Berta Sándor

Romlott a munkaügyi helyzet az Apple kínai beszállítóinál

Ismét a kritikák kereszttüzébe került a kaliforniai társaság azután, hogy kiderült: rendkívüli mértékben romlottak a körülmények a kínai beszállítóinál. A Pegatronnál a legrosszabb a helyzet.

Az amerikai központú China Labor Watch (CLW) legújabb jelentése részletesen beszámol a - többek között az iPad és iPhone készülékeket gyártó - kínai üzemekben uralkodó munkakörülményekről. A dokumentum kiemeli, hogy a Foxconn gyáraiban több mint tízezer diák dolgozik, részben veszélyes körülmények között. A CLW álláspontja szerint az Apple beszállítóinak üzemei rendszeresen megsértik a kínai munkajogi előírásokat. A diákmunkásokat a tanáraik és az iskolák közvetítik ki a cégekhez, s cserébe a segítségükért megkapják a fiatal dolgozók bérének egy részét. Vannak olyan alkalmazottak, akiknek egész nap állniuk kell, miközben egy műszak gyakran több mint 12 órán át tart és nem ritka a havi 80 túlóra sem. A kiskorúak és a terhesek is kötelesek naponta több mint 8 órát dolgozni. Az alkalmazott rendszer gyakorlatilag szisztematikusan meghamisítja a feljegyzett, illetve elszámolt túlórák számát.

Nem megfelelőek a biztonsági tréningek, hiányoznak a menekülőutak és az orvosi csomagok. Sok fiatal munkás nem bírja a stresszt és kilép, azonban, aki kevesebb, mint 12 napot dolgozott, az semmilyen pénzre nem számíthat. Bár korábban a Foxconn volt a kritikák kereszttüzében, a Pegatron esetében még rosszabb a helyzet. A társaság a sanghaji és az onnan 120 kilométerre fekvő szucsői gyárában a dolgozókat rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, fizetés nélküli túlórára kényszeríti őket, és béreik visszatartásával, személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak. A vállalat ezzel nemcsak a kínai és a nemzetközi jogszabályokat sérti meg, hanem az Apple által írásba adott vállalati politikával is szembemegy - áll a jelentésben. A CLW május és július között titokban csaknem 200 interjút folytatott munkásokkal a gyártóegységek kapuin kívül, és erre alapozza megállapításait.


Az Apple hétfő reggel kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy teljes beszállítói láncát illetően elkötelezett a biztonságos és tisztességes munkakörülmények iránt. Az elmúlt hat évben az amerikai óriásvállalat 15 esetben vizsgálódott a Pegatron gyártóegységeiben, számos esetben előzetes bejelentés nélkül, és ezek során mintegy 130 ezer dolgozó munkakörülményeit ellenőrizték. Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására. A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani. A Pegatron szintén közleményben reagált a China Labor Watch jelentésére. Ebben a cég az ügy kivizsgálását és a helyzet javítását ígérte a kínai munkaügyi jogszabályoknak és vállalati előírásoknak megfelelően. Jason Cseng, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott, "nagyon komolyan" fogják venni a vádakat, a cég célja ugyanis az, hogy minden napot jobbá tegyen az előzőnél munkásai számára.

A Foxconn kapcsán a Fair Labour Association (FLA) tavaly áprilisban megállapította, hogy többszörösen megszegte a kínai munkaügyi szabályokat, a vizsgálatot az Apple kezdeményezte. A Foxconn tagadta, hogy a nála gyakorlaton lévő diákokat gyártósori munkára kényszeríti a kínai gyáraiban. Úgy tűnt, hogy a helyzet javult valamennyire, februárban például ismertté vált, hogy a munkásoknak engedélyezték a szakszervezetek megalapítását, de májusban már arról írtunk, hogy két újabb dolgozó lett öngyilkos a Foxconn egyik kínai üzemében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #15
    Bár tény hogy még xar a helyzet, de jobb mint 10 évvel ezelőtt, hát még 20 évvel ezelőttihez képest, akkor még tiszta észak Korea volt Kína.
  • zola2000 #14
    Az USA nagyon nem teljesen demokratikus ország, Kína is egyre kevésbé diktatórikus, és a munkások is egyre jobb helyzetben vannak.

    10 éve egy átlag kínai munkás harmadát kereste mint egy átlag mexikói, ma 30 százalékkal többet keres (valamelyik újságban olvastam ezt így)
  • thesalamon #13
    " Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására.
    A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani."

    Számomra elég érdekes "hibának" nevezni azt, amire lényegében a gyártó cég (Pegatron/Foxconn) stratégiája épül,
    nevezetesen, hogy mindent minél olcsóbban,
    de leginkább a munkavállalók kárára... aztán ügyelni arra, hogy ez ki ne derüljön.
    A hiba szerintem inkább ott van, hogy egy demokratikus államban működő cég egy diktatórikus államban gyártatja a dolgait, és ez így tökre elfogadott dolog.
    Ugyanis ha kisarkítom ezt a dolgot, akkor ennyi erővel akár csinálhatnának valahova egy államot, ahol egész véletlenül kőkemény diktatúra van, azt' ott gyártatnák le
    a wc-papirtól kezdve az űrhajóig mindent a rabszolgákkal. Vagy talán ez nem is olyan " kisarkított" gondolat ?
  • morden2 #12
    Közben az Apple meg egy fejlett ország teljes GDP-nek megfelelő pénzösszegén ül. Szerintem a modern kor legnagyobb csodája jelenleg az hogy az apple mint cég nem omlott össze...
  • narumon #11
    Ha csak a síma számokat veted össze akkor lehet, hogy így is van, de ezen már sokan megbuktak. Mármint az, hogy mondjuk egy notebook CPU,RAM,VGA jellemzőit leírod az magáról a notebookról szinte semmit nem mond el. Nem véletlenül van UGYANANNAK a gyártónak megegyező CPU,RAM,VGA paraméterrel 150e forintért is notija meg 300e-ért is. Pedig ha csak a számokat nézed azt hihetnéd, hogy ugyanazt kapod drágábban.
    Egyébként nekem haveroknak van 30e forint környéki androidos tabletjük - szerintem a használhatósága alulról súrolja a béka fenekét, supportról meg ne is beszéljünk. Mondom ezt úgy, hogy normál ipadom van és minit még nem használtam. Ami élményben hasonlót ad, az meg majdnem ugyanannyiba kerül - hibahatár eltérés, de szerintem ezt már párszor kibeszéltük. Viszont az is érdekelne (mert a cikk arról szól), hogy melyik apple konkurens ad 30e forintért normális tabletet (tehát nem kínai gyártó, hanem akik szintén Foxconnál, Pentagronnál gyártatnak).
  • zola2000 #10
    Na igen, de ők adják a legnagyobb extra profittal a hardvert (ugyanazt a vasat a legdrágábban), meg is látszik a kész pénz állományukon.

    pl ipad Mini: 1024x768 8 collon, 2 magos cpu -> 100 ezer forint ugyanez androidban (tehát hardver áron) 30 ezer ... + akku + kamera + jobb szereléssel sem lenne indokolt a háromszoros ár. (esetleg kétszeres) akkor már gyártsák normális körülmények között! kb ez a kiakadás indoka a cikknél ... meg persze az is hogy divat fikázni az almát
  • bdzsana #9
    Persze ott is vannak "munkajogi" törvények, csak természetesen ezek csak azért vannak, hogy más országok jogvédői ne szóljanak be amúgy tesznek rá.
  • bdzsana #8
    *hogy becsalják oda a gyárakat és pörgessék saját gazdaságukat.
  • bdzsana #7
    Mindenki a multikat hibáztatja, de ha kicsit végiggondoljuk mi közös bennük? Hát Kína. Kapitalizmusban a cégek feladata, hogy a lehető legnagyobb profitot hozzák egységnyi idő alatt, még ha nem is ezt mondják. Ezzel nincs baj, ma ez hajtja előre a világot. Az államnak pedig az a feladata, hogy ezeket a cégeket a törvényeivel kordában tartsa, ami működik is a legtöbb helyen, de nem Kínában.
    Ott a közjavak és a gazdaság van első helyen, az egyén az századrendű.
    Kínának a mostani munkakörülmények tökéletesen megfelelnek ahhoz, becsalják oda a gyárakat és pörgessék saját gazdaságuk.
  • Tufu #6
    narumon, ebben a cikkben is egyet értünk :D