46
  • asysoft
    #46
    Kilépkedő alkalmazást láttam már, olyat, ami lefagyasztotta volna a telefont, nem.
    Ha malware szűrés lenne az appok feltöltésekor, attól még a store szabadsága nem lenne veszélyben. Bár ha neked az a hobbid, hogy szétfertőzöd a telefonod, akkor lehet csorbulna a szórakozásod:)
    Olvasd el még egyszer, mit írtam. iPhone előtt is voltak okostelefon platformok, de egyik sem volt túlságosan elterjedt, vagy a kezelhetőséggel, vagy a felhasználóbarátsággal voltak gondok, fejlesztőkkel szembeni hozzáállásról nem is beszélve. Nem véletlenül az új koncepció megjelenése után pörögtek fel a smartphone eladások. Akkoriban sem a WM, sem a Symbian nem volt ezek kielégítésére alkalmas, holott iOS-en (de még kezdetleges Androidon is) sok tekintetben túlmutattak. Igazából Android technikai szempontból elég primitív volt, 2.2-ig JIT képességekkel sem rendelkezett a Dalvik VM (.NET CF ezt ősidők óta tudta), telefonoknál hardveres GUI gyorsítást is csak 4.0 hozott (iOS-nél ez kezdetektől adott).
  • mortep
    #45
    "...nem mindegyik platformnál kell figyelned, hogy mit telepítesz fel, hogy minden megfelelően működjön". De bizony! Láttam már alkalmazások által kifektetett iPhone-t is. Egyetértek, hogy a google egyik gyenge pontja a liberális alkalmazásboltja, de más szemontból ez ugyanakkor erőssége is... nem gondolod?

    "Android azért terjedt el így, mert jókor volt jó helyen."
    Ez nem igaz. A symbian is ott volt, WP is ott volt és sorolhatnám...
  • asysoft
    #44
    " droid meg jó azoknak, akik vagy nem akarják vagy nem tudják megfizetni ennek a kényelemnek az árát."
    Azért ezekhez még hozzáadnám azokat is, akiknek az iOS funkcionalitása egyszerűen nem elég.
    WP kezdetben ígéretesnek tűnt. Kombinálta az iOS előnyeit (optimalizált OS (ne feledd, egyetlen SoC-t támogatott egyetlen felbontással!), központi frissítés) az Android OEM modelljével, és úgy tűnt, hogy sűrű ütemtervvel felhozzák a platformot a konkurencia szintjére. Aztán elég lassan jöttek a frissítések, felhasználók sokasága messiásként várta a következő frissítést (hogy majd az elhozza a Kánaánt), ráadásul a frissítések terítése sem iOS szerűen központi, hanem szolgáltatók közbeszólhattak.
  • asysoft
    #43
    "Okostelefonokhoz mindig is érteni kellett"
    Ahogy már írták, nem mindegyik platformnál kell figyelned, hogy mit telepítesz fel, hogy minden megfelelően működjön, valamint hogy ne legyen kártékony az alkalmazás. Ezt egyébként egyértelműen a Google sarának tartom, egy megfelelő minőségű malware szűrést bele kéne rakniuk a Play Store elfogadási procedúrájába, mert az átlagfelhasználóban jogosan felmerül, hogy amit egy központi helyről letölt, azzal nincs gond.

    Android azért terjedt el így, mert jókor volt jó helyen. iPhone megjelenése igényt teremtett a "modern" értelemben vett okostelefonok iránt, ezt pedig semelyik meglévő platform nem tudta kielégíteni.
  • asysoft
    #42
    "Emlékezzünk csak arra a Nokia nyilatkozatra, hogy szerintük az MS nem fejleszti elég gyorsan és komolyan a WP-t...."
    Volt ilyen nyilatkozat? Egyébként csak egyetérteni tudok vele.
  • DontKillMe
    #41
    A hideg kiráz ettől a baromtól. Egy unszimpatikus állat. SB.
  • asgh
    #40
    Az android és az iOS szépen megférnek egymás mellett, mert az iOS kielégíti azok igényeit, akik hajlandók sokat fizetni azért, hogy a telefon hosszú távon is megbízhatóan működjön és ne kelljen emiatt széthackelni, a droid meg jó azoknak, akik vagy nem akarják vagy nem tudják megfizetni ennek a kényelemnek az árát.
    A WP ezzel szemben egyesíti mindkét üzleti modell hátrányát: zárt rendszer, de licencelt OS, tehát nem tudja ugyanazt a működési stabilitást biztosítani, mint az iOS, de a droid szabadságával sem rendelkezik.
    A Nokia felvásárlása közelebb viheti az MS-t egy Apple megoldáshoz, azaz limitált hardverre optimalizált OS-t gyárthatnának, de ez meg szembe megy az eddig követett MS üzleti modellel, azaz hogy lehetőleg legyen mindenen windows.
    Így viszont a WP továbbra sem az iOS, hanem a droid versenytársa marad, amivel szemben kb. semmi előnyt nem tud felmutatni, amit mégis, arra nem érzékeny a célközönségük.
    Marad tehát a Nokiától megszerzett minőségi térképszolgáltatás, remek kamera, stb. de ismerve az MS hajlamát a középszerű megoldások erőltetésére, ha azzal piaci erőfölényhez lehet jutni kérdés, hogy meddig tartanak ki ezek az előnyök.
  • Linkout
    #39
    Isten ments, hogy lázítsak, de egy iphonet a leghosszabb műkörmös plázacica is vígan elhasznál úgy, hogy 3 év után se lassul be, pedig a kendikráss mega tükös appok mind rajta vannak :)

    Van olyan okostelefon rendszer, amit nem bírsz szétbarmolni puszta hozzá nem értéssel.
  • mortep
    #38
    No, mindazoknak akik hangoztatják, hogy az android ócska, érteni kell hozza, lassú stb.
    1. Nem véletlenül lett ennyire népszerű! A windows, a symbian és még sokan előtte piacon voltak, és mégis kitört mint egy vulkán.

    2. Olcsó telefontól ne várjatok el csúcskategóriás teljesítményt

    3. Okostelefonokhoz mindig is érteni kellett, aki csak telefonálni akar, az válassza a megfelelő kategóriát. Lefogadom hogy egy "tehetséges" felhasználó akármelyik rendszert képes kifektetni.

    @Ferrer: symbian=nokia az minőség? Ezt vitatnám. Azt aláírom, hogy kiváló hardvert raktak össze, de a software nehezen fejleszthető, támogatása akadozott, ezért szorította háttérbe a droid.
    Az androiddal kapcsolatban én kiegészíteném a listádat: Samsung, Lg, Motorola, sony, htc, alcatel, dell, hp, lenovo, toshiba, acer, ... innen jönnek a kínai gyártók. És nemcsak telefonon, hanem tablet-en, tv-n, usbpcn, stb. található meg. Röviden: akár tetszik, akár nem, mindenhol tetemes fölényben van a többi os-el szemben (kivéve pcn, meg a serverpiacon).
  • Linkout
    #37
    Nem voltak itt hozzászólások?
  • zola2000
    #36
    " Droidnál, ha gyengét veszel, ZTE és társai, akkor szart kapsz. "

    inkább pont az ilyen Samsung olcsó megoldásai nagyon xarok, mellettük a hasonló áru ZTEk, és huaweik használhatóbbak, a xiaomiról nem is beszélve.
  • kvp
    #35
    "Ő lehetne az egyetlen Androidos gyártó, akinek prémium összeszerelésű a készüléke."

    Azt mar a sony elvitte. Igazabol a nokai semmi olyat nem tud mint az apple, mert marketingben nagyon benak. Arban nem tudnak versenyezni a kinaiakkal, mig termelesben a samsung mindenkit ver (egy idoben meg az iphone-ok belsejet is ok gyartottak). Innentol a piacon kb. akkora res van neki, mint a sony-nak, viszont nem all mogotte egy kormany, mint a sony mogott. (tehat nem kapnak olcso allami toket) A microsoft viszont vett maganak egy gyartot, mint ahogy a google is megvette a motorolat vagy a kinaiak az alcatelt.

    A microsoft telefonokkal az a baj, hogy keson jottek es meg mindig mindig nincs kesz a platform, tehat fejleszteni kell ahhoz, hogy utolerje legalabb az androidot. A masik gond az, hogy a microsoft elmulasztotta azt az egyetlen elonyet kihasznalni, hogy a desktop rendszereket lehetett volna integralni a mobil rendszerekbe. E helyett kidobtak a regi desktop jo reszet meg a desktop rendszerekrol is. A google meg eppen most rakja bele, tehat mar van olyan android verzio ami tud rendesen ablakozni (desktop eddig is volt, csak minden app full screen-ben megy). Onnantol a sima android (ami alapvetoen egy desktop linux, desktop eroforras igennyel) kepes a desktop igenyek kielegitesere is. Tovabba mivel viszonylag egyszeru portolni ra (ezt az ios es a symbian sem tudta, de wp sem), ezert viszonylag gyorsan kihozhato android ala egy csomo desktop program android-os verzioja. Raadasul az osszes linux-os gui-s program alapbol megy, csak inditani kell hozza egy xwin-t es bejon minden pont ugy mint windows 8 alatt a desktop mod.
  • csimmasz
    #34
    Tök jó amikor minimum hardverről beszélünk WP nél és szembeállítjuk egy 10 tizedanyiba kerülő droidos telefonnal majd köpködünk és ujjal mutogatunk a szar lassú lagos droidra.
    Miértnem egy tamagocsival vetjük össze?
    Szerntem egy wp árkategóriás droid nem olyan rossz, ha nem kezd a frissitések után fagyogatni mint nálam, bár ez lehet egyeni gond.
  • Narxis
    #33
    Persze, hogy nem velük kezdte de a WP se segített a Nokián. Emlékezzünk csak arra a Nokia nyilatkozatra, hogy szerintük az MS nem fejleszti elég gyorsan és komolyan a WP-t....
  • coolbboy83
    #32
    Ő lehetne az egyetlen Androidos gyártó, akinek prémium összeszerelésű a készüléke.... merthát valljuk be, a Samsungnak is eléggé kula a minősége...
  • asysoft
    #31
    Sosem voltam egy Nokia fan, de kár értük. És egyetértek Cat-tel: Nokia nem a WP-vel kezdte meg a lejtmenetét, hanem már előtte. Egyszerűen túl lassúak voltak, volt nem egy előremutató elgondolásuk (pl Maemo az internet tableteken ~2005 körül, vagy a Qt alkalmazása), csak valahogy nem tudtak vele mit kezdeni.

    mortep (#14): "WP5-6"? Egyrészt az még Windows Mobile volt, másrészt meg semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz sem felhasználói, sem fejlesztői szempontból. Pont mintha kipróbáltad volna a Slackware Linuxot, és ez alapján próbálnád megítélni az Androidot. Ráadásul ott még nem volt minimális hardverkövetelmény, emiatt is történhettek meg olyan szörnyűségek, mint a HP hw6315, amellyel a pokol egy elrejtett bugyrában kínozzák a kárhozott lelkeket.
  • caius marius
    #30
    Azt nem sajnálom, hogy megszűnik a Nokia. Azt sajnálom csak, hogy megszűnik megen egy európai cég és hogy ezek a kutya jenkik közben a markukban röhögnek. Ezért, hogy ezt engedi az EU nagyon nagyon szopóágra kerülünk.
  • caius marius
    #29
    Ezt a fajta logikát követte az MS és a Nokia is. Az egyik már megszűnt a másik pedig meg fog...
  • torreadorz
    #28
    Ez az üzleti életben rendkivül buta logika.

    "Az utóbbi fél évben legalább 10 kollégám vett wines telót és mind elégedett. Majd rájön a többi is..." Ugyannennyi idő alatt a világon másik 50 millió ember vett androidos telefont... Számolhatod a hasznot...

    Egyébként még ha egyszer el is terjed a wines telefon, a hajadra kenheted ha addig csődbe megy a cég, lásd nokia.

  • Parapappam
    #27
    Androidos Nokia tuti befutó lett volna,legalábbis nálam....Nokia hardverbe máig legjobb szerintem,csak sajna a WP...volt kezembe WP-s lumia,és pár ismerősnek WP-s a telefonja,nem sok pozitívat mondtak róla..évek alatt rossz volt nézni ahogy a nokia szépen lassan leépülget,és tessék,MS rátette a kezét! Nem sok jót látok a jövőbe ebből :(
  • Elemir
    #26
    Szerintem az tévhit, h nem lehet, csak Nokia, mert a droidot ismerik...
    Nokia volt a telefon hosszú évekig, a többi semmit nem tudott.

    Tehát semmi sem tart örökké! Akinek nem kell olyan telefon amihez érteni kell, h ne kúrd szét, azok ráfognak jönni, h nem droid kell. Almát és a wint sem tudod szétkapni, de egy buta user a droidot igen, ha nem erős.

    Droidnál, ha gyengét veszel, ZTE és társai, akkor szart kapsz. WIN esetében ez soha nem történhet meg, mint a winnek minimum "gépigénye" van!

    Az utóbbi fél évben legalább 10 kollégám vett wines telót és mind elégedett. Majd rájön a többi is...
  • Airbus A380
    #25
    Ez a Steve szerepelhetne valami zombi filmbe, még maszkmester se kell :D
  • torreadorz
    #24
    Igy van, a microsoft mobil fronton pont úgy van mint a linux desktop fronton. Nem terjed mert kevés alkalmazás van rá, kevés alkalmazás van rá mert nem elterjedt :)
  • dyra
    #23
    El-lop cseszte el. A Nokia értékesítési rendszere hasonló vagy nagyobb volt mint a Samsungé, a neve meg még nagyobb is volt nem kicsit sokkal. 2010 Nem WP hanem Android, most annyi mobilt adnának el mint a Samsung vagy többet. Nem mondom, hogy dilettáns banda mert ennyi elcseszést csak direkt lehet csinálni. Erre játszottak. Ez egy kifogás, meg mellédumálás, hogy Androiddal sem ment volna jobban. Ki sem próbálták.
  • OstOr
    #22
    Jól döntött a Microsoft?
    -Igen! Magához láncolt egy jobb sorsra érdemes céget és elvette annak minden licenszét.
    Jól döntött a Nokia?
    -Nem! Amatőr módon aprópénzre váltotta magát :(
  • asgh
    #21
    Az a vicces, hogy a WP ugyanolyan karriert fut be mobil fronton, mint a linux desktopon. Pár százalék részesedés, és a szűk réteg, aki használja, hiába esküszik rá, hogy ha veszed a fáradtságot és előkeríted a szűkös választékból a megfelelő szoftvereket, akkor ugyanolyan jó, mint a piacvezető megoldások, a többség egyszerűen nem veszi a fáradtságot, mert jó neki, ami van.
  • torreadorz
    #20
    "Ma miért vennénk Nokiát?"

    Talán mert androidos telefont gyárt? Ma a csapból is ez folyik, a Nokia androidos telefonjait is vennék már csak a nagy számok törvénye miatt is.

    De nincs neki igy nincs mit megvenni, a wp-nek meg olyan alacsony a részesedése hogy az emberek többsége nem is hallott róla...

    Egyébként meg ha az általad említett "kinek jött be nagyon" gyártokhoz hozzácsapod még a sony-t is, akkor gyakorlatilag az androidos telefont gyártó cégek 80%-át lefedted...

    Tehát szinte mindenkinek bejött a biznisz, akinek meg nem ott sem az androiddal volt a baj, hanem a készülék minősége/support stb.
  • echo
    #19
    európában szerintem sokan a Nokia névhez kötődnek. ez volt mindenkinek az első telefonja és szerette. szerintem itt nagyon jól ment volna az android. nem kellett volna jobb telefont csinálniuk, mint a versenytársak.
  • echo
    #18
    nekik is tuti egyértelmű volt, de a MS-os fickóval az élen, úgy hogy eleve ez felvásárlás volt a cél nyilván ezt nem tehették meg.

    iszonyat gusztustalan volt ez az egész. fizettek nekik egy halom pénzt, hogy csak windowsos telefonokat csináljanak. aminek ugye az lett a vége, hogy ők fillérekért megvették az egészet.
  • echo
    #17
    hát, nem volt szép ahogy ezt elérték... tudatosan kicsinálták eloppal a nokiát, hogy megvehessék. szomorú, hogy vége ennek az európai történetnek.
  • Ferrer
    #16
    Hagyjátok már ezt az Androidozást, az Android csak két féle gyártónak jön/jött nagyon be:
    - akik "jókor voltak jó helyen" - HTC, Samsung, ???
    - olcsó kínai gyártók

    A Nokia mindig is a saját rendszere miatt tűnt ki a többiek közül, mert Nokia = Symbian volt, ami minőséget is jelentett egyben. Ma miért vennénk Nokiát? Ha WP kell, azt megkaphatjuk máshol is. Egyszerűen nincs már meg az exkluzivitása.
  • torreadorz
    #15
    A nokiának rá kellet volna állni az androidos vonalra, ez szerintem mindenki számára egyértelmü volt kivéve a nokia vezetésének... Még akkor is ha hosszú távon nem az androidos telefonban látják a jövöt, mert az aktuális hype-ot mindig célszerü meglovagolni.

    Ez mellett akár mehetett volna a windows projekt is és akár az androidos bevételekből finanszirozni a windows projektet mig az el nem terjedt.
  • mortep
    #14
    Képzeljetek el egy vérbeli nokiát, tisztességes hardverrel, android OS-el, és a nokia által kifejlesztett felhasználói felülettel. Az utóbbival kellett volna kicsitt törjék magukat, hogy jó legyen. Azt gondolom, hogy így sokkal nagyobb esélyük lett volna megtartani a poziciójukat.

    Ezmellett kalandozhattak volna a WP-MS vonalon is. De nem így tettek, kiálltak a symbian és az ablakOS mellett, annak ellenére hogy az egyik rohamosan zsugorodott, másiknak meg sohase volt számottevő piaci részesedése.

    Nem tudom megérteni... a menedzsment annó nem vett a kezébe egy WP5-6os telót? Akkoriban annyira megutáltam, hogy többé nem volt kedvem kézbevenni egy ms telefont sem.

  • ostoros
    #13
    Így igaz. A legnagyobb bűne Elopnak, hogy a Nokia sikerét a WP sikeréhez kötötte. Ha nyernek együtt nyernek, de vereség esetén együtt is buknak. Miközben a Nokia részvényesei végig azon imádkoztak, hogy a WP sikeres legyen, különben rácsesznek.
  • Narxis
    #12
    Azt azért nem tudhatjuk milyen háttér megállapodások történtek MS és Nokia között(bármit is nyilatkoznak...). Elop egyértelműen az MS helytartója volt, nem is értem igazán, hogy mit várnak sokan ettől az üzlettől. Az eddig is kizárólagosan WP telókat gyártó Nokia ezután is kizárólag azt fog gyártan de a tetejébe eltűnik a Nokia név a telefonokról. A gyártási költségek lefaragása szóba jöhetne ha nem tudnánk, hogy a Nokia is teljes erővel ezen dolgozott pl. mikor nem oly rég kiszervezték az egészet Kínába aminek ugye magyarországi vetülete is volt. Szóba jön még a 10 évig használható szabadalmak de MS-nek nem a szabadalmi rendszerrel van gondja hiszen jelenleg is piócaként élősködik az androidos gyártókon és pénzt kap minden eladott androidos telefon után.
    Nekem úgy tűnik, hogy MS elégedetlen a WP terjedési sebességével és egy ilyen utolsó elkeseredett lépéssel még Ballmer próbál valamit tenni de ez kvázi beismerése annak, hogy az agyonhypeolt MS-Nokia fúzió becsődölt, a többséget a Nokia exkluzív szolgáltatásai se csábítottak az WP felé.

    Igen nehéz felvenni a Samsunggal és Apple-el a versenyt de azért ne feledjük, hogy a Samsung nem egy szimpla telefongyártó, ők szinte mindent gyártanak és a befolyó pénzekből óriási szeletet kap a telefonos részlegük azon belül is az említett marketing. A HTC vergődése jóval korábban kezdődött és hibát hibára halmoztak érdekes, hogy az LG ahol szintén nem ment jól a dolog stabilizálta magát, a Sony-nak pedig kifejezetten jól megy a szekere. A Motorola se került kínai kézbe vagy szűnt meg teljesen hiába pletykálták és akkor ne is beszéljünk a feltörekvő kínai gyártókról, a Huawei és a ZTE a legismertebb de mellettük van még pár akik kezdik megvetni a lábukat. Sok androidos gyártó van ha azt nézzük, természetes ha 1-2 elhullik, de a WP-nél pont ellenkezőleg, alig van gyártó, lehet személyre szabni minden telefont mégse fogy pedig hardveresen nem lehet nagy gond velünk. Szerintem igenis a rendszerrel van baj, túl korlátozott, kevés app és a telefonok drágák.
  • asgh
    #11
    "Azzal, hogy a munkahelyi/otthoni PC-d operációs rendszere is Windows, és a hordozható eszközé is, olyan lehetőségek vannak, ami az Androidnál nincs."

    Ez a téves feltételezés a Microsoft mobil stratégiájának legnagyobb hibája.

    Egyszerűen semmi hátrányt nem szenved az, akinek windows fut a PC-jén és droid a telefonján. Sőt a trend inkáb visszafelé hat: a mobil OS-ek egyszerűségének és könnyű kezelhetőségének igénye egyre inkább elvárás a desktop OS-ek felé, ezért sikeresek pl. a ChromeOS eszközök.
    Az MS arra szocializálódott, hogy a PC piaci erőfölénye miatt a PC-s szabványok kialakításánál megkerülhetetlen tényező, tehát elég megvárni, amíg a konkurencia előáll egy innovatív ötlettel és ha sikeresnek bizonyul, akkor ki lehet adni az MS megoldást, ami úgyis letarolja a piacot. A mobil szegmensben ez a stratégia egyszerűen nem működik, mert a mobil és a desktop rendszerek között nincs kompatibilitási kényszer. Az MS így kénytelen egyenlő feltételekkel versenyezni a mobil szférában és bizony, kb. a termékei minőségének és innovatív erejének megfelelően alakul a piaci részesedése is.
  • ostoros
    #10
    :)
  • mortep
    #9
    Jajj NEEeeeEe!!!!

  • ostoros
    #8
    Ha így volt, akkor nem kellett volna belemenni.
  • Linkout
    #7
    Úgy tudtam, hog kizárólagos szerződés miatt nem adhatott mást csak WP-t.