SG.hu

Assassin's Creed: Liberation HD

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-2105 3,1 GHz-es vagy AMD Phenom II X4 955 processzor, Nvidia GeForce 8800 GT vagy ATI Radeon HD 4870 grafikus kártya, 2 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-2400S 2,5 GHz-es vagy AMD FX-4100 processzor, Nvidia GeForce GTX 570 vagy ATI Radeon HD 7870 grafikus kártya, 4 GB RAM, 3 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Assassin's Creed IV: Black Flag, Assassin's Creed III
Kategória: külsőnézetes akció

PlayStation Vitán kezdte életét, de a Ubisoft úgy gondolta, hogy PC-n és otthoni konzolokon is nagy sikert arathat az Assassin's Creed: Liberation HD. Játéktesztünkből kiderül, hogy jó döntés volt-e a nagyszerűen sikerült Assassin’s Creed IV: Black Flag után egy végtelenül leegyszerűsített epizóddal gyarapítani a sorozatot!

Az Assassin’s Creed III óta egyre nehezebben nyelik le a rajongók, hogy a Ubisoft évente új résszel gyarapítja az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő sorozatát. Habár a tavaly ősszel megjelent Assassin's Creed IV: Black Flag sokak szerint ismét a dobogó legfelső fokára léptette a címet, de Ezio rajongói továbbra is visszasírják az itáliai reneszánsz korát, valamint az ott átélt élmények sajátosságait. Hogy idén ősszel is lesz új Assassin’s Creed-játék, azt bizonyára már most mindenki tudja, ellenben azt még kevesen fogták fel, hogy a fejlesztők egyre szűkösebbnek tartják az évi egy megjelenést, így a jövőben már két teljes értékű alkotásra számíthatunk tőlük minden esztendőben.

Erre első ízben idén kerülhet sor, hiszen néhány nappal ezelőtt megjelent a korábban PlayStation Vitán bemutatkozott - és akkor igencsak jó fogadtatásban részesült - Assassin’s Creed: Liberation HD, ami tény, hogy egy hordozható készüléken nagy örömet okozott a rajongóknak, de arra már senki sem vett volna mérget, hogy képes lesz nagygépes formában is megmutatni erejét! A Ubisoft azonban kockáztatott, és megszépült grafikával, valamint kibővített küllemmel PC-re, valamint otthoni konzolokra is elérhetővé tette a játékot. Hogy mennyire volt ez jó ötlet, azt az alábbiakban kiderítjük!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az alkotás története leginkább az Assassin’s Creed III-hoz kapcsolódik, de inkább csak kiegészíti azt, hiszen bár a kampány az észak-amerikai kontinensen játszódik, a főszerepet nem Connor, hanem Aveline de Grandpré kapta, az amerikai függetlenségi háború helyett pedig a felénk csak Hétéves háború néven emlegetett francia-indián konfliktus került a középpontba. Mivel hangsúlyozandó, hogy egy eredetileg hordozható konzolokra szánt videojáték átiratát kaptuk az Assassin’s Creed: Liberation HD képében, ezért ne is álmodjunk olyan összetett cselekményről, mint amit megszoktunk a sorozattól.

Így a 18. századi New Orleans-t és vidékét sem ismerhetjük meg alaposan, de arra se számítsunk, hogy egykoron élt híres emberek garmadája vár majd ránk, illetve egy olyan alapos történet, ami képes meggyőzően felvezetni számunkra, hogy Aveline miként is lett az orgyilkosok krédójának tagja. Legyen elég tehát annyi, hogy újfent a feltételezett jók oldalán szállunk harcba, méghozzá a jó ügy érdekében, amit egy kissé összecsapott, de sokkal inkább rövid sztori-szálra fűztek fel a fejlesztők, ami a franchise történetének eddigi leggyengébb láncszeme lett.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Ez természetesen igaz magára a játékmenetre is, ami - a fejlesztők becsületére váljék -, meglepően hűséges lett a korábbi részekhez, azonban talán minden eddiginél jobban háttérbe szorítja a lopakodást, de így is felidézi előttünk a harmadik felvonás, illetve a teljes sorozat legjobb pillanatait. Dacára ugyanis annak, hogy egy vitás cím szolgáltatta az Assassin’s Creed: Liberation HD eredetijét, ugyanúgy nagyobbacska bejárható területek várnak ránk - természetesen ne is álmodjunk olyan méretekről, mint a legutóbbi rész esetében -, méghozzá óriási szabadsággal, valamint rengeteg fő és mellékes tennivalóval egyetemben. Aveline oldalán ugyanúgy lehetőségünk lesz majd szabadon vándorolni a játéktéren, elmerülni a mellékküldetésekben, és bár túl sok látni-, illetve tennivaló nem vár majd ránk, a Ubisoft így is alkalmazott néhány olyan újdonságot, amelyeknek köszönhetően még a legnagyobb rajongóknak is felcsillan a szemük, hiszen ezektől kapott egyedi ízt a végeredmény, illetve vált hiányosságai ellenére is kötelező vétellé.

Főhősünk ugyanis a játék történetében először egy nő lesz, ami nem is gondolnánk, hogy mennyi lehetőséget rejteget. Nőként ugyanis például rendelkezésünkre áll majd az átöltözés lehetősége, így belebújhatunk egy igazi orgyilkos gúnyába, de felöltözhetünk elegáns úrhölgynek is, ha pedig az adott küldetés úgy kínálja, akár rabszolgának is álcázhatjuk magunkat. A különféle ruhák különböző személyiségeket takarnak, aminek köszönhetően küldetéseinket számtalan módon elvégezhetjük, de ügyelnünk kell a korlátokra, hiszen habos-babos szoknyában nem tudunk például kardot forgatni, vagy falat mászni, rabszolgaként pedig biztosan nem tudunk eljutni olyan helyekre, ahol az előkelőbb lakosság él, és fegyverarzenálunk sem lehet majd velünk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Szintén a női nem előnyei közé sorolható még, hogy akár küldetésen belül is elcsábíthatjuk a férfiakat, vagyis amennyiben egy őr útban van, és hajlandóságot mutat rá, elcsalhatjuk a kíváncsi tekintetek elől, majd egy óvatlan pillanatban leüthetjük, és máris szabad a pálya a cél felé. Olyan előnyök rejlenek tehát Aveline-ben, amelyek korábban nem jellemezték a sorozatot, így nem lepődnénk meg, ha a Ubisoft a jövőben ismét főszerepbe állítaná majd a gyengébbik nemet.

Az Assassin’s Creed: Liberation HD természetesen ezenkívül is hozott újdonságokat a játékmenetbe, még ha a harmadik részhez mérten ezek csupán csekélységeknek tekinthetők. Példának okáért a harcok során bevethetünk majd fúvócsövet, ami szemtelenül nagy előnyhöz juttat minket a küldetések során, de - akárcsak a sokat említett Assassin’s Creed III-hoz hasonlóan - különféle állatokat is zsákmányolhatunk. Nyulak és szarvasok helyett New Orleans vidékén természetesen inkább a krokodilvadászat lesz a nyerő, ami mellett - a mocsaras vidéknek köszönhetően - a csónakhasználat is nagy szerephez jutott. Az elhangzottakon kívül azonban mind a harcrendszer, mind az irányítás pontosan olyan, mint amit már megszokhattunk a sorozattól, tehát se nem jobb, se nem rosszabb nem lett annál. Sajnálatos, hogy a végeredményről ez összességében már nem jelenthető ki ilyen határozottan!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Hiába kapott ugyanis HD küllemet a játék, a felbontáson kívül szinte ordít a grafikáról, hogy egy PlayStation Vitára készült alkotás volt az alap, így az előző generáció első felében is csak fogcsikorgatva tudtunk volna őszintén mosolyogni a darabos mozgású karakterek, valamint a mosott textúrák láttán. Összességében tehát leginkább az első Assassin’s Creedhez lehetne hasonlítani a Liberation HD kinézetét, még annak ellenére is, hogy a fejlesztők láthatóan nem csak komplett modelleket - házakat, hajókat, fákat és egyebeket -, hanem helyszíneket is átvettek a harmadik felvonásból.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Ha valami, akkor a kezelőfelület és az irányíthatóság az Assassin’s Creed: Liberation HD esetében teljes egészében a sorozat korábbi epizódjait idézi, így az átláthatóság, és a könnyedség jellemzi, akárcsak a múltban megjelent részeket. Egyedül a kamerakezelés okozhat bonyodalmat néha, ehhez azonban szinte már hozzászoktunk korábban.

Játszhatóság: Hiába kaptunk a felújított kiadáshoz tucatnyi új küldetést, az Assassin’s Creed: Liberation HD sajnos a sorozathoz képest szó szerint nevetségesen kevés tartalommal rendelkezik. Van ugyan több szabadon bejárható terület is, méghozzá rengeteg mellékküldetés társaságában, de míg a főbb feladatokkal 5 óra alatt elvégezhetünk, addig az opcionális kihívások mindössze további 2-3 órányi elfoglaltságot nyújthatnak számunkra. Nyilván egy nyomott árú videojáték esetében ez nem rossz teljesítmény, de a sorozat mércéjével elképesztően kevés.

Intelligencia, nehézség: Alighanem az Assassin’s Creed: Liberation HD a franchise eddigi legkönnyebb tagja lett. Az összecsapások például nem igazán nyújtanak túl nagy kihívást, és garantálható, hogy a küldetések során sem számíthatunk izzasztó pillanatokra, de legalább a hangulatra nem panaszkodhatunk majd, hiszen az 1700-as évek Amerikája még mindig ideális helyszín a templomosok és az orgyilkosok csatározásaihoz.

Hangok, zene: Évek óta nem jellemző már a Ubisoft játékaira, hogy alsó kategóriás szinkronszínészek keltsék életre az egyes karaktereket, de a Liberation esetében sajnos mégis ez történt. Elég csak meghallgatni a főhős hihetetlenül erőltetett akcentussal előadott párbeszédeit ahhoz, hogy megforduljon a fejünkben az összes hang kikapcsolása.

Összegzés: Amennyiben az Assassin’s Creed III mellékszálaként, de sokkal inkább kiegészítőjeként tekintünk rá, akkor az Assassin’s Creed: Liberation HD nagyon sok kellemes meglepetést okozhat számunkra, nyilvánvaló hibái azonban így is bosszantóak. Legyen szó akár a küllemről, akár a szinkronokról, akár a küldetésekről, a teljes végeredményt az egyszerűség jellemzi, ami egyértelműen a kézi konzolos múltból fakad. Ha a sorozat rajongója vagy, természetesen ajánlott a gyűjteménybe illeszteni, hiszen Aveline miatt egészen sajátos kalandok várnak majd rád!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gauge #4
  Ugyanolyan minőségű, mint VITA-n, vagy esetleg javítottak rajta?
 • Ender Wiggin #3
  teljesen elkurvult már az a sorozat.
 • Hoz_Hun #2
  Szerintem meg rohadt jó lett ez a kis progi. És ha már összehasonlítjuk a "nagy" kategóriás elődökkel vessünk egy pillantást az árára is. Ami kevesebb mint a harmada a "nagy" elődökhöz képest. Tehát nem arról van szó, hogy full áráért ezt a vackot gányolták össze, hanem azt hogy haramd áron kevesebbel szolgál. De nem ANNYIVAL kevesebbel. Szerintem nagyon is megérte az árát én rohadt jól szórakoztam.

  Persze azok akik mindkettőt csak letöltik ez a szempont nem érinti. :(
 • Evoluti0N #1
  Ez a cikk szerint akkor én extrém lassú vagyok, mivel 11 óra alatt még csak 64 %-ot értem el.