MTI

Kuba nem akarta, hogy Snowden odautazzon

Kuba nem akarta, hogy területén leszálljon az a repülőgép, amellyel Edward Snowden egy dél-amerikai országba utazott volna - közölte értesülését a Kommerszant című orosz napilap.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt internetes adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató Snowdennek azért kellett feladnia tervét, hogy Havannán keresztül egy dél-amerikai országba utazzon, mert Kuba az Egyesült Államok nyomására azzal fenyegetett, nem engedi leszállni a Snowdent szállító gépet. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági újság azt is megtudta, hogy az NSA volt szerződéses alkalmazottja - aki végül Oroszországban nyert menedéket - még azelőtt felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal, hogy Hongkongban felszállt volna egy Moszkvába induló repülőjáratra. Sőt, egy Snowden környezetéből származó értesülés szerint a férfi néhány napot az Oroszországi Föderáció főkonzulátusán töltött, mielőtt Moszkvába repült.

Az orosz diplomáciai képviselet Hongkong divatos Wan Chai negyedében, a Sun Hung Kai felhőkarcoló 21. emeletén egy bérelt irodában található. A Kommerszantnak név nélkül nyilatkozó személy azt mondta, hogy Snowden ott ünnepelte június 21-én a 30. születésnapját. Ezt az értesülést egy nyugati országból való, ugyancsak név nélkül nyilatkozó informátor is megerősítette az orosz lapnak. Mint mondta, Nyugaton azt valószínűsítik, hogy "az oroszok hívták meg Snowdent, a kínaiakon keresztül juttatva el hozzá a meghívást, akik örömmel szabadultak meg tőle".

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége és a washingtoni külügyminisztérium nem kívánt megjegyzést fűzni ehhez az információhoz, de a hongkongi orosz főkonzulátus sem adott értékelhető választ - írta a Kommerszant. A jól értesültségéről ismert lapnak ugyanakkor egy orosz államigazgatási forrás név nélkül megerősítette, hogy az NSA volt szerződéses alkalmazottja két napot töltött a hongkongi orosz főkonzulátuson.

A forrás szerint senki sem hívta, maga jelentkezett a diplomáciai képviseleten azzal, hogy szándékában áll menedéket kérni valamelyik dél-amerikai országban, és bemutatta az Aeroflot június 23-i, Moszkva-Havanna járatára szóló repülőjegyét. Snowden arra hivatkozott, hogy jogvédő tevékenysége miatt az életét komoly veszély fenyegeti, és segítséget kért a nemzetközi egyezmények alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!