Berta Sándor

Az Asus is hátat fordított a Windows RT-nek

Újabb csapást volt kénytelen elkönyvelni a Microsoft, miután a Samsung után a tajvani gyártó is úgy döntött, hogy nem foglalkozik tovább a Windows RT-t futtató táblagépek értékesítésével.

Az Asus immár az amerikaiak második olyan hardverpartnere, amely hátat fordított a Windows RT-nek és teljesen lemondott az új eszközök fejlesztéséről. Jonney Shih, a társaság elnöke elmondta, hogy nagy hibát követett el, amikor engedélyezte a Windows RT-s tábla PC-k piacra dobását. Az operációs rendszerrel ellátott modellek eddig egyáltalán nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az eladási adatok nem túl biztatóak.

Az Asus a menedzser vezetésével komoly sikereket ért el a netbookok, valamint az olyan okostelefon-tábla hibrid termékek, mint az Asus Fonepad kapcsán, de a Windows RT esetében teljesen zsákutcába jutott. Ugyan a jövőben sem akarnak lemondani a Windows RT-re épülő táblagépek piacra dobásáról, de egyelőre más eszközökre összpontosítanak: az ARM processzorok helyett előtérbe kerülhetnek az Intel CPU-i. A stratégiaváltás egyik oka, hogy sok felhasználó még mindig Windows-programokat használ klasszikus asztali felületen. Ezek a szoftverek azonban a Windows RT alatt nem működnek, így e táblák nem is vonzóak az emberek számára. További problémát jelent, hogy a Start menü kikerült az operációs rendszerből. A közeljövőben Shih szerint új, 8-10 collos kijelzővel ellátott tábla PC-k jelenhetnek meg.

A gyártók közül elsőként az Acer jelezte, hogy jegeli a Windows RT-s táblaterveit, majd a Samsung közölte, hogy nem dob piacra az USA-ban ilyen készülékeket. Ezután az nVidia, majd a Toshiba is bírálta az operációs rendszert, de a Microsoft megvédte a termékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Az RT igen, a "rendes" Win 8 nem rossz. Az RT-t kár volt Windows 8-nak elnevezni...
  • Zoliz #4
    Windows 8 a ceg eddig legnagyobb bukasa! Most mar jo lenne kijelenetenie mindenkinek. Sokkal nagyobb bukta mint a Windows Millenium volt.
  • caius marius #3
    A lényag, hogy a májkroszoft véggye! Attól majd jól el lehet adni. Viszlát windóz. :)
  • zola2000 #2
    De itt a gügye vevő azt hallja hogy Windows, keresi amit megszokott Windowson, ha nem megy ... sokan még vissza is vitték emiatt a táblát a boltba "Nem erre számítottam" volt a magyarázatuk.
  • Zombee #1
    Windows programok, klasszikus asztali felület és start menü nincs az iOS és Android alapú táblákon sem, pont ez az érv a WinRT ellen nem állja meg a helyét.