MTI

Az ENSZ Washingtonhoz fordul az NSA kémkedése miatt

Az ENSZ az Egyesült Államokhoz fog fordulni amiatt, hogy a Der Spiegel jelentése szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) behatolt a világszervezet videokonferencia-rendszerébe - jelentette ki New Yorkban az ENSZ egyik szóvivője.

Farhan Haq hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az ENSZ diplomáciai sérthetetlenségét. A Der Spiegel hetilap Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikusra, az NSA adatmegfigyelési programjainak leleplezőjére hivatkozva azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés 2012-ben hozzáférést szerzett az ENSZ belső videokonferencia-rendszeréhez. "Ismerjük ezeket a jelentéseket, és szándékunkban áll velük kapcsolatban felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal" - mondta Haq. A szóvivő rámutatott, hogy a nemzetközi jog, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi egyezményt, szavatolja az ENSZ, más nemzetközi szervezetek és a diplomáciai képviseletek működésének védelmét. "A tagállamoktól ennek szellemében elvárható, hogy megvédjék a diplomáciai missziók sérthetetlenségét" - mondta.

A Der Spiegel szerint az NSA kémkedett az Európai Unió egyesült államokbeli és ENSZ-képviseletei, valamint a világszervezet bécsi központú szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) után is. A magazin a Snowden birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt állította: az NSA-nak tavaly nyáron sikerült behatolnia a világszervezet belső videokonferencia-rendszerébe, és feltörnie annak biztonsági kódját. Ennek nyomán az ügynökség által megfejtett bizalmas ENSZ-dokumentumok száma három hét alatt tizenkettőről 458-ra emelkedett. Egy alkalommal az NSA emberei rajtakapták a kínai hírszerzést, hogy szintén kémkedik. Ezt követően az amerikaiak mindazt megszerezték, amit a kínaiak lehallgattak.

Az NSA világszerte több mint 80 amerikai nagykövetségen és konzulátuson működtet saját lehallgató rendszert, amely többnyire a vendéglátó ország tudta nélkül üzemel. A rendszerek létezését és működését feltétlenül titokban kell tartani. Ha létezésükre fény derülne, az "komolyan ártana Washington és az adott ország kapcsolatainak" - írta a Der Spiegel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • laziga5 #3
  Nagaszaki Hirosima
  Kambodzsa Vietnam
  túl sok a sápadtarcú
  kevés az indián

  túl sok a fegyvergyár
  kevés dollár a zsebedben
  szögesdrót rezervátum
  Amerika kegyetlen

  lobog a csillagos zászló
  túlélők nincsenek
  élőben adja a C.N.N.
  gyilkol a jenki hadsereg

  vegyi fegyver atombomba
  a segélycsomag célba ér
  bál van a Fehér Házban
  diktál a tőke folyik a vér

  gyilkos Amerika
  gyilkos Amerika
  gyilkos Amerika
  fasiszta maffia

  lobog a csillagos zászló
  túlélők nincsenek
  vonulnak a bérgyilkosok
  vonul a zsoldos hadsereg

  folyik a vér folyik a nyál
  te vagy rá a szemtanú
  bomba üzlet a rágógumi
  bomba üzlet a háború
 • Estal #2
  https://www.youtube.com/watch?v=Z7BuQFUhsRM

  0:30 - A tudatlanság áldásos.
 • Mat666 #1
  Mit lázadnak az usának mindent szabad nem tudták most már tudják.