Berta Sándor

Hacker­támadás érte az ENSZ-t, eltussolták

Az akcióra még tavaly került sor, de csak most vált ismertté.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) genfi és bécsi központját tavaly nyáron hackertámadás érte. Az akció a szervezet IT-infrastruktúrája ellen irányult - ezt erősítette meg most Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője. Dujarric azzal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy kik lehettek a támadók, azt viszont biztosra vette, hogy egy olyan elkövetőkről volt szó, akik komoly erőforrásokkal rendelkeztek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a támadók semmilyen fontos adatot nem szereztek meg, már csak azért sem, mert az érintett szervereken nem tároltak bizalmas információkat. Akit az esettel kapcsolatban értesíteni kellett, azt értesítették.

Az AP ezzel szemben később idézett egy névtelen forrást, aki egy nagyon kifinomult támadásról és jól eltüntetett nyomokról beszélt. Azt viszont nem lehet tudni, hogy volt-e kár és ha igen, mekkora. Dujarric szerint minden okozott kárt helyrehoztak, de fennáll a további akciók veszélye. Az ENSZ naponta fedez fel különböző veszélyességi szintű akciókat és reagál azokra.

Az ügy a The New Humanitarian nevű hírplatform egyik anyagának köszönhetően vált ismertté. Az oldal az ENSZ egykori hírszolgáltatásából (IRIN) jött létre és az üzemeltetők egy tavaly szeptemberi belső jelentést kaptak, ezután kezdtek el vizsgálódni. Az újságírók végül kiderítették, hogy a hackertámadás tucatnyi szerver ellen irányult. A bizalmas belső jelentésbe később az AP hírügynökség munkatársai is betekinthettek.

A The New Humanitarian bírálta az ENSZ-t azért, mert jól láthatóan el akarta tussolni az ügyet. A szervezet érintett munkatársait felszólították, hogy változtassák meg a jelszavaikat, de azt nem árulták el nekik, hogy milyen kiterjedésű volt az akció és milyen területeket érintett. Gyakorlatilag semmilyen részletet sem közöltek velük.

A szervezet egyébként tavaly megpróbált javítani az IT-biztonságán, miután egy 2012-es vizsgálat megállapította, hogy a területet "elfogadhatatlan kockázati szint" jellemzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!