MTI

Az ENSZ Washingtonhoz fordul az NSA kémkedése miatt

Az ENSZ az Egyesült Államokhoz fog fordulni amiatt, hogy a Der Spiegel jelentése szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) behatolt a világszervezet videokonferencia-rendszerébe - jelentette ki New Yorkban az ENSZ egyik szóvivője.

Farhan Haq hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az ENSZ diplomáciai sérthetetlenségét. A Der Spiegel hetilap Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikusra, az NSA adatmegfigyelési programjainak leleplezőjére hivatkozva azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés 2012-ben hozzáférést szerzett az ENSZ belső videokonferencia-rendszeréhez. "Ismerjük ezeket a jelentéseket, és szándékunkban áll velük kapcsolatban felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal" - mondta Haq. A szóvivő rámutatott, hogy a nemzetközi jog, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi egyezményt, szavatolja az ENSZ, más nemzetközi szervezetek és a diplomáciai képviseletek működésének védelmét. "A tagállamoktól ennek szellemében elvárható, hogy megvédjék a diplomáciai missziók sérthetetlenségét" - mondta.

A Der Spiegel szerint az NSA kémkedett az Európai Unió egyesült államokbeli és ENSZ-képviseletei, valamint a világszervezet bécsi központú szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) után is. A magazin a Snowden birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt állította: az NSA-nak tavaly nyáron sikerült behatolnia a világszervezet belső videokonferencia-rendszerébe, és feltörnie annak biztonsági kódját. Ennek nyomán az ügynökség által megfejtett bizalmas ENSZ-dokumentumok száma három hét alatt tizenkettőről 458-ra emelkedett. Egy alkalommal az NSA emberei rajtakapták a kínai hírszerzést, hogy szintén kémkedik. Ezt követően az amerikaiak mindazt megszerezték, amit a kínaiak lehallgattak.

Az NSA világszerte több mint 80 amerikai nagykövetségen és konzulátuson működtet saját lehallgató rendszert, amely többnyire a vendéglátó ország tudta nélkül üzemel. A rendszerek létezését és működését feltétlenül titokban kell tartani. Ha létezésükre fény derülne, az "komolyan ártana Washington és az adott ország kapcsolatainak" - írta a Der Spiegel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • laziga5 #3
    Nagaszaki Hirosima
    Kambodzsa Vietnam
    túl sok a sápadtarcú
    kevés az indián

    túl sok a fegyvergyár
    kevés dollár a zsebedben
    szögesdrót rezervátum
    Amerika kegyetlen

    lobog a csillagos zászló
    túlélők nincsenek
    élőben adja a C.N.N.
    gyilkol a jenki hadsereg

    vegyi fegyver atombomba
    a segélycsomag célba ér
    bál van a Fehér Házban
    diktál a tőke folyik a vér

    gyilkos Amerika
    gyilkos Amerika
    gyilkos Amerika
    fasiszta maffia

    lobog a csillagos zászló
    túlélők nincsenek
    vonulnak a bérgyilkosok
    vonul a zsoldos hadsereg

    folyik a vér folyik a nyál
    te vagy rá a szemtanú
    bomba üzlet a rágógumi
    bomba üzlet a háború
  • Estal #2
    https://www.youtube.com/watch?v=Z7BuQFUhsRM

    0:30 - A tudatlanság áldásos.
  • Mat666 #1
    Mit lázadnak az usának mindent szabad nem tudták most már tudják.