Gyurkity Péter

Játékoknál lassít a Windows 11

A legújabb verzió a játékoknál okoz gondokat, ezt most a Microsoft is elismerte.

A redmondi cég friss operációs rendszeréről nem is olyan régen írtuk, hogy eddig a felhasználók durván 15 százaléka áll át arra, bár a játékosokra koncentráló Valve ennél magasabb, csaknem 25 százalékos arányt mért. Kiderült azonban, hogy a legújabb verzió több hibával futott be, ezek többek között a játékoknál okoznak gondokat.

A Windows 11 22H2 eredetileg még szeptemberben bukkant fel, ezt követően pedig szinte azonnal negatív visszajelzések futottak be a felhasználók egy részétől, egyebek mellett a játékok belassulását emelve ki fő tünetként. Elsőként az nVidia grafikus kártyáit alkalmazó konfigurációk voltak érintettek a jelenségben, a cég viszont rögtön a Microsoftot jelölte meg bűnösként, azt hangsúlyozva ki, hogy az új GPU-debugger eszközök miatt tapasztalható a lassulás. Azóta új szoftveres meghajtókat tettek elérhetővé, a gondok azonban továbbra is velünk vannak, ezt pedig most végre a Microsoft is elismerte, hiszen saját támogatói oldalukon tették közzé a fontosabb tudnivalókat.

A most kiegészített oldalon arról olvashatunk, hogy egyes játékok valóban lassabban futnak az új verzión, éppen az említett, nem a végfelhasználóknak szánt eszközök aktiválódása miatt. Az érintett konfigurációkon egyelőre visszatartják a frissítést, amennyiben azonban már telepítettük azt, az adott játékok és alkalmazások frissítését ajánlják ideiglenes megoldásként – ez viszont nyilván az alkotás fejlesztőjétől függ, hiszen nem minden esetben elérhetők újabb verziók. Eközben azt is jelezték, hogy ők maguk is dolgoznak a javításon, ezért arra kérik a felhasználókat, hogy ne frissítsék manuálisan (a Media Creation Tool bevetésével) az operációs rendszert.

Az AMD esetében a cég nem észlelt problémákat, a felhasználók egy része szerint azonban a Ryzen-chipek is érintettek a jelenségben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TSImike #2
    De jó hogy sem Ryzen-em sem Geforce-om sincs. :D
  • Macropus Rufus #1
    https://sg.hu/cikkek/jatek/149126/a-jatekoknal-gyorsul-a-windows-11

    A betöltés gyors de a játék futtatása meg lassú? Akkor most gyorsultak vagy lassultak a játékok win11 alatt?

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2022.11.15. 11:54:28