MTI

Az orosz képviselőket érdekli Snowden

Az orosz felsőház együttműködést ajánl az amerikai titkos adatgyűjtésről részleteket kiteregető Edward Snowdennek, aki egy évre szóló menedéket kapott Oroszországban - közölte kedden egy orosz szenátor.

Az orosz állampolgárok személyes adatainak védelme terén történő együttműködésről van szó - mondta Ruszlan Gattarov szenátor a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Gattarov irányítja az orosz felsőház azon munkacsoportját, amelyik annak kivizsgálásával foglalkozik, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok az orosz állampolgárok milyen adataihoz juthattak hozzá. A munkacsoportba egyebek mellett az orosz külügyminisztérium és a főügyészség is delegált tagot.

A szenátor közölte, hogy "még ma megpróbálom felvenni a kapcsolatot Snowdennel". Hozzátette, hogy az az információ, amelyet az amerikai informatikus a felsőházi munkacsoportnak adhat, "nem fogja sérteni az Egyesült Államok érdekeit". A RIA Novosztyi utalt rá: Snowden korábban kiszivárogtatta, hogy vezető amerikai internetes szolgáltatók hozzáférést biztosítottak szervereikhez az Egyesült Államok vezető hírszerző szervezetei, köztük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára. Ennek nyomán bármilyen információt lehívhattak a felhasználókról.

Edward Snowden augusztus 1-jén hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, miután megkapta a hatóságoktól az oroszországi tartózkodáshoz szükséges okmányokat. Snowden kiszivárogtatásai alapján júniusban számolt be a brit The Guardian című napilap arról, hogy az NSA amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!