Ötvös Tibor

A legkiábrándítóbb befejezések


A legjobb játékok között is akad olyan, mely befejezése nem méltó az előzményekhez. Most ezeket próbáltuk összegyűjteni.

Ha emlékeim nem csalnak legutóbb a Mass Effect trilógia befejezése(i) verték ki a biztosítékot a rajongóknál, ám meglepetésre a BioWare komolyan odafigyelt eme reakciókra és próbáltak változtatni a dolgon. Persze még most sem tudta mindenki elfogadni, de ez mindenképpen becsülendő lépés volt a fejlesztőktől. Mások azonban nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal és a néha olyan befejezést rittyentenek az amúgy viszonylag korrekt játékuk végére, hogy tönkre vágják az addigi élményt. Figyelem, a továbbiakban a játékok végéről lesz szó, így mindenki csak saját felelősségre olvassa el!

Elsőnek itt van mindjárt a Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy, mely azonban nem a készítők miatt lett olyan, amilyen. A videón épp azt látjuk, ahogy a főhős, Nick Scryer hirtelen elkezd emlékezni mindenre, majd egy "gondolattal" leszed az égről pár helikoptert. Akkor jöhet a végső konklúzió... azonban helyette csak egy To be continued... felirat vár minket. A fejlesztők annyira bíztak a sikerben, hogy szimplán nem készítették el a végét, hanem úgy tervezték, hogy majd a folytatásban iszik tovább a szálat.


Számomra a Kane & Lynch 2: Dog Days a tipikusan túlértékelt alkotások csoportjába tartozik, ám a befejezés mindent alulmúl. Az elég elborult és brutális játékmenet után nagyon komoly csalódást jelent, hogy pár lövés után a két hős felszáll a repülőre és simán elrepülnek, komolyabb csata nélkül. És ha már nem túl jó programokról van szó, akkor érdemes kitérni az Aliens: Colonial Marines végére, melyben hősünk egy kicsit bújócskázik a Xenomorph-királynővel, majd "beszélget" kicsit Weylanddal és Bishop letölt minden adatot. De hogy mi az a minden, azt már nem tudjuk meg.

A Rage vége is eléggé megosztja a rajongókat, ám itt is több az ellenző, mint a támogató. Karakterünk, a Túlélő elér a Fővárosba, hogy társai segítségével végre sereget toborozzon és a többi túlélővel visszavágjanak az Authority csapatainak. Mindez meg is történik, a felszínre érkező Arkok ki is nyílnak... majd jön a stáblista. A Dead Rising utolsó képkockái inkább viccesek, mint idegesítőek. Számos újrakezdés, zombis harc és szitkozódás után végre felbukkan a megmentésünkre érkező helikopter, ami azonban lezuhan és Frank ott marad a pláza tetején, egy rakás felé közeledő zombival.


A Killzone 3 rendelkezik talán a legbrutálisabb befejezéssel, hiszen Helghan-t, egy egész bolygót robbantanak fel, hogy minket kinyírjanak, ám mi megmenekülünk, több milliárd ember pedig meghalt. Természetesen nem maradhat ki a Mass Effect 3 eredeti lezárása sem, melyet a fenti trailerben lehet megtekinteni. A végére maradt a Star Wars: Knights of the Old Republic 2, mely egyébként egy remek játék, de atyaég, mennyit dumálnak a végén! Ahelyett, hogy megmutatnák, mi is a végkifejlet, egy nagyon hosszú monológot ad elő Kreia arról, mi fog történni társainkkal a kalandunk után.

Természetesen maradtak ki játékok, ám ezekről már korábban is beszámoltunk. Nincsenek illúzióink, lesznek akik szerint minden fenti befejezés úgy jó ahogy van. Ez a felsorolás azonban a saját véleményünkön alapul és várjuk az olvasói meglátásokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    "A Dead Rising utolsó képkockái inkább viccesek, mint idegesítőek."
    miért idegesítő? Nem egy olyan film van, aminek a végén mindenki meghal.
    Ott van mindjárt a 2004-es Holtak hajnala. Mi a gond azzal, ha a rossz nyer? Nincs meg a katarzis vagy mi a fene?
  • Lacee86 #3
    Nekem anno a San Andreas végjátéka volt csalódás, főleg a Vice City finiséhez képest.
  • Ender Wiggin #2
    AC Brotherhood, AC Revelations, AC III...
  • takysoft #1
    Deponia befejezése is kritikán aluli volt.
    Meg a Brothers is lehetett volna kevésbé szomorú. Bár az legalább szép. Oda vhogy beleillett