag az csak egy hardveres bérbeadás, amolyan cloud-os játékszolgáltatás. Vagyis arra nem tudsz venni játékot sem, hiszen a többi PC-s boltban megvett játékaidat tudod rajta játszani (Steam, Epic, Uplay, ...). Így onnan 'kikerülni' is csak úgy lehet, ha a játék készítői bizonyos jogokat megtagadnak a GN-t üzemeltető NVIDIA-tól. Vagyis azt továbbra is játszhatod az eredeti helyen megvett boltban (ha azt is meg nem tagadják a készítők), csak a GN-on keresztül nem érheted el, így a kártalanításnak tőlük sincs értelme.
 • Vanek úr
  #9
  "Nincs gyengülő vas, csak optimalizálatlan játékok."
  Szóval szerinted egy C64-re is meg lehet írni a COD-ot ugyanolyan minőségben, mint most, mert csak a játék optimalizálásával van gond. Bocsi, de azért ezen hadd nevetgéljek egy kicsit... :)
 • zola2000
  #8
  Jó, de a decket sokan azért vették mert switchre nem nagyon jelennek meg AA játékok, a stadia meg bezárt, geforce nowra meg hiába vesz meg valaki egy játékot kikerül a kínálatból akkor mégcsak nem is kártalanítják a vásárlókat stadiával ellentétben, mert elvileg megvan a pc verzió.

  PS vitára is remek indie játékok és visual novelek jelentek meg egészen 2021ig, sokan mégis elégedetlenkedtek mert nem azért vették a handheldet.
 • Andrevv
  #7
  Van egy saját bölcs mondásom: Nincs gyengülő vas, csak optimalizálatlan játékok. Szerencsere a jobb játékokat nem a nagy cégek gyártják, hanem néhány fejlesztő a "garázsban", na azokból sokkal több jelenik meg, úgyhogy a Deck sose fog elavulni egyhamar.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  https://old.reddit.com/r/SteamDeck/comments/zrmm62/witcher_3_complete_edition_kill_the_launcher_best/
 • Tetsuo
  #5
  Mondjuk a cikk félreérthető, mert nem derül ki végül is, mire hivatkozik, a Witcher hány fps. Felületesen olvasva 30-ra gondoltam - RTnélkül úgy elég [email protected] lenne ez a konzol.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.01.26. 11:39:08
 • pydy
  #4
  Ez nagyon egyszerű, nem kell olyan játékkal játszani rajta aminél az optimalizálásra annyi időt fordítanak mint amennyi időbe telik nekem ezt leírni ... Komolyan itt van a Gotham Knights - optimalitálatlan fos, ráadásul az elődje a Batman Arkham Knight nem csak hogy szebb a mostaninál, de jobban is futott az akkori hardvereken.
  A deck eddigi sikereit nézve viszont reménykedek benne, hogy alappá fog válni a fejlesztőknél, hogy legyen egy olyan preset ami deckre van optimalizálva.
  Számomra az elmúlt évek talán legjobb döntése volt, hogy beruháztam rá, igaz nem is elsődleges játékgépnek vettem, hanem inkább mint egy kiegészítő hardver az olyan játékoknak amiket inkább kézikonzolon játszanék kanapén fetrengve. És láss csodát, az elmúlt másfél hónapban töredékére csökkent az asztali használata.

  A két hét múlva érkező Hogwarts Legacy kapásból deck verifiedként jelenik meg, nagyon kíváncsi leszek mennyire tudja majd tartani a stabil 30fps-t. Ha meglesz itt jön be a másik nagy előnye a konzolnak, a cloud save :D
 • Vanek úr
  #3
  A hírben az van, hogy viszi 'rendesen', és nem mondta senki, hogy RT nélkül nézték. A részben magas beállítások jelenthetik azt, hogy ment az RT is, és ezért volt részben közepes a többi rész. Mivel erről nincs infó a hírben, így erre általánosítani nehéz lenne.
  Ettől függetlenül igen, a hír pont arról szól, hogy a konkrét hardveres cuccoknak ez a hátránya (a laptopoktól kezdve, a tableteken át, a telefonokig). A folyamatosan fejlődő hardverek mellett előbb-utóbb elavulnak. Ráadásul a konzolokkal ellentétben ezekre nem optimalizálnak annyira (mert nem tudnak), így nem is tudják majd teljesen kihasználni a benne rejlő lehetőségeket sem. De ezzel szerintem az emberek nagyobb része tisztában volt.
 • Tetsuo
  #2
  Hogy a Witcher 3-at sem viszi rendesen (RT nélkül), az azért durva.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #1
  "Azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a Deck mikor válik majd teljesen elavulttá, a fenti számok azonban azt jelzik, hogy erre nem kell majd sokat várni. "

  Hát ekkora marhaságot, szuper indie játékok százai jelennek meg évente, amiket 10 év múlva is vinni fog a Steam Deck, ha nem esik szét addigra.

  Van és lesz egy két problémásabb AAA, de itt is inkább az optimalizáció a gond.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.01.25. 18:46:32