SG.hu

Stranger Things 3: The Game

Kiadó: BonusXP
Fejlesztő: BonusXP
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo E4400 2 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+ processzor, Nvidia GeForce 9600 vagy ATI Radeon HD 4670 grafikus kártya, 2 GB RAM, 1 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i3-540 3 GHz-es vagy AMD Phenom 9700 Quad-Core processzor, Nvidia GeForce GTX 750 vagy ATI Radeon R7 360 grafikus kártya, 4 GB RAM, 1 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Stranger Things: The Game
Kategória: beat 'em up

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Stranger Things filmsorozat élményét most egy minden téren múltidéző videojátékkal egészíthetik ki a rajongók, de biztosak vagyunk benne, hogy ez az interaktív kaland csak a legnagyobb fanatikusok körében arat majd osztatlan sikert. Játéktesztünkből megtudhatod, hogy miért!

Hihetetlen népszerűségre tett szert nagyon rövid idő alatt a Duffer testvérek által alkotott Stranger Things című televíziós sorozat – bár szerencsésebb esetében a websorozat jelzőt használni –, melynek nem véletlenül szavazott bizalmat a Netflix. A nyolcvanas évek hangulatát mesterien visszaidéző alkotásban egy unalmas amerikai kisváros életét ismerhetjük meg, ahol egyik napról a másikra hirtelen minden megváltozik.

Megmagyarázhatatlan események, természetfeletti dolgok, eltűnt gyermekek, különleges képességekkel rendelkező emberek és egy sor más érdekesség kapcsolódik a zseniális történethez, mely idén már a harmadik évadához érkezett, ennek apropójából pedig igencsak itt volt már az ideje egy videojáték elkészítésének. Bár a Stranger Things alapján a legtöbben talán egy Telltale-féle interaktív kalandot tudtak volna elképzelni korábban, a Netflix azonban egészen más elképzelésekkel bízta meg a BonusXP fejlesztőit, akik korábban már feldolgozták egyszer a sorozat univerzumát egy kifejezetten jól sikerült ingyenes mobiljáték részeként.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Stranger Things 3: The Game gyakorlatilag minden elemében annak a továbbgondolása lett, tehát hiába szerettünk volna egy horrorisztikus sci-fi kalandjátékot a franchise alapján, a készítők úgy döntöttek, hogy ugyanolyan múltidéző megoldásokhoz folyamodnak, mint maga a sorozat. Bár a koncepció valahol érthető, az viszont kevésbé, hogy egy unalmas, önismétlő, a Stranger Things univerzumához semmi extrával nem szolgáló, 16 bites megjelenésű pixelhalmazt miért engedélyezett a Netflix?

Noha ezzel a költői kérdéssel egy kicsit előrerohantunk, hovatovább alaposan össze is foglaltuk, hogy mi a baj a termékkel, ugyanakkor fontos már itt az elején tisztába tenni, hogy ezt az élményt mobilokon bármikor és bármilyen mennyiségben szívesen fogadjuk – ingyen letölthető formában, vagy párszáz forintért –, de PC-n és konzolokon több mint 10 ezer forintos árcédula mellett nem látjuk létjogosultságát. Pláne, hogy még rendes sztorit sem tudtak összehozni a fejlesztők, hiszen gyakorlatilag a harmadik évad eseményeit tálalják benne, éppen ezért nem is nagyon hoznánk szóba a cselekményt, nehogy kényes témát érintsünk a sorozat kapcsán. Legyen elég annyi, hogy ezen a téren nem csalódnak majd a rajongók, hiszen minden tekintetben a maximumra járatták a Stranger Things sajátosságait az alkotók, legyen szó akár az ismert helyszínekről, akár a kedvelt karakterekről, vagy a gyermekkorunkat idéző hangulatról, mely valóban csillagos ötösre sikerült.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Hogy akkor mégis mi a probléma a játékkal? Leginkább a lélektelenség az egyszerűség és a logikátlanság, hiszen az egésznek se eleje, se vége, rögtön beledobnak minket a sűrűjébe, és azon kapjuk magunkat, hogy Hawkins kisvároskájában ide-oda rohangálva még sok-sok óra elteltével is ugyanazok a monoton feladatok várnak ránk, mint az induláskor. Mindehhez pedig a játékmenetet is sikerült rendkívül leegyszerűsíteniük a készítőknek. Bár mindenhol beat em up név alatt szerepel a játék, mi azonban szívesebben neveznénk egy izometrikus nézetből átélhető, RPG-elemekkel is színesített akciózásnak, hiszen a pályák szabad felfedezése során – rendkívül idegesítő, hogy a kis területek között is tölt a program – döntött felső nézetből kalandozunk, gyűjtögetünk és akciózunk.

Összesen 12 ismert karakter kapott helyet a játékban, és mindegyikük saját képességekkel rendelkezik majd, ezáltal Mike például egy baseballütővel csapkodja ellenfeleit, Dustin mérgező spray-vel támad, Lucas pedig a csúzlizásban lesz nagyágyú. Mindegyikük rendelkezik másodlagos képességekkel, melyek gyakran feladatok megoldásához is szükségesek lehetnek, de egyébként nem sok értelme lesz váltogatni a hősök között, hiszen egyszerre csak legfeljebb ketten lehetnek a képernyőn, és nagy pozitívum, hogy közülük az egyiket kooperatív módban akár egy ismerősünk is irányíthatja.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A kérdéses kölyköket egyébiránt folyamatosan etethetjük és itathatjuk, ezzel visszatöltve életerejüket, vagy speciális képességükhöz szükséges energiaszintjüket, de ha eleget gyűjtögetünk, különféle hasznos tárgyakat craftolhatunk, melyekkel nemcsak gyerekcsínyeket hajthatunk végre, hanem meg is könnyíthetjük a dolgunkat a küldetések teljesítése során. Ha már ilyen sokszor szóba kerültek a feladatok, fontos elmondani, hogy a változatosság tekintetében nem nevezhetők kiemelkedőnek. Noha a körítés a sorozatra épülő sztori miatt kielégítő, de amint megkapjuk az irányítást, szinte kivétel nélkül kezdetét veszi a szüntelen ide-oda futkosás az 50 méterenként töltéssel megszakított pályákon.

Bár egy taktikus harcrendszerrel nagyot szakíthattak volna a készítők – a South Park: Stick of the Truth-ban látott megoldás például nagyszerűen működhetne itt –, azonban túl lusták voltak ennyi energiát beletenni a játékba, így a küzdelmek valós időben zajlanak, és semmiféle taktikai lehetőséggel sem szolgálnak, gyakorlatilag csak arról szólnak, hogy egységnyi idő alatt ki tud többször kattintani az egérrel. Bár védekezni tudunk, gyakorlatilag totálisan felesleges játékelem lett, akárcsak a legtöbb másodlagos képesség, melyeket gyakran csak akkor használunk, ha az adott feladat megköveteli.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Rendkívül nehéz egy direkt régi megközelítéssel megvalósított videojáték kapcsán a grafikai értékeket feszegetni, de a főként mobilos körökben nagy népszerűségnek örvendő pixel art megoldásokhoz viszonyítva sem tudnánk kimagaslónak tekinteni a játékot. A nosztalgiafaktor valóban a helyén van, tényleg olyan az egész, mintha 20-25 évvel ezelőtt jelent volna meg, de az idegesítően sok töltögetés vagy a gyakran unalmas és ismétlődő helyszínek miatt nincs szívünk maximális pontszámot adni rá ezen a téren.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A Stranger Things 3: The Game kezelőfelülete meglepően egyszerű, mondhatni letisztult, nagyszerűen hozzáigazították az egészet a billentyűzethez és az egérhez, nehezen lehetne problémás elemeket kiemelni a sorból, sőt mi több, inkább kellemesnek neveznénk az egészet.

Játszhatóság: Bár a történetnek a játékos feldolgozásban vannak hiányosságai, mondhatni csak pontokban érintik a küldetések a sorozatban látható eseményeket, és a feladatok változatossága is elhanyagolható kreativitásra utal, azonban tartalom azért jócskán van benne, így egy másik rajongó oldalán, a kooperatív módban azért kellemes élményekben lehet részünk. Sőt mi több, érdemes legalább egyszer végigélni a kampányt, hiszen ekkor oldódik fel az Eliminator mód, amivel ajánlatos még egyszer belecsapni az élménybe.

Intelligencia, nehézség: A mesterséges intelligencia terén egy nagy nulla a játék, amit magyarázhatunk azzal, hogy ezen a téren is a korabeli megoldásokat idézi, de 2019-et írunk, és más az ingerküszöbünk, mások az elvárásaink. Annak idején lehet, hogy örömet okozott kőbunkók ellen harcolni, de ma már azért minimális kihívást elvár az ember még egy retro megközelítésű alkotástól is.

Hangok, zene: Szintén a maximális múltidézés jegyében álmodták meg az alkotás hangjait és zenéit, de sem az effektek, sem a zenék terén nem sikerült túlontúl maradandó dolgot megvalósítaniuk. Sőt mi több, a hanghatások terén mintha többször is a Wolfeinsteinből loptak volna mintákat a készítők!

Összegzés: Mint a pontszámból is látszik, alapvetően nem lett egy rossz játék a Stranger Things 3: The Game, a múltidézés tekintetében egyenesen kiváló lett, de a minőség tekintetében hagy maga után kívánnivalót, és ha nem vagyunk rajongói a sorozatnak, akkor bizonyára a középkategóriát sem éri majd el a mércénken. Összességében azonban egy kellemes kis támogatás lett a harmadik évadhoz, de se több, se kevesebb annál. Ha ingyen, vagy fillérekért kínálnák, hibáit és hiányosságait könnyedén el is néztük volna neki, így azonban mi is egy kicsit szigorúbb bírálatnak vetettük alá, mert semmi olyan dolgot nem hozott, ami indokolná a magas árcédulát. Annak fényében pláne felháborító a dolog, hogy korábban hasonló minőségben kaptuk az ingyenes mobiljátékot is!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    A grafika kb. X-com első verziójára hajaz esetleg a GenderWar-ra. A film sem komolyabb ennél :D :D
    Mielőtt nekem estek: az első évad tetszett. A másodikra már csak 5 pontot adnék a 10-ből. A harmadiknál meg kompletten kivágnék egy teljese részt. Részenként 10 percet gond nélkül el lehetne felejteni és akkor sem változik semmit a sztori viszont nem kell a 8 rész...
    És nem tudják abba hagyni... Lesz 4. évad is....
  • ugh #4
    Igen ez alapjan donstd el aztan hogy akkor ez egy szar vagy valami kozepesen szorakoztato indi jatek.

    De a red dead redemption 2, 10-es meg 100-as ertekelesei melle viszont odabiggyszetette a nyugati sajtobohoc a nevet masfel ora jatekkal "neves" oladalakon.
    Pedig mint jatek, azaz tenyleg maga a jatek egy akkora kibaszott nulla, hogy egy kezdo indie csapat kirohogi.
    A "sajto" az nalam a megvett velemeny es a totalis dilettantizmus egy szinonimaja lett.
    Szoval azokhoz kepest e cikk szerzoje ipari tanulo.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.08.08. 12:26:49
  • nlght #3
    "cikkíró"?

    Na ne túlozzunk, egy vadblogger jobb tartalmat álít elő.
  • Montanosz #2
    nemcsoda ha soha nem merik kiírni a nevüket a cikkírók mint más hitelesebb hirmagazinokban :-D
  • Tinman #1
    "unalmas, önismétlő, a Stranger Things univerzumához semmi extrával nem szolgáló, 16 bites megjelenésű pixelhalmaz"

    "több mint 10 ezer forintos árcédula"

    "rendes sztorit sem tudtak összehozni"
    "lélektelenség az egyszerűség és a logikátlanság, hiszen az egésznek se eleje, se vége"

    "még sok-sok óra elteltével is ugyanazok a monoton feladatok várnak ránk"

    "a játékmenetet is sikerült rendkívül leegyszerűsíteniük"

    "Bár védekezni tudunk, gyakorlatilag totálisan felesleges játékelem lett, akárcsak a legtöbb másodlagos képesség"

    "idegesítően sok töltögetés vagy a gyakran unalmas és ismétlődő helyszínek"

    "mesterséges intelligencia terén egy nagy nulla a játék," - Majd adsz rá HÁROM csillagot az 5-ből, vagyis 6/10 re értékeled!!!

    "sem az effektek, sem a zenék terén nem sikerült túlontúl maradandó dolgot megvalósítaniuk. Sőt mi több, a hanghatások terén mintha többször is a Wolfeinsteinből loptak volna mintákat a készítők!" - De azért a 8/10-es értékelés ment rá!

    "korábban hasonló minőségben kaptuk az ingyenes mobiljátékot is"

    A legvégén pedig adsz rá 4 csillagot az 5-ből, vagyis 8/10-re értékeled, ami egy elég jó játék értékelése.

    Szóval, mi bajod van? Kinek kell ennyire kényszeresen megfelelned? A fejlesztőknek az ingyen kulcsért? Tényleg jobb belehazudni ezzel az értékeléssel az esetleges vevők szemébe?
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.07.28. 09:08:32