Ötvös Tibor

Beteg játékosokon segítenek a Special Effect munkatársai


A különböző izomsorvadásos betegséggel rendelkező játékosok számára nyújt segítséget a Special Effect.

Mindössze 4 éves volt Lee Knight, mikor spinális izomatrófiát (gerinc eredetű izomsorvadás) diagnosztizáltak nála. Ez a ritka öröklődő betegség az idegsejtek pusztulását okozza, ami izomgyengeséget, sorvadást idéz elő a kapcsolódó izmokban. Knight szerette az atlétikát és a focit is, ám 11 éves korára már képtelen volt hódolni kedvenc időtöltésének. 12 évesen már tolószékbe került és új elfoglaltságot talált magának: a videojátékokat.

Azonban a betegség hatására ez a szenvedélye is évről évre nehezebben volt elvégezhető. Mára Knight a jobb kezének egyetlen ujját képes mozgatni, ám a Special Effect szervezetnek köszönhetően a mai napig képes élvezni a játékokat. A 2007-ben alapított jótékonysági szervezet ugyanis egyetlen célt tűzött ki maga elé: minden beteg ember számára élvezhetővé tenni a játékokat.


Ehhez pedig folyamatosan figyelik a náluk jelentkező betegeket, akik számára egyedi kontrollereket terveznek és építenek meg. Ezeket aztán a páciens állapotának esetleges romlása esetén tovább fejlesztik és állítják a megváltozott képességekhez. "Mindenki teljesen eltérő fizikai képességekkel bír" - állítja Mark Saville, a cég kommunikációs menedzsere. "Egyes esetekben mozognak az ujjak, de nincs elég erő a kontroller megtartására. Mások csak limitáltan mozgatják a hüvelykujjukat. Megint mások pedig semmilyen mozgásra nem képesek, mindössze a szemüket felett rendelkeznek kontrollal."

Éppen ezért mindenki számára teljesen egyedi kontrollereket kell készíteni és alkalmazkodni ahhoz a mozgáshoz, ami az ügyfél képes elvégezni. Az "alapanyagot" a vezérlőhöz egyébként a Mondelez International adja, az egyedi kialakítást végzi el a 11 fős Special Effect. A neten mindenesetre számos hálálkodó játékost látni, akik számára ez egy álom megvalósulását jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!