Gyurkity Péter

A Microsoft megvette volna a Nintendót

A japán cég azonban egyszerűen kinevette őket.

A Microsoft kereken 20 évvel ezelőtt mutatta be az első Xbox-konzolt, amely a 2001-es CES alatt debütált a nagyközönség előtt. A jeles évforduló alkalmából számos akkori szereplőt megszólaltattak, az egyik legérdekesebb történet pedig a Nintendo potenciális felvásárlásáról szóló sztori volt.

Az egyéb cégekkel való kapcsolattartásért felelős egykori vezető többek között elárulta, hogy Steve Ballmer annak idején elszánta magát a Nintendo felvásárlására. Az elképzelés szerint közös erővel jelentek volna meg a konzolok gyorsan bővülő piacán, ennek részeként a Microsoft a hardveres, a Nintendo pedig a szoftveres oldalért lett volna felelős, elsősorban arra hivatkozva, hogy a japán gyártó a hardver területén akkoriban nem állt valami jól. Ezt némileg alátámasztotta, hogy akkor dolgoztak a GameCube névre keresztelt fejlesztésen, amely azután az egyik legkevésbé népszerű megoldás címét érdemelte ki, a japánok részéről azonban nem tapasztaltak hajlandóságot az együttműködésre.

Ennél valamilyen harsányabb reakcióra találtak a tárgyalások során, a Nintendo ugyanis egyenesen kinevette az amerikai rivális képviselőit. Az egykori vezető elmondása szerint ezt úgy kell elképzelnünk, hogy több, mint egy órán keresztül győzködjük a másik felet, eközben viszont szinte végig nevetés a válasz, még azután is, hogy a felvásárlás helyett felajánlották a közös leányvállalat elindításának lehetőségét. A Nintendo tehát egyik opcióra sem volt vevő, dacára annak, hogy az általuk alkalmazott miniDVD-alapú megoldás szintén nem bizonyult ideálisnak. Az ő részükről (szokás szerint) nem hajlandók kommentálni a most megjelent írást, így kénytelenek vagyunk a Microsoft verziójára támaszkodni.

A két cég később több területen együttműködött, a Switch esetében bizonyos játékoknál volt példa közös munkára. A Microsoft ráadásul megszerezte a korábban a Nintendo partnerének számító Rare céget, ennek következtében egykor exkluzív címek vonultak át az Xbox-családra, lást Conkers Bad Fur Day, Banjo-Kazooie, illetve Perfect Dark.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)