Ötvös Tibor

Kevés minőségi játékot kapott eddig Pókember

Pókember meglepően kevés minőségi játékadaptációt kapott, ám a Batman: Arkham sikere erre a franchise-ra is hatással volt.

Hamarosan megjelenik a The Amazing Spider-Man 2, mely az A csodálatos pókember 2 játékváltozata lesz, természetesen jó pár helyen eltérvén a filmben látott sztoritól. Ezen alkalomból úgy döntöttünk, hogy kicsit átnézzük, milyen említésre méltó programokban szerepelt kedvenc hálószövő szuperhősünk... annyit elöljáróban elárulok, hogy meglepően kevésben.

Természetesen kimondottan azon alkotásokra gondoltunk, melyekben a Pókember mint főszereplő tűnik fel, így az olyan játékok, mint a Marvel Impacts vagy a Lego Marvel Super Heroes kimaradtak a felsorolásból. Az első program 1982-re datálható, amikor is megjelent Atari 2600-ra a szimplán csak Spider-Man címet kapott alkotás, ami még az akkori mércével is elég gyengének számított. Valójában egy, a hős egyetlen ismertetőjelével sem bíró alakkal kellett fellengedeznünk az adott épület tetejére anélkül, hogy bármelyik, az ablakból kinéző lakóval érintkeznénk. Ekkor ugyanis elszakadt a háló és jó pár emeletet zuhantunk.

Ezután érkezett még pár alkotás, melyek közül a Neversoft PlayStationra megjelent programja, mely szintén a Spider-Man nevet kapta emelkedik ki. A játékban számos klasszikus ellenféllel gyűlt meg a bajunk (Skorpió, Dr. Oktopusz, Venom, Rinó stb.) ám maga a program nem robbantott bankot. Ennek több oka is volt: akkor már közeledett a generációváltás és a szuperhősök sem voltak olyan népszerűek, mint manapság. Ám Sam Raimi klasszikus trilógiájának első részével mindez megváltozott. Egy ekkora sikert ugyanis már a játékipar sem hagyhatott figyelmen kívül és jött is az ismételten csak Spider-Man nevet kapott program, mely számos hibától szenvedett.

Szerencsére azonban a jogokat birtokló Activision is kapcsolt és a folytatáshoz már tehetségesebb csapatot kért fel. A Treyarch pedig jött, látott és a Spider-Man 2-vel tarolt is. A játékban teljesen szabadon járhattuk be New York városát és először érezhettük magunkat valódi szuperhősnek. Sajnos ezután a Spider-Man 3 minősége ismét elképesztően gyenge lett köszönhetően a kritikán aluli kamerakezelésnek és grafikájának.



Egy újabb váltással próbálkozott meg 2007-ben a Spiderman: Friend or Foe, ami visszatért a klasszikus beat'em-up megoldásokhoz, azaz oldalnézetben láttuk hősünket. Sajnos ez a megoldás sem jött be, katasztrofális értékeléseket kapott a program annak ellenére, hogy az ismert ellenfeleket is irányíthattuk benne (például a Zöld Manót). 2008-ban érkezett a már korrektebb Spider-Man: Web of Shadows, mely rögtön három kiadást is kapott. A PlayStation 3, PC, Xbox 360 és Wii változatok a ma ismert TPS nézetet alkalmazták, a PSP és PS2 verziók az oldalra scrollozós beat'em-up műfajában próbálkoztak, míg a Nintendo DS tulajok egy platformert kaptak.

2010-ben érkezett egy kimondottan jónak mondható alkotás, a Spider-Man: Shattered Dimensions, melyben ráadásul rögtön négy Pókembert is kaptunk (a Csodálatos, a Noir, a 2099 és az Ultimate univerzum szuperhőseit). Maga a program kellemes kikapcsolódást nyújtott és szép sikert aratott még a Batman: Arkham Asylum árnyékában is. Bár voltak hibái, de a Beenox bizonyított és egy évvel később már jött is a következő bejegyzés, a Spider-Man: Edge of Time.

Ebben már csak a Csodálatos Pókember és a 2099-es változata jelentek meg, ráadásul elég egyedi sztorit alkottak meg a készítők (előbbi világ hőse a játék elején meghal). Sajnos egy hajszállal a Shattered Dimensions alatt teljesített, de még így is jó szórakozást jelentett a rajongóknak. A legújabb játék pedig Marc Webb újjáélesztett A csodálatos pókember filmjéhez kapcsolódott és talán ez az egyetlen, ami eddig megingatta a Spider-Man 2 képzeletbeli trónját.

De ez hamarosan lehet, hogy változni fog, hiszen amit eddig a The Amazing Spider-Man 2-ből láttunk az mindenképpen impozáns. Ráadásul mindössze jövő hét péntekig kell várnunk a megjelenésére és akkor eldől, hogy a Beenox lesz a Pókember-univerzum Rocksteady-je vagy egy újabb lehetőség maradt kiaknázatlanul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halaszlo #3
    Kimaradt az Ultimate Spiderman (2005), ami szerintem nem volt rossz. Képregény szerű kinézete elég egyedi.
  • xido #2
    bár a cikknek nem lényege a platformok közötti különbségek taglalása,de a nagy városbejárós Spiderman 2 csak konzol exkluziv volt,míg a pc világnak azonos címmel egy akkora szart nyomtak le a torkán,hogy öröm volt nézni..ehhez képes a 3 pótolta mindazt nekik,amit a 2-nek kellett volna megtennie...
  • RAZOR27 #1
    Spider-Man 2 mekkora játék volt! :D egy hasonlót simán elbírna az ipar manapság. Aféle Prototype/Batman hibrid játékmenettel. Mennék is a boltba érte ^^ elfeledtetné a borzalmas filmeket :D