Berta Sándor

A Steam Machine ötlete halott?

A Valve régóta nem beszélt a Steam Machine gépekkel kapcsolatos terveiről. Ezt most megtette egy másik cég képviselője.

Kevin Wasielewski, az Origin PC nevű gyártó első embere a Consumer Electronics Show (CES) keretében kijelentette, hogy a Valve Steam Controller eszközét eddig többször módosították, de most már készen van. A gyártó a Valve egyik meghatározó partnerének számít a projektben és a játékpiac egyik legfontosabb szereplője. A cég az Alienware kötelékéből vált ki és lett a játék PC-k gyártójává.

A menedzser az értesülései alapján a Valve a márciusban, San Fransiscóban megrendezendő Game Developer Conference keretében mutathatja be az új terméket és ott árulhat majd el többet a további elképzeléseiről is. Wasielewski azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a Steam Machine gépeknek, mint önálló márkáknak gyakorlatilag alig lesz esélyük a piacon és magát a koncepciót is halottnak nyilvánította. Ennek oka, hogy időközben világossá vált: a hagyományos PC-k is tökéletesen megfelelnek erre a feladatra és belátható időn belül aligha fognak eltűnni.

A Valve 2013 szeptember végén jelentette be a Steam Machine koncepciót, majd 2013 októberében nyilvánosságra hozta a hivatalos specifikációkat is. A CES 2014 kiállításon bemutatott kínálat meglepte a rajongókat. Az viszont már tavaly májusban ismertté vált, hogy a gyártók nem igazán bíznak a Steam Machine sikerében és kérdésesnek tartották, hogy a gépek egyáltalán termelnek-e majd profitot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #31
    Az igaz, lásd android. (ami linux + érintős ablakkezelővel, aztán vannak rá vírusok)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.01.12. 14:30:05
  • Zero7th #30
    "a hagyományos PC-k is tökéletesen megfelelnek erre a feladatra és belátható időn belül aligha fognak eltűnni."

    Ezt egyébként mindenki, aki nem volt vállig Gabe seggében, megmondta előre már bejelentéskor...
  • Zero7th #29
    Az jó kérdés, hogy minek asztali gépbe laptop alkatrész, esetleg a zaj lehet szempont. Laptop alkatrészek általában csendesebbek.

    De a "már mehet egy laptop is" kitételt nem igazán értem. Ha választanom kéne két ugyanolyan árban lévő, hasonló teljesítményű asztali gép és laptop közt, akkor tuti, hogy az asztalit választanám. A "gémer laptop" a világ legnagyobb faszsága, egyesíti az asztali gépek és a laptopok összes hátrányát. Tényleg csak akkor használnék ilyesmit, ha nincs más választásom...
  • wraithLord #28
    Elég sokan használnak Linuxot, csak nem annyira mezei magánfelhasználók, hanem szerverek, szuperszámítógépek, programozók stb.

    De amúgy nyilván, ha elterjedtebb lenne, akkor több vírus is lenne rá (arra az illető disztribúcióra, amelyik elterjedt).
  • SirBubu #27
    hát ezekről a normál meg root-izés futtatás dolgokról gőzöm nincs, de a magam részéről azt az elméletet támogatom, hogy linuxra azért lényegesen kevesebb a vírus, mert nem sokan használnak linuxot

    aki komolyabban használ, az meg ért a géphez, így jó eséllyel szúr ki egy vírust, mondjuk rendellenes működés alapján

    ha a linux elterjedne (akár a valve segítségével), lehet hogy több lenne rá a vírus is
  • wraithLord #26
    Nem értek hozzá, de úgy tudom, az XBox-on előfordulhat vírus, pl. XBox Live-ről.
    PS-en sem kizárható, de nem jellemző.

    A Linux főleg azért nem szokott vírusos lenni, mert egyrészt minden program normál userként fut rajta (, és nem rootként), meg mert opensource, mindenki fejleszti, így könnyebb odafigyelni a kódra. A SteamOS is opensource lesz.

    (Mondjuk ez utóbbi hátrány is lehetne akár... De olyan, mint a Wikipédia. Bárki szerkesztheti, ezért ha valaki beleír valami baromságot, szinte másodpercek alatt valaki más reagál rá, és kijavítja.)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.01.11. 17:24:01
  • SirBubu #25
    " Na, most már PC is van, amivel nincs macera... :D "

    erre a SteamLinuxra, ha elterjedne, előbb-utóbb azért fel kéne hogy kerüljön szerintem valami antivirulencia, mármint ha netre van kötve

    és máris kezdődnek a komplikációk

    (amúgy XBO-ra meg PS4-re nincs vírus?)
  • wraithLord #24
    Én már igazából ott elvesztettem a fonalat, hogy SteamOS-re (Linuxra) nem is nagyon vannak olyan játékok, ami kihasználna egy mai, erősebb PC-t, így egy igazán drága Steam Machine-t sem.

    Hogy mi a fenének venne... Jó marketing, az ember segge alá van tolva valami, ami dizájnos, amit csak megveszel, bekapcsolsz, és már játszol is vele.
    Tök mindegy, milyen egyszerű saját magadnak építeni egy gépet, és felrakni rá egy oprendszert+steamet, az ilyesminek mindig volt piaca. A konzolosok is előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a konzollal nincs annyi macera. Na, most már PC is van, amivel nincs macera... :D
  • Sir Cryalot #23
    "obfuscation"
    The act or process of obfuscating, or obscuring the perception of something; the concept of concealing (...)
  • Shodan #22
    Mit tökölnek ezzel a baromsággal. Ez a koncepció már akkor halott volt mikor bejelentették.