31
  • zola2000
    #31
    Az igaz, lásd android. (ami linux + érintős ablakkezelővel, aztán vannak rá vírusok)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.01.12. 14:30:05
  • Zero7th
    #30
    "a hagyományos PC-k is tökéletesen megfelelnek erre a feladatra és belátható időn belül aligha fognak eltűnni."

    Ezt egyébként mindenki, aki nem volt vállig Gabe seggében, megmondta előre már bejelentéskor...
  • Zero7th
    #29
    Az jó kérdés, hogy minek asztali gépbe laptop alkatrész, esetleg a zaj lehet szempont. Laptop alkatrészek általában csendesebbek.

    De a "már mehet egy laptop is" kitételt nem igazán értem. Ha választanom kéne két ugyanolyan árban lévő, hasonló teljesítményű asztali gép és laptop közt, akkor tuti, hogy az asztalit választanám. A "gémer laptop" a világ legnagyobb faszsága, egyesíti az asztali gépek és a laptopok összes hátrányát. Tényleg csak akkor használnék ilyesmit, ha nincs más választásom...
  • wraithLord
    #28
    Elég sokan használnak Linuxot, csak nem annyira mezei magánfelhasználók, hanem szerverek, szuperszámítógépek, programozók stb.

    De amúgy nyilván, ha elterjedtebb lenne, akkor több vírus is lenne rá (arra az illető disztribúcióra, amelyik elterjedt).
  • SirBubu
    #27
    hát ezekről a normál meg root-izés futtatás dolgokról gőzöm nincs, de a magam részéről azt az elméletet támogatom, hogy linuxra azért lényegesen kevesebb a vírus, mert nem sokan használnak linuxot

    aki komolyabban használ, az meg ért a géphez, így jó eséllyel szúr ki egy vírust, mondjuk rendellenes működés alapján

    ha a linux elterjedne (akár a valve segítségével), lehet hogy több lenne rá a vírus is
  • wraithLord
    #26
    Nem értek hozzá, de úgy tudom, az XBox-on előfordulhat vírus, pl. XBox Live-ről.
    PS-en sem kizárható, de nem jellemző.

    A Linux főleg azért nem szokott vírusos lenni, mert egyrészt minden program normál userként fut rajta (, és nem rootként), meg mert opensource, mindenki fejleszti, így könnyebb odafigyelni a kódra. A SteamOS is opensource lesz.

    (Mondjuk ez utóbbi hátrány is lehetne akár... De olyan, mint a Wikipédia. Bárki szerkesztheti, ezért ha valaki beleír valami baromságot, szinte másodpercek alatt valaki más reagál rá, és kijavítja.)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.01.11. 17:24:01
  • SirBubu
    #25
    " Na, most már PC is van, amivel nincs macera... :D "

    erre a SteamLinuxra, ha elterjedne, előbb-utóbb azért fel kéne hogy kerüljön szerintem valami antivirulencia, mármint ha netre van kötve

    és máris kezdődnek a komplikációk

    (amúgy XBO-ra meg PS4-re nincs vírus?)
  • wraithLord
    #24
    Én már igazából ott elvesztettem a fonalat, hogy SteamOS-re (Linuxra) nem is nagyon vannak olyan játékok, ami kihasználna egy mai, erősebb PC-t, így egy igazán drága Steam Machine-t sem.

    Hogy mi a fenének venne... Jó marketing, az ember segge alá van tolva valami, ami dizájnos, amit csak megveszel, bekapcsolsz, és már játszol is vele.
    Tök mindegy, milyen egyszerű saját magadnak építeni egy gépet, és felrakni rá egy oprendszert+steamet, az ilyesminek mindig volt piaca. A konzolosok is előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a konzollal nincs annyi macera. Na, most már PC is van, amivel nincs macera... :D
  • Sir Cryalot
    #23
    "obfuscation"
    The act or process of obfuscating, or obscuring the perception of something; the concept of concealing (...)
  • Shodan
    #22
    Mit tökölnek ezzel a baromsággal. Ez a koncepció már akkor halott volt mikor bejelentették.
  • Sir Cryalot
    #21
    Az egész egy
    "half hearted" irányvonal annak érdekében hogy legyen mire mutogatniuk platform ügyben ("mi megpróbáltuk" ) , kevésbé legyen egyértelmű a microsoftos kötődésük,

    és függetlenebbnek ható pozícióból lehessen okádnia a sonyra gabe browellnek.
  • cateran
    #20
    Ne viccelj mar...mi a szosznek 1 "asztali" gepet venni laptop alkatreszekkel, ha ennyibol mar mehet 1 laptop is? Vagy rendes alkatreszekkel csak eppen out-of-date par evvel? $500-6000 kozott irtak a SM konfigokat, mondjuk az 500-as olyan is...a 6000-es meg...nem semmi, ha valakinek ilyesmire ennyi felesleges penze van...
    De pl ez:ALTERNATE - $1339
    CPU: Intel Core i5 4570
    Graphics: Gigabyte GTX 760
    RAM: 16GB
    Storage: 1TB SSHD

    enyhen szolva sem tunik jo ar/ertek aranyunak

    vagy ez:
    DIGITAL STORM - BOLT II - $2,584
    CPU: Intel Core i7 4770K
    RAM: 16GB
    Graphics: GTX 780 Ti
    Storage: 1TB HDD + 120GB SSD

    Bovebben
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2015.01.11. 15:20:42
  • wraithLord
    #19
    Egyetértek veled, hogy ha nagyon akarom, a gépemet átviszem a nappaliba, és a TV-n játszom kontrollerrel a fotelből. Vagy wireless hdmi-vel kötöm rá a TV-re, a gép meg marad ott, ahol van... Ez alap, mindenkinek ez jut először eszébe, és aki egyébként is játszik PC-n vagy csak PC-n játszik, az nyilván nem fog ilyet venni. Drága, nem szeretem a kompakt PC-ket stb-stb., de mindenekelőtt tök felesleges.

    Ez szerintem azoknak szól, akiknek nincs játékra használható PC-je (vagy egyáltalán nincs desktop gépe, hanem mindent tabletről meg okostelóról csinál), és nem is akar desktop PC-t. Viszont van konzolja, netán mindegyik konzol megvan, és emellett steam-en elérhető PC-s játékokkal is akar játszani. Vesz egy kompakt gépet, amire így vagy úgy fel van rakva a Steam (SteamOS vagy Windows és Steam) és steames játékokkal játszik rajta kényelmesen, mint egy konzollal. Tehát lesz mégegy "konzolja". Attól "konzol", hogy a rendszer, ami rajta van, csak arra használható, mint egy konzol. És úgy fogják használni, mint egy konzolt. Főképpen kényelmes, casual játékra.
    Persze tudsz rá rakni rendes rendszert, illetve egy kis hozzáértéssel teljesértékű oprendszert tudsz a gyárilag telepített, kissé átalakított rendszeréből csinálni, de aki ilyet vesz, az feltehetően nem fog, az előbb leírtak miatt.

    A Valve pedig azért erőlteti a Linuxot, mert ki szeretne állni a Linux gaming mellett. Ebben látja a jövőt.
    Én nem látom, és úgy látom, senki sem látja... :D Viszont a Valve erősen törekszik arra, hogy minél több játékkal lehessen Linux alatt játszani. HA a Steam Machine eléri a célját, akkor pedig a Linuxon játszható játékok száma méginkább nőni fog.
  • cateran
    #18
    Megneztem az Alienware Alpha es ROG GR8-at...hat a design marha jo, de basszus...Alienware:
    "Power Supply
    Alpha chassis with NVIDIA® GeForce® GTX GPU 2GB GDDR5"
    vs
    "Video Card
    Alpha chassis with NVIDIA® GeForce® GTX GPU 2GB GDDR5"
    :d profi...A GFX meg custom de az igy kb semmit sem mond...
    illetve
    "Operating System
    Windows 8.1 64 Bit, English, Exclusive Alienware Alpha Console Interface"
    vagy "Windows 8.1 or other editions available" + "ASUS recommends Windows" (ROG GR8)
    Hat ennyit a linuxrol...

    Amugy ugy latom kapnak 1 laptop procit, 1 laptop gfx-et, aztan hajra...utos nappali jatekelmeny lesz, ahogy kicsit meghajtva elparolog/elolvad az egesz...
  • Tinman #17
    Egy picit úgy érzem, hogy te és a Valve próbáljátok ketten beállítani ezt a gépet "konzolnak". Attól, hogy most az ágyban fekszem és ezeket a sorokat a lehető legnagyobb kényelemben gépelem a PC-men (wireless bill, HDMI->106 centi tv), attól ez még nem konzol. Attól lesz konzol, hogy van hozzá controller? Akkor jó, mert akkor ez is konzol, mert itt van mellettem az X360 controller, hogy Steam big picture módban csapassan a PC-re is megjelent konzolos játékokkal.

    A Steam Machine "stream" ficsörje, meg a hét vicce, főleg, ha azt mondom: wireless display.

    Sok hozzák fel azt is a téma kapcsán, hogy de hát a Win drága OS. Teljesen jogtisztán, legálisan, számlával 8.700 Ft-ért vettem a Windows 8 Pro 64 bit HU-t közvetlenül az MS-től digitálisan. Ezernyi akció, lehetőség és kedvezmény van, csak utána kell nézni. Ha pedig azt nézzük, hogy úgy veszünk egy PC-t, hogy azon lehetőleg legyen előtelepített OS, akkor bizony rádöbbenünk, hogy adott márka OS nélküli verziója alig 7-10.000 Ft-al olcsóbb, ami nem tétel, mert nem 1 évre veszünk OS-t.

    A lényeg, hogy nekem továbbra sincs elképzelésem arról, hogy ebből, hogy lesz akkora siker, akkora reform, mint anno a Steam volt.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.11. 08:57:51
  • Mertos
    #16
    Ennek a kezdeményezésnek szinte csak hátránya van, mert a leírtakon kívül még ott van negatívumként az hogy a DX sokkal szebb megjelenítést ad mint a Linuxos OpenGL. Ennek akkor lenne értelme ha olcsó lenne de így nagyon kérdéses az életben maradása. Mondjuk még meg sem jelent és szerintem nem is fog.
  • wraithLord
    #15
    A második idézet viszont már tényleg fárasztó... :D
  • wraithLord
    #14
    "Egyetertek Tinman kollegaval, nem igazan latom azt a piaci rest en sem"

    Én sem, de vajon mit lát ebben a Valve?
  • wraithLord
    #13
    Továbbra is mondom, aki Steam Machine-t vesz, az nem PC-t vesz, hanem egy "konzolt" (ami PC), ami steames játékok futtatására való. Nem filmnézésre, nem netezésre (mondjuk azt is lehet vele, de a konzolokkal is). Az már egyéni probléma, hogy aki leszedi róla a SteamOS-t, és PC-nek használja, az minek vett olyat, mikor egy csomó más alternatíva is létezik erre, pl. amit te is mutattál, és sokkal olcsóbb is lehet.

    Kérdés: van-e piaca ennek. Van-e értelme annak, hogy valaki Steam Machine-t vesz drágán azért, hogy Linux alá írt steames játékokkal tudjon játszani? Mert ha van, akkor el fog terjedni a Linuxra is fejlesztett játékok száma, így én is több játékkal tudok Debianon játszani. Anno a hozzáértők magát a Steamet is halott ötletnek tartották. Mégsem lett az.
  • cateran
    #12
    Azert az elegge onszivatas, ha valaki preferalja a SteamOS-t ("Férj hozzá a Steam majdnem 3000 játékból és szoftverből álló katalógusához otthoni továbbítással.") a Windows-zal szemben, amin a steamhez is ES minden mashoz is siman hozzaferhet. Nem azert, mert a Win olyan ubefasza, hanem mert a SteamOS erosen limites..
    Ez kulonosen tetszik:"Minden Windows és Mac játékodat játszhatod a SteamOS gépen is. Csak kapcsold be meglevő számítógéped és futtasd a Steamet, ahogy szoktad, SteamOS géped pedig továbbítani tudja ezeket a játékokat az otthoni hálózatodon át egyenest a TV-dre!"
    Ezert aztan marhara megeri beruhazni egy ilyenre...Egyetertek Tinman kollegaval, nem igazan latom azt a piaci rest en sem
  • wraithLord
    #11
    Minek rakjam fel a SteamOS-t? Egy sima Debian Steam klienssel (ami indulásnál automatikusan teljes képernyőben feljön). Már fent van a Debian és a Steam kliens is a gépemen...

    Te nem érted mit mondok. Ez egy "PC-konzol" (nem konzol, csak úgy hívják, nehogy megint leírd), ami ugyan egy IBM PC kompatibilis platform (sima PC), de gyárilag felpakolják rá a SteamOS-t, amin steames játékokkal lehet játszani. Persze, ha valaki olyan vesz ilyet, aki leszedi róla, az nem fog tudni rajta steames játékokkal játszani. :D Hacsak nem rakja vissza, vagy nem rak rá Windows-t és arra Steamet. :D

    Ilyesmit egy csomó más fejlesztő is csinál, de csak a Steam Machine-ek jönnek gyárilag telepített SteamOS-szel. Pl. ott van az Alienware Alpha, ami előtelepített Windows 8.1-gyel és Steammel jön. Majdnem ugyanaz, csak nem SteamOS van rajta... :D

    Nem gondoltam, hogy ezen fogok rágódni még mindig, hogy "de ez egy PC, nem érted?..." Nekem az a gondom, hogy vajon ha megjelennek a hivatalos Steam Machine-ek, el fog-e terjedni a Linux, mint játékplatform... Attól nem fog elterjedni, hogy veszel egy gépet (PC), és felrakod rá a SteamOS-t. Mert ezt eddig is meg lehetett csinálni. Eddig is lehetett Linuxra Steamet rakni.

    Az viszont már előrehaladás, hogy azzal jöttél. hogy milyen rohadt drága lesz egy Steam Machine. Egy újabb problémát vetettél fel a Linux mellett...
  • Tinman #10
    Ezek szerint mégsem tudod.

    Még 1x: Ez egy szaros PC. CPU, GPU, RAM, MB, HDD/SSD, BIOS. Azt teszel rá amit akarsz. Vannak már kint Steam Machine PC-k, nézz utána vagy egyszerűen tegyél fel te a PC-dre egy Steam OS-t. U.a., vice-versa.

    "Legyen egy kütyü, amivel semmit nem kell csinálni, csak megveszi, kibontja, ráköti a TV-re meg a netre, a lebutított Steam klienssel megveszi, amivel játszani akar, megvétel után egy kattintás, a játék települ, és máris lehet játszani... "

    Ilyen már van, úgy hívják konzol és JÓVAL olcsóbb, mint a Steam Machine, ráadásul még exclu címek is vannak rá.

    "Máshol ez nem gond..."

    Hát ez az! Ahol van dögivel rá keret, ott vagy vesz konzolt a kényelmes user és mellé tesz rá, hogy mennyiért veszi a digitális vagy dobozos konzol címeket, vagy összerakat egy high-end PC-t és azzal tolja.

    A Steam Machine semmilyen piaci rést nem fog betömni, mert az a rés, csak a Valve fejében létezik.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.10. 22:18:07
  • cateran
    #9
    Custom OS, 1000 eves hir
    "Buherálhatom ezt a konfigurációt? Futtathatok rajta más operációs rendszert? Módosíthatok a hardveren? Telepíthetek saját szoftvert? Építhetek belőle robotot?
    Persze."

    Konzolosok mi a banatnak vennenek ilyet? Filmnezeshez/netezeshez/etc meg toredekaron lehet joval kisebb, de teljesitmenyben azert meg messze jo pc-ket venni.
    1 gyors pelda mire is gondolok
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2015.01.10. 22:17:21
  • wraithLord
    #8
    Tudom, hogy PC (mintha írtam is volna - irónia), de szerintem, aki ilyet vesz, nem fogja (/tudja) leszedni róla az eredeti OS-t... Szerintem ez nyilvánvaló. Aki igazi PC-s, az normális PC-t rak össze magának. Én legalábbis nem vennék ilyet, csak a hasznát élvezném, hogy Linuxon is tudok játszani bármivel. ...Persze, amennyiben eljön ez az idő, amit nem hiszek...

    Az OpenGL is fejlődik, a Mantle is jön Linuxra (sok fejlesztő használja már), ami még inkább megkönnyíti a fejlesztők életét... A DirectX 12 elvileg nem lesz rossz, de az marad "WIndows-exkluzív".

    Szerintem ez az izé nem a PC-s világnak szól, hanem olyanoknak, mint a konzolosok. Legyen egy kütyü, amivel semmit nem kell csinálni, csak megveszi, kibontja, ráköti a TV-re meg a netre, a lebutított Steam klienssel megveszi, amivel játszani akar, megvétel után egy kattintás, a játék települ, és máris lehet játszani... Olyan országokban lehet sláger, ahol Youtube videókban mutogatják, hogy milyen badass custom PC-ket lehet építeni... :D Én "pelenkás" korom óta magamnak építem a PC-ket... (Szerintem nem vagyok egyedül.) Miért? Mert úgy olcsóbb. (Meg persze igényekhez lehet szabni, érdekesebb stb.) Máshol ez nem gond...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.01.10. 21:58:03
  • Tinman #7
    1. Ez egy PC, csak kisebb.

    2. Van már és volt is már ilyen nem is egyféle! (Egy időben használtam Foxconn nettop PC-t indie játékokra és 1080p bambulásra a desktop gépen mellett, aztán beláttam, hogy a HDMI kábelt kell csak kulturáltan elhúznom a tévéig, onnantól nem volt szükség másik gépre. Ha rám szakadt volna a bank, nyilván komolyabb "kis" PC-t is vehettem volna, mert volt és van is...)

    3. Ez egy PC, x86 alapon. Az, hogy a Valve a saját kókány OS-vel szeretné, hogy adják a gyártók az egy dolog. Te meg tehetsz rá Win7-et vagy 8-at, mert ez csak egy szaros PC.

    4. ... és pontosan itt bukta be a Valve már az 1. percttől, mert SEMMI újat nem adnak ezzel a PC világnak, maximum egy érdekes controllert, amit meg azért nem biztos, hogy lecserélnek a PC gamerek, mert teljesen jól elvannak a wired/wireless X360 controllerrel, de megoldható már az X1-es is.

    5. Linuxra azért nem szívesen fejlesztenek komolyabb címeket, mert nincs DirectX API. A DX nem az ördögtől való, hanem egy baromi hasznos API, mely nélkül a programozók élete sokkal nehezebb lenne.

    6. Volt szó a Steam Machine áráról is már... VICC. Nem véletlenül, ha mindenből kisebb kell, mely ráadásul nem is termelhet annyi hőt azt nem is annyira olcsó megoldani.

    7. Minél kisebb egy "erőgép", annál zajosabb. A jelenlegi desktop gépem "zaját" elnyomja a tv-m halk "műszerzaja". Innentől nekem ez a szint, ha ennél zajosabb egy gép, az skip/kuka/del/ban/purge/killitwithfire.
  • Tinman #6
    Ez most irónia volt?

    Exkluzivitás? Egy x86-os platformon? :-D
  • wraithLord
    #5
    "Erről kérném ki inkább a véleményemet egy hozzáértőtől..." - Érdekesre sikerült mondat... :D

    Erről kérném ki inkább egy hozzáértő véleményét...
  • wraithLord
    #4
    Most komolyan azért nyilvánította halottnak, mert a PC nem halott? Elég agyhalott megközelítés. A sok agyhalott embernek minden szart el lehet passzolni, szóval ez nem érv.

    A Steam Machine-ek lényege, hogy egy játékra kihegyezett, Steam Big Picture-ös előtelepített Debian lesz rajta (SteamOS-nek nevezve), és az egész gép a kompaktsága miatt akárhol elhelyezhető a lakásban (itt a nappalit szokták felhozni... :D), ezzel megkönnyítve a PC-s játékokkal kényelmes körülmények között játszani kívánó emberek életét.
    És a linuxos alap különbözteti meg minden más hasonló koncepciótól (Pl. attól, amivel most az Alienware jött). És igazából pont itt lehet a bibi is, hogy a Steam Machine-eken Linux fut majd, és arra jelenleg annyira nem fejlesztenek játékokat. A Valve igyekszik minden játékát Linuxra is portolni, illetve még van néhány cég, aki Linuxra is feljeszt ezt-azt.

    Viszont én örülnék legjobban, ha végre elhagyhatnám a Windowst, mert Linuxra is kiadnak minden játékot... Erről kérném ki inkább a véleményemet egy hozzáértőtől, és nem arról, hogy miért hülyeség ez a "nappaliba való kompakt, előtelepített PC" koncepció, mert szerintem bárki/mindenki ilyen érveket hozna/hozott fel ellene kapásból...
  • KaOz
    #3
    Való igaz.
    Esetleg ha helyette a HL 3-at jelentenék be, több lenne a profit
  • Daell Drow
    #2
    Ha esetleg melle bejelentik a Half-Life 3-t, es hogy fel ev exkluzivitast elvez a machinen akkor sikeres lesz :)
  • Bulics
    #1
    Mondjuk azért a Kontroller jöhet.