SG.hu

Asterix & Obelix XXL Romastered

Kiadó: Microids
Fejlesztő: OSome Studio
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-2125 3,3 GHz-es vagy AMD FX 4100 3,6GHz-es processzor, Nvidia Geforce GTX 760 vagy ATI Radeon R7 370 grafikus kártya, 4 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i7-3820 3,6 GHz-es vagy AMD FX 8350 4,0 GHz-es processzor, Nvidia Geforce GTX 970 vagy ATI Radeon R9 390 grafikus kártya, 8 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Asterix & Obelix XXL 3, Asterix & Obelix XXL2
Kategória: 3D platformer

Újabb Asterix & Obelix videojátékhoz készült egy átfogó és rendkívül látványos feldolgozás a Microids közbenjárásával, ami korántsem lett rossz ugyan, de finoman szólva is feleslegesnek tűnik ahhoz mérten, hogy milyen magas minőségű stílustársak özönlik el manapság az ágazatot. Asterix & Obelix XXL Romastered játéktesztünk következik!

A feldolgozások korát éljük, ez nem is lehet vitás. Más kérdés, hogy míg bizonyos videojátékok esetében ez indokolt, addig sajnálatos módon rengeteg olyan esetről tudunk, amikor egy Remastered kiadás vagy indokolatlannak tűnik, vagy csak egyszerűen annyira alacsony minőséget érnek el vele a fejlesztők, hogy jobb lett volna talán csírájában elfojtani az újragondolás ötletét. Az Asterix & Obelix videojátékok esetében különösen rezeg a léc, hiszen annak idején is kifejezetten átlagos alkotások voltak.

Dacára az ismert képregényeknek és rajzfilmeknek – melyek valóban zseniálisak –, videojátékos formában soha nem sikerült megfelelő minőségű kalandokat készíteni a két gall történetéhez, ezért nem is igazán értjük, hogy miért feldolgozásokkal, és miért nem egy vadonatúj ötlettel próbálkoznak a jogtulajdonosok. Merthogy hiába fogadtuk kellemes nosztalgiával az Asterix & Obelix XXL Romastered érkezését, hiába tettük félre már az eredetit is közel 10 éve PlayStation 2 konzolon, ha létezik felesleges újrakiadás, akkor az OSome Studio műhelyében készült alkotás ennek a mintapéldánya lehetne. Pedig egészen jó dolgokat ki lehetett volna hozni ebből a részből!
Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Mindez annak ellenére is igaz, hogy a történet azért nehezen érdemelne Oscar-díjat, de azért a franchise jellegzetességei elviszik a hátukon az egyszerű körítést. Röviden annyi a cselekmény, hogy Asterix és Obelix egy szép napon elindulnak vadkanra vadászni a közeli erdőbe, majd némi bonyodalom és Dogmatix eltűnése után találkoznak egy római kémmel, aki korábban Cézár szolgálatában állt, de most fellázadt egykori uralkodója ellen, és felajánlja segítségét hőseinknek abban, hogy útmutatása mellett ott húzzák keresztül az ellenséges seregek számításait, ahol az nekik a leginkább fáj.

A két gall bár vonakodik a döntéstől, de miután a rómaiak ismét megtámadják falujukat, és elrabolják a lakókat, elhatározzák, hogy mégis felforgatják az egész Római Birodalmat, és addig menetelnek, amíg személyesen Cézáron nem tudják kiadni bosszújukat. A nagy kaland során meglepően sok és sokféle helyre eljutnak majd, de bárhová is mennek, mindenhol római katonák seregei állják majd útjukat, Asterixet és Obelixet azonban nem olyan fából faragták, akik megijednének egy kis bunyótól. Éppen ellenkezőleg!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A játékmenet terén az Asterix & Obelix XXL Romastered az előzetes reklámokkal ellentétben nem sokat változott, sőt mondhatjuk bátran, hogy szinte semmit sem. A középpontban ezúttal is a két hős bunyója áll, akikkel a legkülönfélébb kombókat sajátíthatjuk el annak érdekében, hogy minél hatékonyabb és látványosabb formában tudjunk szembeszállni az ellenséges csapatokkal. Egy az egy elleni küzdelem itt szinte soha nem lesz, a két gall mindig tetemes túlerővel néz majd szembe, de nagy szerencséjükre akad azért segítségük bőséggel.

Sok esetben ki tudják majd használni például a környezet adta sajátosságokat, a rengeteg gyűjtögethető sisak, pajzs, szorzó és egyebek mellett például érdemes lesz segítségül hívni a vadkanokat, amiket elég lesz megpofozgatni egy kicsit ahhoz, hogy sonkát dobálva visszatöltsék életerőnket. Emiatt különösebb kihívás nincs is a játékban, bár a több nehézségi fokozat miatt ez csak beállítás kérdése. Amit viszont nem lehet már beállításokkal javítani, az nem más, mint az irányítás és a kamerakezelés. Egészen érthetetlen, hogy ezeket a pontokat már annak idején is siralmasnak véltük, a felújított változatban azonban ugyanolyan rosszul működik, a helyzetet pedig a kontroller sem javítja túlzottan, bár így nem lesz olyan katasztrofális, mint ha billentyűzettel próbálkoznánk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az akciók azonban az Asterix & Obelix XXL Romastered esetében csak a játékmenet egyik oldalát fedik le, hiszen rengeteg ügyeskedés is vár majd ránk a szabadon bejárható pályákon, így csak rajtunk múlik, hogy mennyire használjuk ki a környezet adta előnyöket, és mennyire hagyatkozunk a gombok püfölésére. Sok esetben kutathatunk fel varázsitalokat – hiszen ez az elem nem hiányozhat egy ilyen játékból –, amivel emberfeletti erővel ruházhatjuk fel amúgy is nagy bunyós hőseinket, de lesznek majd pályarészek, ahol például valami ügyességi vagy logikai feladványt kell megoldanunk, sőt olyanok is, amikor hőseinkkel szánkó módjára csúszkálhatunk.

Ha tehát röviden kellene jellemeznünk, a végeredmény egy közepes 3D platformer lett a sorban, hiszen manapság tucatszám érkeznek a műfaj jobbnál jobb képviselői, elég csak olyan nevekre gondolnunk, mint a New Super Lucky's Tale vagy éppen a Yooka-Laylee. Ezek sem túl nagy nevek, de az élmény tekintetében mégis mindkettő sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a gallok megszépült kalandozása, ami azért nagy baj, mert minimális ráfordítással, egy kellemesebb irányítással, kamerakezeléssel és némi finomítással maradandó élmény is születhetett volna.

A készítők azonban másként gondolkoztak, és úgy döntöttek, hogy némi extra játékmóddal – melyekben gyakorlatilag önmagunkkal, illetve rekordjainkkal versenyezhetünk –, valamint a megszépült küllemmel mindent el lehet intézni. Szó se róla, a küllem egészen mai lett – erről azért pár sorral lejjebb bővebben is beszélünk majd –, de a legjobban mi a Tab billentyűre kihelyezett opciót élveztük a játékban. Az Asterix & Obelix XXL Romasteredben ugyanis ezzel a billentyűvel lehetőségünk lesz arra, hogy egyetlen gombnyomással váltsunk az eredeti és a felújított grafika között, amiben nagy örömünket leltük. Apróság ez a nagy egészhez mérten, de ha másért nem is, ezért bizony érdemes ránézni a végeredményre, hiszen megtehetjük, hogy Windows 10 alatt teljesen korabeli grafikával éljük át a játékot, ami a retro-rajongóknak maga lehet a mennyország.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Alapvetőn nem neveznénk csúnyának azt, amit a játékban látunk, de azért összességében vannak fenntartásaink a végeredmény kapcsán. Ha átváltunk az eredetire, nyilván azonnal rácsodálkozhatunk, hogy milyen sokat fejlődött a látvány, valóban szinte mindent újragondoltak a készítők, az animációkat, a textúrákat, nagy fejlődést mutat a végeredmény, de ha egy mai videojátékkal vetjük össze, már nem lehetünk ennyire elégedettek vele. Emiatt még jobban megkérdőjeleződött bennünk, hogy mekkora létjogosultsága volt ennek az újragondolásnak ebben a formában.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Ha nem is borzalmas, ellenben egyáltalán nem nevezhető jónak az irányítás terén az Asterix & Obelix XXL Romastered, ami kifejezetten rossz hír, hiszen a szebb küllem mellett ezen a téren vártuk tőle a legnagyobb előrelépést. Kontrollerrel egy kicsit ugyan jobb az összkép, de billentyűzettel neki se merjetek állni az őrült gallok terelgetésének, mert abból semmi jó sem sülhet ki.

Játszhatóság: Kifejezetten sok pálya és tartalom került a játékba, ezen a téren nem változott semmit sem a végeredmény, így akár 10-15 órát is kihozhatunk belőle, ha megfelelő nehézségi szintet választunk, esetleg szeretjük megdöntögetni saját rekordjainkat. Merthogy itt rengeteg lehetőségünk lesz majd erre, legyen szó akár gyűjtögetésről, akár a pályák teljesítésének gyorsaságáról.

Intelligencia, nehézség: Különösebb változást ezen a ponton sem tapasztaltunk a játékkal, így a tömegbunyók kedvelői biztosan gyorsan megszeretik majd, hiszen itt ahány ellenfelet látunk a pályákon, az rendszerint mind nekünk ront. Persze a szabadon kalibrálható nehézségi szint dönt majd arról, hogy a mesterséges intelligencia terén mennyire lesznek agresszívak a támadók, így érdemes ezen a téren módosítani, ha esetleg túl könnyűnek vagy nehéznek érezzük a végeredményt.

Hangok, zene: Nem ez lesz a játék erőssége, az biztos, hiszen alig van különbség az eredetihez mérten a zenék és a szinkronok terén. Mi legalábbis nem sokat érzékelünk belőle annak ellenére sem, hogy volt dolgunk az eredetivel.

Összegzés: Mindent összevetve az Asterix & Obelix XXL Romastered egyike a rendkívül felesleges újragondolásoknak. Százával vannak olyan alkotások, melyek jobban megérdemeltek volna egy hasonló feltámasztást, és bár ideig-óráig élvezetes lesz, valóban nagyszerű a régi és az új változat közti egygombos váltás lehetősége, de percek alatt ránk törnek majd az emlékek, hogy nemcsak a tartalmat, hanem azzal együtt a hibákat is feldolgozták a készítők. Ennél egy kicsivel komolyabban kellett volna venni ezt a munkát!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!