Ötvös Tibor

Az év eddigi legjobb játékai


Meglepetésre az összesített listák alapján idén eddig a kisebb alkotások taroltak, a legjobbak tízes listáján alig akad nagyobb cím.

A legrosszabbak után most nézzük, melyek voltak a kritikai pontszámok összesítései alapján 2014 eddigi legjobb alkotásai (pontosabban melyek tetszettek legjobban a kritikusoknak, mert természetesen ez még nem jelenti, hogy ezek mindenki számára a legjobbak lennének). Meglepetésre viszonylag kevés nagy cím, blockbuster szerepel rajta és jóval több az apróbb, a többség számára talán teljesen ismeretlen játék.

Itt van mindjárt a tizedik, a Steins;Gate, melyről életemben most hallottam én is először. Pedig a programot a legtöbben a kategóriája legjobbjának tartják (vizuális novella) és ezúttal nem csak a kritikusok hanem a játékosok is ezt gondolják. Szóval valószínűleg hamarosan mégis be kell szerezni. A kilencedik helyen a Titanfall szerepel, mely 28 pozitív kritika mellé csak egy semlegeset szedett össze. A játékosok között már jobban megoszlik a dolog: 201 pozitív, 69 semleges, 142 negatív.

A Year Walk a Simogo alkotása és egyben az év egyik legjobb horror-FPS-e is. A programban több dimenziót járhatunk be, ám viszonylag rövid az egész... ám valahogy ez is előnyére vált az alkotásnak. Érdemes kipróbálni. A hetedik helyen ismét egy blockbuster, a Diablo III: Reaper of Souls áll, mely az egyébként remek alapjáték jól sikerült kiegészítője.

A TowerFall Ascension egyetlen személy alkotása, mely azonban meghódította a világot. A kimondottan multira épülő játékot sokan minden idők egyik legjobbjának tartják a saját stílusában, így szintén érdemes kipróbálni. A Hearthstone: Heroes of Warcraft egy ingyenesen elérhető kártyajáték, mely természetesen a népszerű Warcraft világában játszódik.


Sajnos hazánkban nem túl népszerű a baseball, mint sport, így talán sokan most hallanak először az Out of the Park Baseball 15 játékról. Pedig a fejlesztő Out of the Park Developments minden idők egyik legjobb sportjátékát alkotta meg, melyben nem csupán a mérkőzéseken kell helyt állni, hiszen maga az alkotás a menedzseri feladatokra helyezi a hangsúlyt.

Most pedig érkezzenek a dobogósok. A legalsó fokot az Astebreed foglalja el, mely egy vérbeli shoot'em-up, ami sajnos elég rövidre sikeredett. A második pozíciót a Dark Souls 2 szerezte meg és feltehetően az év végi listán is hasonló előkelő helyezést tudhat majd a magáénak, hiszen a 90-s átlagot nehéz lesz felülmúlni. Az aranyérmet pedig a Kentucky Route Zero - Act III címet viselő kalandjáték foglalja el.

Most már csak az a kérdés, hogy a 2014-ből megmaradt 6 hónap alatt milyen alkotások érkeznek, melyek befolyásolhatják ezt a listát. Ha tippelnünk kell, akkor az Alien: Isolation, Dragon Age 3, Sid Meier's Civilization: Beyond Earth és a The Evil Within is ott lesz a végső összesítésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    lassan vége az évnek, kée frissíteni a listát. és ha lehet a platformokat külön, mert nekem, mint PC-snek tök érdektelen, hogy milyen egy-egy Xboxos szar.
  • Zombee #4
    Valami olyasmi lehet, mint a kaland/szerepjátékok feleletválasztós beszélgetős részei. Vagy valami hasonló. Tipikusan japán műfaj, szerintem máshol ilyen nincs.
  • Zombee #3
    Attól még lehet jó a játék. Foci sincs itthon, mégis sokan szeretik a FIFA sorozatot.
  • KopaszIsten #2
    Mi az a vizuális novella?
  • Fregat #1
    Te jo eg aki ezt a listat osszealitotta az nemnormal az egyszer biztos. Ez egy USA top 10 vagy mi a banat? Baseball nem , hogy hazankban de egesz europaban sehol sincs, a listan szereplo jatekok fele meg 1 perc jatekidot sem erdemelne meg .