Gyurkity Péter

Börtönbe kerülhetnek a Nintendo-hackerek

A népszerű módosításokat áruló csapat egyik vezetője bűnösnek vallotta magát.

A Nintendo leginkább saját konzoljai, valamint az azokon futó játékok kapcsán szerepel lapunk hasábjain, nemrég például arról számoltunk be, hogy az online előfizetés két platformmal bővült ki. Most egy külsős modder-csapat került a hírekbe, miután annak egyik prominens tagja a bíróságon bűnösnek vallotta magát.

A napokban közzétett hosszabb írások a Team Xecuter 51 éves, kanadai illetőségű tagjára fókuszálnak, aki nemcsak hackerként tevékenykedett, hanem a csapaton belül a webes jelenlétért, a népszerűsítésért, valamint az eladásokért és a támogatásért volt felelős. A tavaly a Nintendo által elindított bírósági perben a gyártó azt kifogásolta, hogy a külsős fejlesztők olyan szoftveres és hardveres eszközöket tettek folyamatosan elérhetővé (és hirdették azok érdekes jellemzőit), amelyek lehetővé tették a konzolok beépített másolásvédelmének és DRM-funkciójának megkerülését, ezzel pedig a játékosok egy része a szokásos díjak megfizetése nélkül fért hozzá a készülékeken futó alkotásokhoz.

A csapat a maga részéről éveken át népszerűsítette saját megoldásait, azonban ennek során igyekeztek azt kihangsúlyozni, hogy a kütyük elsősorban azok dolgát könnyítik meg, akik a konzolokat általános célú eszközként szerették volna használni, vagyis nem kifejezetten a játékok védelmének megkerülése volt a cél. Ennek azonban ellentmond, hogy ez utóbbi kapcsán licencdíjat szedtek be, a promotálás során pedig számos alkalommal kiemelték a másolásvédelem elleni trükkök hatékonyságát, vagyis jól látható módon azok érdeklődésére számítottak, akik kifejezetten ilyen célból szerettek volna egy külső módosítást beszerezni. A Nintendo panaszában elhangzott, hogy a népszerű fejlesztésekkel dollármilliókra tettek szert, amit alátámaszt, hogy a most megkötött kompromisszumban a GaryOPA néven ismert személy 4,5 millió dollárt fizet a japán cégnek, emellett pedig legfeljebb 10 év börtönbüntetéssel néz szembe.

A kompromisszum révén a kanadai hacker 2 vádpontban ismerte el magát bűnösnek, cserébe a másik 9 pontot ejtették – utóbbiak között nemzetközi pénzügyi csalás is szerepelt, ami nyilván még komolyabb szankciókat vonna maga után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #7
    Ideje lenne már a bolygóról eltüntetni az összes szarrágó megacéget (igen, AZ ÖSSZESET). Nemsokára lesz is rá esélyünk ;)
  • vato loco #6
    Nálunk fel is mentik ha drogosan rendőrt öl, lásd: Császár Elődke.
  • traz #5
    "például szexuális bűnért kb életfogytiglani jár, míg gyilkosságért létezik halálbüntetés. Ez szerintem két szélsőség, egyik sem jó.

    Szerintem meg spéci ez pont jó volna... :D
  • zola2000 #4
    Attól függ hol, Norvégiában meg az aki kb 100 egyetemistát végzett ki kapott húsz évet nem börtönben hanem hotelben.

    Usában meg minden komolyabb például szexuális bűnért kb életfogytiglani jár, míg gyilkosságért létezik halálbüntetés. Ez szerintem két szélsőség, egyik sem jó.
  • YaniMan #3
    Kapott már vétkes 2 évet halálos, cserbenhagyásos gázolásért. Ezek szerint a szoftver máris sokkal értékesebb, mint az emberélet. Nem hiszem, hogy ez csak nekem viszket.
    (https://jogaszvilag.hu/napi/enyhitettek-a-cserbenhagyasos-gazolo-bunteteset/)
  • Zsoltee_a_bator #2
    Penzert arultak, es tobb tizmillio dollar beveteluk volt.. valami kovetkezmeny azert varhato
  • zola2000 #1
    Tíz év mert feltörték a Nintendot valahogy viccesen hangzik ... de nem az.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.11.07. 21:21:59