Gyurkity Péter

Óriási büntetést kapott az Epic

Két súlyos vád kapcsán róttak ki méretes büntetést a cégre, ehhez további kötelezettségek társulnak.

Az Epic Games kapcsán az utóbbi hetekben arról számoltunk be, hogy hatalmas összegből fejleszt a cég, eközben azonban folytatódott az Apple elleni jogi csatározás, amely akár az amerikai legfelsőbb bíróságig is eljuthat. Most egy másik ügyben született döntés, ennek révén hatalmas összeget, 520 millió dollárt kénytelenek kifizetni kártérítésként.

A szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) jelentette be, hogy meghozták döntésüket, amelynek értelmében két fontos vád kapcsán találták bűnösnek a céget. Ezek a gyermekeket megvédeni hivatott Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) megsértéséhez kötődnek, a vállalat ugyanis számos eltérő felületet úgy alakított ki, hogy megtévessze a felhasználókat és további vásárlásokra ösztökélje őket, bár itt a véletlen kattintásoknak is komoly szerep jutott. Az állítás szerint több százmillió dollárt csaltak így ki a vásárlókból, hasonlóan ahhoz, ahogy a Google a Maps kapcsán kérte a felhasználókat további személyes adatok megadására, miközben erre nem is volt szükség – ez végül 391,5 millió dolláros büntetést eredményezett a nyomon követés miatt. Emiatt most 245 millió dolláros kártérítést kötelesek megfizetni, ez a pénz az érintett felhasználókhoz kerül vissza.

A másik tétel már 275 millió dollárra rúg, ez már közvetlenül a COPPA megsértésével kapcsolatos, a cég ugyanis nem védte megfelelő módon a fiatalkorúak személyes adatait, vagyis nem óvták meg őket a különböző online veszélyektől. A hatalmas összeg az FTC által eddig kiszabott legnagyobb büntetés, emellett viszont kötelező módon szigorúbb beállításokat kell majd alkalmazniuk a szöveges és hangos kommunikáció esetén, ezeket ugyanis alapértelmezett módon le kell tiltaniuk, elsősorban a kiemelkedően népszerű Fortnite alatt. Ez utóbbi összeg már az amerikai kincstárba vándorol majd, meglátjuk, hogy a lépésnek milyen eredménye lesz a gyermekek és tinik védelme terén.


A cég ezzel párhuzamosan régebbi játékokat távolít el, több jól ismert alkotástól búcsúzhatunk az online portálon. A hivatalos oldalon megtalálható részletes közleményben arról olvashatunk, hogy több, mint egy tucat régebbi, a megfelelő támogatás szempontjából nagyobb munkát igénylő címtől búcsúzhatunk hamarosan el, ezeknél ugyanis az online, többjátékos üzemmódot le fogják tiltani. Egészen pontosan arról van szó, hogy a fejlesztők által eddig biztosított támogatást vonják meg, vagyis az Epic Online Services katalógusából kerülnek ki ezen címek, aminek eredményeként a jövőben csak a harmadik fél által biztosított szervereken keresztül játszhatunk majd másokkal közösen. A lépés egy előnyt is hoz magával, ugyanis több esetben az egyjátékos, offline mód ingyenesen elérhetővé válik, bár ez már az adott alkotástól függ.

A listán több jól ismert név szerepel, ezek között megtalálható a Rock Band 1-3, az Unreal II: The Awakening, az Unreal Tournament 2003 és 2004, valamint az Unreal Tournament 3 is. A pontos feltételek eltérőek, a Battle Breakers például december 30-ig marad elérhető, a Rock Band 4 online többjátékos üzemmódja egyelőre megmarad a kínálatban, míg az UT 3 esetében ezt később ismét elérhetővé tennék, hiszen ez a sorozat legújabb, legfrissebb példánya – könnyen lehet viszont, hogy ez ingyenes ajánlatként jelenik meg újra. Tekintettel arra, hogy a játékosok jelentős része szívesen tér vissza a régebbi alkotásokhoz, számíthatunk a külsős, harmadik féltől származó szerverek felbukkanására, ez viszont jogi következményekkel járhat, már amennyiben a fejlesztők ellenlépésekre szánják majd el magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #3
    Ez a szöveges, és hangos letiltás eléggé mellé megy. Ma már más felületen, pl discord-n megy a trécselgés. Ergo, nem sok eredménye lesz ennek a tiltásnak...
  • Ender Wiggin #2
    de elég sok AAA listás játékot adtak ingyen az elmúlt évben. nekem, mint átlag usernek, ez számít...
  • Sir Cryalot #1
    Az egyik legszánalmasabb mértékben túlértékelt cég / microsoft öleb.