Gyurkity Péter

Hatalmas kártérítést kap a Nintendo a hackerektől

Pontosabban a csoport kapcsolattartásért felelős tagjától, aki azonban még így is börtönbe kerülhet.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy, az elmúlt években meglehetősen nagy hírnévre szert tett csoport egyes tagjai börtönbe kerülhetnek, mivel az ellenük indított amerikai perben komoly lehetséges büntetési tételeket sorolnak fel. Eközben az eredetileg a kapcsolattartásért felelős személy megállapodott a Nintendo illetékeseivel, így méretes kártérítés kifizetésével menekül meg a másik ügy következményeitől.

A napokban közzétett részletes anyagban arról olvashatunk, hogy a kanadai illetőségű, 51 éves hacker a polgári peres eljárásban állapodott meg a japán gyártóval, ennek eredményeként pedig 10 millió dollárt fizet ki a cégnek, így ebben az ügyben gyakorlatilag megmenekül az ennél is komolyabb végkifejlettől. A Team Xecuter egykori tagja a vádak szerint hatalmas károkat okozott a japán óriásnak, mivel az általuk kifejlesztett és széles körben terjesztett kütyükkel lehetővé vált a beépített másolásvédelem megkerülése, ezt pedig a vásárlók kifejezetten illegális célokra vetették be, bár a vádlott eddig azzal védekezett, hogy ők pusztán a külsős fejlesztők dolgát igyekeztek megkönnyíteni, illetve az amerikai jogban meglévő, a személyes másolat elkészítését lehetővé tévő passzusokat követték, így tulajdonképpen nem követtek el törvénytelenségeket.

Az anyagban közzétett ítélet alapján a bíróságot nem igazán hatotta meg ez a magyarázat, így született most meg a fenti egyezség. Mindenképpen rossz hír azonban a Bowser néven ismertté vált hacker számára, hogy ettől még folytatódik a másik, a szövetségi kormány által indított eljárás, amelyben ennél is komolyabb tétellel, egy akár 10 évre szóló börtönbüntetéssel fenyegetik őt. Az ítélet egyelőre nem született meg, így a kimenetel továbbra is kérdéses, ám könnyen lehet, hogy végül valóban letöltendő büntetéssel kell szembenéznie, bár arról nem szól a hír, hogy a csapat többi tagja milyen potenciális következményekkel lesz kénytelen számolni.

Doug Bowser amúgy a Dominikai Köztársaság területén igyekezett elkerülni a pereket, ők adták ki később az USA-nak, hogy elindulhasson, illetve folytatódhasson a két ügy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Milyen kárt kell megfizetni? Sosem állapítható meg ténylegesen, hogy ha nem töri fel a cuccost akkor az aki egyébként használt rajta programot megvette-e volna az eredetit. Nyilván nem vette volna meg. Tehát kár nem is keletkezett. Csak azért használta a programot mert fel volt törve az eszköz és így ingyen volt. Ugyan ez a helyzet a torrenteknél is. Ha nem ingyen lenne nem vennéd meg. Aztán ennyi. Kár az nem keletkezik egyáltalán! Az ilyen perek nevetségesek. Egy csalás! Fiktív összegeket kitalálni, hogy ennyi káruk keletkezett, az nevetséges!
  • Tetsuo #2
    "Kárt". :-)