Gyurkity Péter

Diszkriminációval vádolják a Sony platformját

A házon belüli légkör és a női alkalmazottak kezelése váltott ki haragot, a Sony ellenkezik.

A diszkriminációval kapcsolatos bírósági ügyek egyre gyakrabban fordulnak elő a játékipar területén, hónapokkal ezelőtt arról írtunk, hogy belharc hátráltatja az Activision-Blizzard munkáját, később pedig vizsgálat indult a cég ellen. Most a Sony van soron, amelyet hasonló vádak értek a munkahelyi légkör miatt.

Egy külsős beszámolóban olvashatunk az eddig elhangzott vádakról, amelyek az eredetileg tavaly novemberben benyújtott kereset kiegészítéseként jelentek meg. Akkor egy korábbi IT-biztonsági elemző kijelentései alapján indult el az ügy, a magyarázat szerint évek óta nem megfelelő módon kezelik a női alkalmazottakat, az időről-időre elhangzó megjegyzések pedig szintén ártanak a belső kohéziónak. A japán gyártó ügyvédei azt kérték a bíróságtól, hogy vessék el a keresetet, mivel abban semmilyen, konkrét esetre vagy gyakorlatra utaló jelet nem találunk, most azonban további alkalmazottak szólaltak meg, újabb részletekkel kiegészítve az anyagot.

Az egyik állítás szerint az előléptetések, a vezetői pozíciók betöltése terén előnyben részesítik a férfiakat, egy esetben például 70 férfit és mindössze 4 nőt interjúvoltak meg, miközben a nőkkel kapcsolatban a családi életükre vonatkozó megjegyzéseket tettek. Egy korábbi, külsős tanulmányban az egyensúly hiányáról értekeztek, míg a New York Times már 2018-ban beszámolt hasonló problémákról, szintén a női munkatársak által elmondottakra alapozva. Egy korábbi alkalmazott szerint a Sony nem képes kezelni ezen problémákat, ezek rendszerszintű gondok, amelyek számos munkatársat késztetnek a távozásra, legyen szó akár terhes kollégákról, vagy a HR-illetékesek reakciójának elmaradásáról.

Az ügy tehát egyelőre folytatódik, néhány héten belül újabb meghallgatásra kerítenek majd sort, a mostani beadványra építve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Remélem aki ennek tapsol az ( mint a pár balfasz a d2:r topikban:D) arról se feledkezik meg hogy a star wars-al mi történt / történik