15
  • zola2000
    Bár tény hogy még xar a helyzet, de jobb mint 10 évvel ezelőtt, hát még 20 évvel ezelőttihez képest, akkor még tiszta észak Korea volt Kína.
  • zola2000
    Az USA nagyon nem teljesen demokratikus ország, Kína is egyre kevésbé diktatórikus, és a munkások is egyre jobb helyzetben vannak.

10 éve egy átlag kínai munkás harmadát kereste mint egy átlag mexikói, ma 30 százalékkal többet keres (valamelyik újságban olvastam ezt így)
  • thesalamon
    " Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására.
    A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani."

Számomra elég érdekes "hibának" nevezni azt, amire lényegében a gyártó cég (Pegatron/Foxconn) stratégiája épül,
    nevezetesen, hogy mindent minél olcsóbban,
    de leginkább a munkavállalók kárára... aztán ügyelni arra, hogy ez ki ne derüljön.
    A hiba szerintem inkább ott van, hogy egy demokratikus államban működő cég egy diktatórikus államban gyártatja a dolgait, és ez így tökre elfogadott dolog.
    Ugyanis ha kisarkítom ezt a dolgot, akkor ennyi erővel akár csinálhatnának valahova egy államot, ahol egész véletlenül kőkemény diktatúra van, azt' ott gyártatnák le
    a wc-papirtól kezdve az űrhajóig mindent a rabszolgákkal. Vagy talán ez nem is olyan " kisarkított" gondolat ?
  • morden2
    Közben az Apple meg egy fejlett ország teljes GDP-nek megfelelő pénzösszegén ül. Szerintem a modern kor legnagyobb csodája jelenleg az hogy az apple mint cég nem omlott össze...
  • narumon
    Ha csak a síma számokat veted össze akkor lehet, hogy így is van, de ezen már sokan megbuktak. Mármint az, hogy mondjuk egy notebook CPU,RAM,VGA jellemzőit leírod az magáról a notebookról szinte semmit nem mond el. Nem véletlenül van UGYANANNAK a gyártónak megegyező CPU,RAM,VGA paraméterrel 150e forintért is notija meg 300e-ért is. Pedig ha csak a számokat nézed azt hihetnéd, hogy ugyanazt kapod drágábban.
    Egyébként nekem haveroknak van 30e forint környéki androidos tabletjük - szerintem a használhatósága alulról súrolja a béka fenekét, supportról meg ne is beszéljünk. Mondom ezt úgy, hogy normál ipadom van és minit még nem használtam. Ami élményben hasonlót ad, az meg majdnem ugyanannyiba kerül - hibahatár eltérés, de szerintem ezt már párszor kibeszéltük. Viszont az is érdekelne (mert a cikk arról szól), hogy melyik apple konkurens ad 30e forintért normális tabletet (tehát nem kínai gyártó, hanem akik szintén Foxconnál, Pentagronnál gyártatnak).
  • zola2000
    Na igen, de ők adják a legnagyobb extra profittal a hardvert (ugyanazt a vasat a legdrágábban), meg is látszik a kész pénz állományukon.

pl ipad Mini: 1024x768 8 collon, 2 magos cpu -> 100 ezer forint ugyanez androidban (tehát hardver áron) 30 ezer ... + akku + kamera + jobb szereléssel sem lenne indokolt a háromszoros ár. (esetleg kétszeres) akkor már gyártsák normális körülmények között! kb ez a kiakadás indoka a cikknél ... meg persze az is hogy divat fikázni az almát
  • bdzsana
    Persze ott is vannak "munkajogi" törvények, csak természetesen ezek csak azért vannak, hogy más országok jogvédői ne szóljanak be amúgy tesznek rá.
  • bdzsana
    *hogy becsalják oda a gyárakat és pörgessék saját gazdaságukat.
  • bdzsana
    Mindenki a multikat hibáztatja, de ha kicsit végiggondoljuk mi közös bennük? Hát Kína. Kapitalizmusban a cégek feladata, hogy a lehető legnagyobb profitot hozzák egységnyi idő alatt, még ha nem is ezt mondják. Ezzel nincs baj, ma ez hajtja előre a világot. Az államnak pedig az a feladata, hogy ezeket a cégeket a törvényeivel kordában tartsa, ami működik is a legtöbb helyen, de nem Kínában.
    Ott a közjavak és a gazdaság van első helyen, az egyén az századrendű.
    Kínának a mostani munkakörülmények tökéletesen megfelelnek ahhoz, becsalják oda a gyárakat és pörgessék saját gazdaságuk.
  • Tufu
    narumon, ebben a cikkben is egyet értünk :D
  • narumon
    Khm - és már megint azért az Apple van a hírben mert ezzel lehet eladni? Az ugyanott gyártató (kb összes többi multi) miért nem szerepel? Jah ha pl LG-vel írnák a cikket akkor a kutyát sem érdekelné. Igazi bulvár újságírás!
  • teddybear
    Csak az zavarja őket, hogy a vevőik egy részét undorítja az ilyesmi. Ez ugyanis bevétel-kiesést okozhat, ami viszont profitcsökkenést von magával.
    Na ez az, ami érzékenyen érinti a vezetőséget.
  • csimmasz
    Ja, akár az USA ban is gyártathatná, munkahelyeket teremtve és rögtön érteném ezt a bika szart, hogy nem a haszon hanem ajo termek a fontos.
    Az Apple vezetése is olyan mint a többi multié, nem az bassza a csőrüket, hogy rabszolgaként kezelik az embereket hanem hogy ez kiderült, amugy le se szarnak.
  • mad mind
    Mert ez csak az almára vonatkozik. A beszállítóknak fontos a haszon, főleg, hogy amúgy is nyomott áron veszi át tőlük az alma, mivel neki nem fontos a haszon.
  • Fehercsoki
    De ha fontos a jó termék és a haszon pedig nem, akkor miért nem teremtenek jobb munkakörülményeket?